Одногривнева націоналізація "Альфа-Банку": що буде з вкладами населення

Одногривнева націоналізація "Альфа-Банку": що буде з вкладами населення

У "Слузі народу" анонсували націоналізацію "Альфа-банку". Чому потрібно це робити? Як вона буде відбуватися? Чи зараз це на часі? Про все це слухачам Українського радіо розповів головний редактор журналу "Деньги" Олександр Крамаренко.

0:00 0:00
10
1x

Якою буде процедура націоналізації

"У нас є один банк із російським минулим і російським капіталом: "Альфа-банк". Сценарій буде схожий на націоналізацію "Приват-банку". Банк купується за одну гривню, при цьому все продовжує працювати, капітал залишається в банку і нікуди не виводиться за його межі. Звичайні клієнти і юридичні особи не повинні відчути жодної різниці". 

Чи потрібно буде державі вкладати кошти в цей банк

"Те, що я бачу по звітності "Альфа-банку", то ситуація більш-менш нормальна: тут кредитний портфель якісний. Немає таких речей, які б вимагали потужної декапіталізації. Нацбанк вже потім, через певний час може вимагати докапіталізації з державного бюджету. Якщо менеджмент буде працювати сумлінно, якщо правдива та інформація, яку подає банк до Нацбанку, то там помітних потреб у декапіталізації немає".  

Читати також: Дубас: "Плаваючого курсу валюти не буде"

Як контролює держава банківську систему в Україні

"Зараз є вже майже 60% державного контролю над банківською системою: це "Приват", "Ощад"," Укрексімбанк" і "Укргазбанк". Це обсяг депозитів та залишків коштів населення, які становлять 60% відносно всієї банківської системи. Якщо туди додати іще "Альфа-банк", який має менше ніж 5,5%, то разом буде вже 65%. Це велика сума. Майже дві третини ринку. Це вже буде державна монополія в банківському секторі, що є погано з огляду конкуренції. Щодо управління найближчим часом, то тут ми можемо вимагати від держави якісного управління цими банками, щоб там не розкрадалися кошти. Потім треба запрошувати великі іноземні банківські групи, щоб вони заходили сюди і купували ці банки, щоб відбувалося роздержавлення банківської системи. Бо завжди є спокуса використати цю командну висоту в банківській системі задля не дуже добрих речей: від розкрадання грошей до повного придушення конкурентів".

Як буде формуватися новий менеджмент

"Є спеціальний департамент у Міністерстві фінансів, який опікується державними банківськими установами. Будуть проведені якісь конкурси. Буде сформована нова наглядова рада. Важливо, щоб туди потрапили фахівці. А банкірів хороших в Україні достатньо". 

Яка доля буде банку

"Через рік-півтора варто продати більшість державних банків акціонерам з банківського сектору з глобальних банківських груп. Найближчим часом менеджмент повинен провести цей банк через перипетії воєнного часу, щоб він працював і залишався на плаву самостійно за рахунок власних ресурсів. І для цього є всі передумови. 

Треба зрозуміти, яке місце він буде посідати серед державних банків. "Ощад" є більше соціальним банком, "Приват" працює для широкого загалу і малого середнього бізнесу, "Укрексімбанк" веде великий бізнес і державні програми. "Укргазбанк" підтримує екологічні проєкти, фінансує зелений перехід. "Альфа-банк" має свій сегмент, має своїх клієнтів, яких варто втримати і не втратити". 

Як швидко відбудеться націоналізація

"Якщо треба, то це зроблять доволі швидко. Кілька тижнів триває підготовка юридичних документів". 

Фото: alfabank.ua