Як захистити енергетичну сферу від ракетних атак ― Іван Плачков

Як захистити енергетичну сферу від ракетних атак ― Іван Плачков

РФ завдала масованого ракетного удару по всій території України, зокрема по критичній інфраструктурі. Як захистити нашу енергетичну сферу? Яка ситуація навколо ЗАЕС? В ефірі Українського радіо ці питання прокоментував Іван Плачков, ексміністр палива та енергетики України 1999, 2005-2006 років, президент Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї.

0:00 0:00
10
1x

Про пошкоджені ТЕЦ та можливості відновлення їхньої оперативної роботи

"Такий масований ракетний удар, особливо по інфраструктурі, спричинив зупинку деяких станцій, у деяких містах немає електроенергії. Усі бригади відновлюють мережі та пошкоджене обладнання на електростанціях. Сподіваюсь, за недовгий час їх відновлять і знову підключать у роботу. Можливо, не в усіх регіонах з’явиться електроенергія, але в більшості буде. Адже енергетики готувались до такої ситуації, було створено додаткові аварійні бригади, закуплено відповідне обладнання. Але нам треба розуміти, що це може продовжуватися, тому маємо бути готовими, що на якийсь час можемо залишитися без електроенергії, тепла і газу. Тож треба готувати спеціальні приміщення з альтернативним опаленням. Це можуть бути дрова, вугілля, для того щоб якийсь час можна було пересидіти у захищених місцях. Треба домовлятися з родичами, знайомими, які мешкають у селах, райцентрах, там, де опалення на дровах і вугіллі. Щоб перечекати, поки енергетики відновлять інфраструктуру".

Про забезпечення України альтернативними видами опалення

"Путін перекреслив усію цивілізаційну складову життя сучасного світу, яка накопичувалася тисячоліттями. Тому можна очікувати все, що завгодно. Щодо палива, то енергетики накопичили достатньо газу ― більше 14 млрд кубів, вугілля ― понад 2 млн тонн на електростанціях. Що стосується побутового палива, то уряд дуже правильно заборонив експорт коксівного вугілля, і нам треба зараз забезпечити побутовим вугіллям південні регіони, де немає газопостачання, а лише електрозабезпечення. Поки у нас є час до холодів, треба забезпечити транспортну логістику, щоб це вугілля розвезти по селах і райцентрах".

Про загрозу зриву опалювального сезону через ракетні атаки

"Так, загроза є. Знаємо, що в Черкасах ТЕЦ пошкоджена, в інших містах також. Буде дуже складно в деяких регіонах, але у нас є ще місяць, аби розробити і втілити комплекс організаційних заходів. Мені здається, що ми недостатньо працюємо з населенням, не пояснюємо людям, що є така загроза і щоб люди готувалися. Останнім часом всі трохи заспокоїлись, але не можна забувати, що йде зима, опалювальний сезон у нас триває 6 місяців. У приміщеннях треба виділити одну кімнату, яку можна опалювати, і перебувати там якийсь час, поки енергетики відновлять електро- чи газопостачання. Гадаю, ціль ворога ― саме критична інфраструктура, щоб залишити Україну без енергії й тепла. Але ми сильні, ми не боїмося і знаємо, що робити".

Насамкінець Іван Плачков зазначив: "Наші військові збили понад 40 ракет, ППО працює і захищає інфраструктуру на максимумі можливостей. Думаю, так буде й надалі. Щодо побутового вугілля, у нас достатньо ресурсів, треба лише його розвести по регіонах. Якщо говорити про дрова, то все залежить від особливостей місцевості. Наприклад, на півдні Одеської області дров небагато, а в центральних та західних регіонах проблем не буде. Тому я й наполягаю, щоб зараз звернути увагу на південь України і максимально забезпечити його побутовим вугіллям".

Фото: Укрінформ