"Подбайте про свою безпеку ― засвітіться у темряві!" ― поради фахівця і патрульної поліції

"Подбайте про свою безпеку ― засвітіться у темряві!" ― поради фахівця і патрульної поліції

В Україні у темний час доби зросла кількість ДТП. Це пов’язано з відсутністю достатнього вуличного освітлення. Як бути помітним у темний час, що треба знати і як діяти водіям і пішоходам, велосипедистам та водіям самокатів? Про це в ефірі Українського радіо розповів Юрій Чорний, директор "Українського науково-дослідного інституту медицини транспорту" МОЗ України.

0:00 0:00
10
1x

Про зростання числа ДТП за участю пішоходів

"На сьогодні по всій Україні відбуваються стабілізаційні відключення світла. Отже, не працюють світлофори, не підсвічено пішохідні переходи, і водіям важко в сутінках помітити пішоходів, особливо коли на них темний одяг. Якщо брати статистику, то з 10 по 23 жовтня загинув 51 пішохід, і 38 із них ― у темний час доби. Тому носіння світлоповертальних елементів ― дуже важливий чинник для підвищення безпеки дорожнього руху. До речі, ця настанова була затверджена Кабміном ще у 2020 році".

Як відсутність освітлення впливає на учасників дорожнього руху?

"Наприклад, автомобіль рухається зі швидкістю 50-60 км/год. Пішохід у чорному ― непомітний на дорозі, у синьому ― 17 метрів, червоному ― 24 метри, жовтому ― 37 метрів, білому ― 55 метрів, а якщо на людині є світлоповертальний елемент, то це 150-200 метрів. Щоб водій зреагував, загальмував та здійснив правильний маневр, машині при ближньому світлі треба не менше 150 метрів, а при дальньому світлі ― 300 метрів".

І водії, і пішоходи мають нести свою частку відповідальності, щоб уникнути ДТП. Тому зараз у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, де прописано підвищений штраф для пішоходів, які не будуть носити світлоповертальний елемент. У змінених правилах дорожнього руху від 2020 року чітко написано, що пішохід зобов’язаний носити світлоповертальний елемент у темний час доби і в умовах недостатньої видимості. До цього ставилися халатно, і не тільки пішоходи. Вчора бачив велосипедиста в жилеті, але жилет такої якості, що не дає світлоповертання. Тому при купівлі таких речей треба пам’ятати, що світлоповертальні елементи повинні бути якісними, щоб, наприклад, при пранні не втрачали свого ефекту".

Читати також: "Кожен вимкнений у пікові години електрочайник допоможе резервній схемі витримати навантаження" ― Харченко про відновлення енергосистеми

Поради водіям та пішоходам

"Водіям слід дотримуватися правил швидкісного режиму, це величезна відповідальність водіїв. А пішоходам хочу сказати: пробуйте носити більш яскравий одяг, майте при собі ліхтарик і світлоповертальний елемент. Якщо жилет вдягати незручно, то є світлоповертальні ремені, браслети, інші аксесуари".

Якщо проголосують згаданий закон, зазначає Юрій Чорний, то штраф для пішохода буде 510 гривень: "Вважаю, людина замислиться, чи купити ремінь за 100 гривень, чи щоразу платити штраф по 500".

Водночас киянин Олександр Гречко здійснив ціле дослідження світловідбивних елементів і на своїй фейсбук-сторінці зробив такий висновок: "У місті водії їздять тільки з ближнім освітленням. Тому навіть жилети малоефективні. Найкраще, що я бачив ― це повністю біла куртка на чоловікові, одразу видно пішохода, але на відстані до 50 метрів. У Києві всіх, хто їде правильні! 50 км/год називають "тошнотіками". Більшість їздять 70, де є камери зі штрафами, та зазвичай 90-100, де їх немає. Тому треба нарешті зрозуміти, що без обмеження швидкості автомобілів звинувачувати пішоходів у тому, що вони не носять жилетки і нібито наражають себе на небезпечну ДТП ― це дурість".

Насамкінець додамо, що патрульна поліція закликає пішоходів: "Подбайте про свою безпеку ― засвітіться у темряві!" і дає кілька рекомендацій.

Що обов’язково треба робити, аби позначити себе світлоповертальними елементами?

-Придбати спеціальні стікери, які можуть кріпитися на одяг або сумку.

-Одягати спеціальні браслети, значки, брелоки, навіть шнурки, які можна дуже добре помітити.

-Одягати верхній одяг світлих кольорів, найкраще ― білого.

-Користуватися спеціальними жилетами зі світлоповертальними елементами.

-На домашніх улюбленців слід одягати нашийники, що світяться.

-Вмикати ліхтарик під час руху дорогою.

Фото: samopomich.lviv.ua

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Штрафи є одним із найдієвіших способів профілактики ДТП — юрист
Третина країн не переводила годинники, третина — на "літній" час, решта — туди-сюди
Kozak System: Доля дала нам неймовірний імпульс для персональної еволюції
Як змінилась українська поліція та довіра суспільства до неї ― коментує Іван Вигівський
Перші дні роботи поліцейських автомобілів-фантомів: тисячі зафіксованих порушень штрафів. Чи стає на дорогах безпечніше?