"Ми дізнаємося про наказ запустити ядерну зброю швидше, аніж люди, які повинні будуть його затвердити", — Коваленко про загрозу з боку РФ

"Ми дізнаємося про наказ запустити ядерну зброю швидше, аніж люди, які повинні будуть його затвердити", — Коваленко про загрозу з боку РФ

21 вересня президент РФ Володимир Путін заявив про готовність Росії застосувати ядерну зброю у разі загрози територіальній цілісності його країни. Проте, за словами міністра оборони Литви Арвідаса Анушаускаса, РФ умисно нагнітає ядерну напругу, аби посіяти страх. Результати такої поведінки Росії є: тема можливого застосування ядерної зброї не сходить з перших шпальт світових медіа та з вуст провідних іноземних політиків. Чи справді Росія може використати проти України ядерну зброю, Українське радіо дізнавалося в координатора групи "Інформаційний спротив" Олександра Коваленка.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки реальною є загроза застосування РФ ядерної зброї?

Я впевнений, що Росія не використає тактичну або ядерну зброю стратегічного рівня проти України саме в конвенційній війні. Є велика кількість факторів, які вказують на те, що якщо Росія це зробить, це буде для неї фактично як постріл у скроню. 

З іншого боку, ми не повинні нівелювати цю загрозу: навіть коли є впевненість, що хтось чогось не зробить, завжди є 0,01 %, коли все ж таки це може відбутися. До того ж, Володимир Путін — це людина, яку в геополітичному світі сприймають по-різному: хтось каже, що він дійсно хвора людина, а хтось — що він стратег, поміркована людина, тому намагається налякати, а не згубити. Мабуть, в якомусь сенсі має рацію як одна сторона, так й інша. В такій ситуації в самій Росії може стати щось, що буде сприяти цій катастрофі. 

Яка різниця між тактичною та стратегічною ядерною зброєю?

В першу чергу вони відрізняються потужністю бойової частини. Якщо ми кажемо про застосування тактичної зброї, то вона може бути з бойовою частиною в одну-півтори кілотонни або й  менше. 

Стратегічна ж зброя — це мегатонни потужності. Зокрема, на Хіросіму скинули ядерну бомбу, яка мала десятки мегатонн потужності. Кілотонни — це значно менші руйнування, площа і т.д. 

Але, якщо йдеться про використання тактичної зброї під час бойових дій, то її доцільно було б використовувати, наприклад, у Другій світовій війні, коли досить велике скупчення військ. Використання тактичної зброї в сьогоденні невигідне для Росії. Адже, якщо взяти бойову частину потужністю до кілотонни, це фактично повне знищення майже всього живого в радіусі 200-300 метрів. Далі радіус збільшується: вплив радіації, теплохвилі. В залежності від збільшення цього радіусу, збільшується й вірогідність вижити. Тобто максимально ефективний радіус використання тактичної ядерної зброї до однієї кілотонни — це біля 3-4 кілометрів. Якщо ж поглянути на карту Харківської області, то за півтора тижні контрнаступу звільнено більш, ніж вісім тисяч квадратних кілометрів території. Де на цій території треба було б використати тактичну ядерну зброю, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ?

ЗСУ не діють великим скупченням військ: наші військові використовують невеликі мобільні штурмові підрозділи, групи. Й використовувати тактичну ядерну зброю, зруйнувати фактично фундаментальні основи ядерної безпеки в світі, щоб вбити 50-100 військовослужбовців, недоцільно.

Чи може Росія спробувати запустити тактичну ядерну зброю непомітно?

Тактична ядерна зброя значно менша й набагато більш непомітна. В цьому є загроза використання саме такої зброї. Якщо говорити про стратегічну ядерну зброю, то підготовка до її використання супроводжується великим витоком енергії, яку неможливо не помітити. Якщо ж казати саме про тактичну зброю, то технічно дійсно можна використати непомітно.

Але з іншого боку є бюрократія, без якої неможливо зробити жодного пуску будь-якої зброї. Йдеться в першу чергу про наказ самого Путіна: він надає наказ й коди. Все це починає спускатися по усіх ланках вниз — до Міністерства оборони, Генштабу. На кожній ланці приймається рішення, затверджується і т.д. Це досить повільний організаційний механізм. Поки це все відбувається, розвідка наших міжнародних партнерів про це дізнається. Тобто ми дізнаємося про цей наказ швидше, аніж одна з ланок, яка повинна буде його затверджувати. 

В якому стані російські запаси ядерної зброї?

На сьогодні ми не можемо повноцінно оцінювати потенціал російської ядерної зброї та чи придатна вона до застосування. Великий відсоток стратегічного призначення — міжконтинентальні балістичні ракети — залишилися Росії в спадок від Радянського Союзу, але в якому стані воно перебувало невідомо. Адже зараз ми спостерігаємо таке явище в російському оборонному комплексі, як деградація десятки років поспіль.  

Фото: Суспільне