"Рецепт успіху для Британії": якою буде політика новообраного прем’єра Ріші Сунака

"Рецепт успіху для Британії": якою буде політика новообраного прем’єра Ріші Сунака

Ріші Сунак став новим прем'єр-міністром Великої Британії. Він є наймолодшим главою уряду за останні два століття, а також першим прем'єр-міністром, який не сповідує християнство і має індійське коріння. Якою буде його політика загалом і, зокрема, щодо України? Про це в ефірі Українського радіо розповів співзасновник та виконавчий директор медіапроєкту ZVITLOVEZHA Артур Колдомасов.

0:00 0:00
10
1x

Про досягнення Ріші Сунака

В українських ЗМІ та серед українського суспільства останнім часом доволі сильно поширюється наратив про те, що, можливо, призначення Ріші Сунака буде чимось поганим для України, оскільки він індійського походження, а Індія підтримує Росію.

Крім того, не всі як у Британії, так і в Україні задоволені його походженням у фінансовому плані, оскільки він походить з доволі багатої родини. У нього сильно розвинена та карколомна фінансова кар'єра, завдяки якій він дійшов до посади міністра економіки Великої Британії, зокрема у кабінеті Бориса Джонсона. Сунак також працював у великих фінансових установах, наприклад у банку "Goldman Sachs". Відповідно багато хто в Британії подейкує, що його політичну кар’єру сильно підтримують фінансові еліти Лондона.

Також не всім подобається той факт, що саме Сунак був однією з осіб, яка висловила сумніви у прем’єрстві Бориса Джонсона та посприяла його відставці. Тож це особа неоднозначна, але в умовах того, що відбувається зараз у Великій Британії, можливо, це і є рецептом успіху.

На мою думку, це може спрацювати через те, що саме ця людина на посаді міністра економіки Великої Британії втримала британську економіку під час пандемії на доволі сильному рівні і відповідала за санкції проти Росії з боку Великої Британії, а також за фінансову допомогу для України. В умовах сучасної фінансової кризи, спровокованої дещо популістичним рішенням Ліз Трасс у цьому векторі, яке дуже сильно похитнуло економічне становище країни, нам варто очікувати, що, можливо, Сунак знає, що робити. І відповідно ці знання і його досвід можуть принести гарний результат для всієї країни. А чим більш економічно сильною є Британія, тим більше допомоги вона може надати Україні в остаточному результаті.

Як сприйняли в Індії призначення

Я думаю, пересічні індуси дуже добре сприйняли цю новину з огляду на історичні аспекти. Поки що я не бачу сильної реакції саме в політичній галузі країни, однак думаю, що така несподівана лінія британської політики може стати для України вікном можливостей, яким нам треба скористатися.

Про політику Сунака щодо України

Візит Сунака до України є доволі реалістичним. Пересічні британці свого часу критикували Бориса Джонсона за те, що він, на їх думку, недостатньо підтримував Україну, що для нас, на перший погляд, виглядає доволі дивно. Але у цьому є певна частка правди. 

Думаю, саме питання санкційної політики набуде нового значення і нового формату, що для нас дуже корисно. Тому що останнім часом темпи трохи збавилися. Відповідно оновлений підхід Сунака до цієї проблеми, можливо, допоможе прискоритися у реалізації санкційної політики. 

Якщо ми говоримо загалом про підтримку Україну, я вважаю, що ця людина налаштована у протидії агресору, оскільки це фундамент британської політики. І якщо він відійде від нього надто далеко, це матиме дуже погані наслідки не лише для його політичної кар’єри, а й загалом для партії. А перед наступними виборами це особливо важливо.

Про індуїзм замість християнства

Ми звикли думати, що Велика Британія є доволі консервативною у релігійних поглядах, якщо ми говоримо про державні інституції, оскілька королівська сім’я є безпосередньо причетною до англіканства. Але впродовж багатьох років індуська спільнота є невіддільною частиною британської етнічної складової й британської ідентичності як такої. Відповідно не є дивиною для більшості пересічних британців, що індус посідає таку посаду у 2022 році. Крім того, вже були прецеденти, зокрема з посадою мера Лондона, який сповідує мусульманство. Тож я вважаю, що в 2022 році — це доволі позитивний сигнал, який може показати нам нову Британію — більш інклюзивну і сучасну. Але зрозуміло, що політика ми маємо оцінювати насамперед за вчинками на посаді.

Про дружину нового прем'єр-міністра, яка є громадянкою Індії

Це може бути цікавим юридичним та протокольним прецедентом, якщо йтиме мова про участь подружжя у заходах державного значення. Але, окрім дуже консервативних прошарків населення, це буде сприйняте просто як належне, оскільки зараз основний фокус британського суспільства спрямований саме на економіку. І всім цікаво, чи зможе Ріші Сунак виправити ситуацію, яка склалася в британській економіці.

Фото: Getty Images

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Крига трішки скресла" — Каленюк про ініціативу Борреля щодо заморожених активів РФ
Це дуже непоганий патерн — Краєв про угоду між Україною та Британією
США не зупинять оголошену раніше допомогу Україні попри тимчасовий бюджет — Войтко
"Дрони можуть виготовлятися щодня десятками", — експерти про перспективи виробництва українських морських дронів
"Військові, які зараз навчаються за кордоном, будуть звільняти Крим, Донецьк, Луганськ і ЗАЕС" — військовий експерт