Крамаренко: "При деокупації територій до весни економіка зросте на 20%"

Крамаренко: "При деокупації територій до весни економіка зросте на 20%"

Роздумами про стан банківської системи та прогноз розвитку української економіки в Українського радіо поділився головний редактор журналу "Деньги" Олександр Крамаренко.

0:00 0:00
10
1x

Прогнозують, що в 2023 році економіка буде на рівні 1,9%, а в 2024 році 2,8%

"В залежності від якості державного управління та масштабів зовнішньої допомоги наше відновлення наступного року може бути від 1,9% до 10-15%. Це в умовах, якщо не буде завершено  деокупацію. Якщо деокупацію вдасться завершити наступного року до весни, то за підтримки зовнішньої допомоги та програм відновлення ми можемо показати зростання нашої економіки на понад 20%."

Спад ВВП в II кварталі становитиме 35,6%, 34,4% в III кварталі, а в  IV — 37,2%

"Ми багато втрачаємо з власних кишень. Ці втрати частково компенсуються зовнішньою допомогою. Причини зрозумілі: це втрата територій, руйнація нашого економічного потенціалу, вздовж лінії фронту ведення сільського господарства є ризикованим.

Читати також: "Де є фінансові потоки з Росії, там буде її агентура" — полковник СБУ у відставці

Коли поля заміновані, то їх неможливо обробляти. Відбуваються удари по енергетичній інфраструктурі, які також погано впливають на розвиток економіки. Є обмеження енергоспоживання, що спричиняє обмеження і виробництва". 

Який стан банківської системи

"Держава зробила все можливе і неможливе для того, щоб люди банкам довіряли під час воєнного стану. 

Банки добре адаптувалися до ситуації: перенесли критичні служби і сервери в безпечні місця. Їм потрібно ставити 12 з плюсом. Вони страждають, як і всі ми, від відключень електрики, певні клієнти втрачають платоспроможність. Якщо не буде злої волі з боку Національного банку, головного регулятора, то більшість банків здатні встояти. Ситуація не гірша в банках, ніж ситуація в країні. Ми тримаємося, ми відбиваємося, ми робимо контрнаступ. І далі все буде залежати від результатів ЗСУ".

Фото: eiu.nuft.edu.ua