Віктор Таран: "Оператор дронів є пріоритетною професією на фронті"

Віктор Таран: "Оператор дронів є пріоритетною професією на фронті"

Повномасштабна війна Росії проти України певною мірою є технологічною, її колись називатимуть "Війною дронів". Бо дрони — це очі артилерії, а від очей втекти неможливо. Без дронів нашій армії було б дуже складно. Завдяки ним здобуваються перемоги, бо вони можуть бачити ворога. Мінцифра започаткувала в липні проєкт "Армія дронів". За цей час було закуплено 986 безпілотників для ЗСУ, частина з яких вже на фронті. Також було навчено понад 1000 професійних операторів. Адже, як сказав Міністр оборони: "Потреба операторів БПЛА на фронті є неймовірно великою". Як і де готують операторів дронів? Як забезпечені наші підрозділи різними типами БПЛА? Про все це слухачам Українського радіо розповів очільник Центру підготовки операторів БПЛА "КРУК", старший лейтенант ЗСУ Віктор Таран.

0:00 0:00
10
1x

Про проєкт "Армія дронів"

"Проєкт на стадії реалізації. Він містить декілька напрямків діяльності, де активно і масово займаються закупівлею різних типів БПЛА і передають їх армії. 

Безпосередньо наш напрямок підтримка шкіл операторів БПЛА, які надає Мінцифра. У серпні було проведено декілька турів виборів і таким чином відібрано загалом 17 шкіл, які мають навчити в найкоротші терміни понад 10 тисяч операторів. Таке завдання було поставлено Генштабом. В нашій школі за два місяці було навчено 121 курсанта. 

Є два великі класи безпілотників: безпілотні літальні апарати стратегічного напрямку типу "Стріла" або типу "Крило". Вони нагадують формою літаки з розмахом крила від 2 до 4 метрів. Це копія великих літаків. У них інший принцип польотів. Операторам треба добре вчити закони аеродинаміки. 

Є безпілотники з розмахом крила 1-1.5 метра і довжиною до двох метрів. Тут навчання триватиме 2-3 тижні. Якщо більші "пташки", то від місяця і довше, а на "Байрактарі" ще більше. Для ЗСУ навчання безкоштовне, а для цивільних проводиться за певні кошти. 

Існують ще мультикоптери або невеликі тактичні квадрокоптери, які літають на відстань 5-7 км. На таких апаратах навчання триває всього 5-6 днів. 

Є різна відстань польотів дронів: тактична і стратегічна. Завдання їхні: розвідка і дорозвідка відповідно на 500 метрів, до 7 км і до 20 км. 

Що таке дорозвідка: полетіли, розвідали цілі, наступного дня має працювати артилерія. І перед тим, як робити обстріли, відбувається дорозвідка.

Також дрони здійснюють доставку вантажів. 

Крім того, можна ними робити ортофотоплан місцевості: аналіз рельєфу, на якому можна побачити приховані позиції, що маскуються рельєфом або які були нещодавно створені. 

Новий напрямок, який використовують дрони: розмінування. Вони летять над певною площею і зчитують металеве на глибині. Робиться фото, припустимо, одного гектара місцевості. Потім мінери накладають карту, йдуть і перевіряють місцевість. Похибка може складати 10-15 см". 

Що використовують вороги. Чим відрізняються дрони їхні від наших

"Нічим не відрізняються саме маленькі моделі. Перед повномасштабним вторгненням 95% ринку малих мультикоптерів було монополізовано  двома компаніями: DJI  - 92%, і Аutel. І 5% ринку посідають інші компанії. І ми, і вони використовуємо всі ці дрони. Також ми використовуємо моделі, створені власноруч. У нас є "Фурії", "Валькірії", "Лелеки", у них "Оріон", "Елерон-3", "Тахіон", "Орлан-10", "Shahed-136". Ми навчилися ефективно діяти проти ворожих дронів. 

Наші українські воїни перебудовують будь-яку техніку. Тому ворожа зброя, яка опинилася в руках українських фахівців, є безпечною для використання нашими військовими. Начинка всіх дронів і безпілотників є зрозумілою і базовою, бо вони літають на американських мікросхемах. 

Багато бажаючих стати операторами з цивільного населення, багато людей приходять добровольцями. Бо всі розуміють, що рано чи пізно відновиться процес планової мобілізації. Коли людина керує "пташкою", то оператор знаходиться за лінією фронту, тому ця робота є відносно безпечною. Закликаю іти і вчитися, поки є час. Бо оператори дронів потрапляють в першу хвилю пріоритетності."

Фото: Михайла Федорова