"Ступінь зношеності тепловозної тяги Укрзалізниці перевищує 90%" ‒ Сергій Вовк

"Ступінь зношеності тепловозної тяги Укрзалізниці перевищує 90%" ‒ Сергій Вовк

Через постійні ракетні обстріли часто зникає електропостачання. Які є альтернативи для залізниці, тобто чим можна рухати поїзди в умовах, коли рівень зношеності тепловозів 90%? В ефірі Українського радіо це питання прокоментував Сергій Вовк, директор Центру транспортних стратегій.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки критичною є залежність Укрзалізниці від електроенергії

"Безперечно, це важливий фактор роботи Укрзалізниці. Але сказати, що він критичний і вирішує все ‒ було б перебільшенням. Якщо говорити про систему забезпечення тяги, тобто спосіб руху поїздів на ділянках, де є зруйновані підстанції або з якихось інших причин відсутній струм, то завжди є можливість залучити тепловози для руху і таким чином забезпечити перевезення пасажирів. Навіть у випадках наймасштабніших атак на українську інфраструктуру затримки були по декілька годин, але не більше. Те ж саме стосується і в цілому запасу міцності Укрзалізниці як об’єкта інфраструктури, адже вона була спланована і створена в тому числі як напіввійськова організація. Це стосується і ремонту колій, і можливості залучення локомотивів на тепловій тязі. Звісно, варварські удари ворога створюють певну напругу, що призводить до змін графіків руху. Але гадаю, що в українських залізничників достатній запас міцності, щоб працювати на виконання своє основної функції ‒ перевезення пасажирів і вантажів".

Яка частина залізниці електрифікована і залежить від електроенергії

"Основні ходи (ділянки ‒ ред.), Укрзалізниці є електрифікованими, оскільки рух на електричних локомотивах набагато вигідніший економічно, швидший та екологічніший. Тобто електричний рух має дуже багато переваг. Якщо брати в загальній відсоткові масі, то електрифікована не така велика частина, але вона забезпечує левову частку, тобто основні ходи.  Є достатньо технічних засобів, для того щоб забезпечувати рух на цих ділянках за рахунок тепловозної тяги. Перше, що робить Укрзалізниця у випадках надзвичайних ситуацій з енергосистемою ‒ переводить тягу на тепловози, тобто замінює електричні локомотиви на локомотиви на тепловій тязі".

Чи є експертні розрахунки щодо альтернативи залізничним перевезенням

"Українська економіка і суспільство досить серйозно залежать від Укрзалізниці. Тому говорити про заміну було б не зовсім коректно. Якщо брати основні категорії вантажних перевезень, наприклад, зерно і руду, то перевозити їх автомобільним транспортом нерентабельно, до того ж це швидко зруйнує дороги. Тобто стратегічно говорити про альтернативу Укрзалізниці ‒ це надзвичайно складно для економіки України. Запас міцності, на відміну від інших видів транспорту, тут є. Щодо пасажирських перевезень, то вони справді можуть здійснюватися автобусами та мікроавтобусами".

Чому зникли інформаційні кампанії щодо критики Укрзалізниці та антикорупційні журналістські розслідування, пов’язані з Ахметовим та іншими олігархами?

"Підприємства Рената Ахметова є одними з найбільших клієнтів Укрзалізниці. Звісно, будь-які зміни на Укрзалізниці впливають на роботу цих підприємств. Наприклад, питання тарифів викликали певні дискусії в суспільстві та обговорювались у ЗМІ. Але це стосується будь-яких підприємств, зокрема аграрних.

Читати також: Пережити зиму: що очікує на Україну в холодний сезон

Коли стоїть питання про виживання системи як такої, то вести дискусії про тарифи та інвестиційні програми Укрзалізниці, напевно, потрібно, але в першу чергу треба забезпечити нормальну роботу перевізника. Цьогоріч залізниця збільшила тарифи на 70%, і бізнес не в захваті від цього, але він розуміє, в якому стані перебуває зараз Укрзалізниця і шукає можливості підтримки її діяльності. Тому завдання реформування Укрзалізниці та позитивних змін ніде не поділося, воно буде на очевидному горизонті, але зараз головне для нас ‒ вистояти, вижити, усі ми в одному човні. І бізнес, і Укрзалізниця, і влада ‒ усі це розуміють".

Яка є потреба у тепловозах для Укрзалізниці

"Ступінь зношеності тепловозної тяги Укрзалізниці перевищує 90% за різними категоріями. Нам потрібно змінювати наявне локомотивне господарство. Є два варіанти. Перший ‒ це закупівля нової техніки, наприклад, від американської компанії General Electric. Другий ‒ це шлях глибокої модернізації існуючого рухомого складу. Коли у нас залишається рама старого локомотива, на нього встановлюється новий двигун, нова система управління рухом ‒ і це дає змогу використовувати його набагато ефективніше.

Американські тепловози ‒ це був цікавий кейс. Вони непогано працюють, у першу чергу, для забезпечення вантажного руху. Але в таких критичних ситуаціях, як ми маємо, Укрзалізниця шукає можливості, щоб ефективно рухались як вантажі, так і пасажири. Тож таких кейсів треба набагато більше".

Нагадаємо, що восени 2018 року було укладено угоду з американським виробником тепловозів General Electric. Угода передбачала, що частина цих тепловозів 10-40% буде з так званою локалізацією, тобто цей відсоток запчастин виготовлятимуть в Україні та постачатимуть вже готову українсько-американську продукцію до Укрзалізниці.

Фото: esu.com.ua. Цех ХК "Луганськтепловоз"