Це остання зима, якою Росія може кого-небудь шантажувати — Загородній

Це остання зима, якою Росія може кого-небудь шантажувати — Загородній

У Балтійському морі 29 вересня шведи виявили четвертий прорив у одному з газопроводів "Північний потік". Такі прориви раніше було зафіксовано на обох потоках, які знаходяться у Шведській та Данській економічних зонах. Це значний екологічний виклик. Лідери західних країн говорять, що все це з'явилося внаслідок певних умисних дій. Росія "вимагає" це розслідувати. Чи відрізає себе Росія від світу? Чи варто очікувати диверсій на українській та європейській ГТС? Про все це слухачам Українського радіо розповів керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

0:00 0:00
10
1x

Навіщо росіянам підривати цей газопровід

"Чому всі подумали на росіян? Саме російські компанії мали доступ до "Північного потоку-2". Вони могли встановити вибухові пристрої про всяк випадок. Європейців попереджали, коли будувався цей "Північний потік-2" про те, що ви будете робити, коли росіяни почнуть використовувати цей газогін, як шпигунську інфраструктуру, наприклад, будуть війська вводити, будуть охороняти флотом цей газогін. Що ви будете тоді робити? Німці говорили, що таке неможливе. Вся Європа тепер розгрібає безладність Німеччини. 

Чи було вигідно росіянам це робити? Вони втратили важіль впливу на Європу. А шантаж працює, коли в тебе є важіль впливу. Зробили щось добре - ввімкнули газ, зробили погане Росії - відключили газ. А от тепер газу немає. Важіль зникає. Вже підірвана репутація Росії, яка вибудовувалася всі 70 років і на чому завжди спекулювали німецькі політики. 

Нещодавно було відібрано ліцензію у Нідерландів щодо "Турецького потоку". І знову постраждали країни, які симпатизували Росії: Німеччина, Австрія, Сербія, Угорщина. В цій ситуації залишається кілька надійних маршрутів для транспортування газу: це українська ГТС, шлях через Польщу і через Білорусь. 

Росіяни встановлювали вибухові пристрої, а тоді ФСБ могло злити третій стороні за великі гроші інформацію про замінування, або коди доступу. Також це можуть бути інтриги проти Путіна всередині країни. Якась третя строна могла цим скористатися. Але подумали одразу на РФ. Бо вона вже порушила все, що тільки могла. Росіяни могли не контролювати вже і частину армії, і частину спецслужб, тому це все виглядає більш-менш логічно. Підрив цих газогонів категорично не вигідний самій Росії. Єдиними діючими маршрутами газу залишається Україна і Польща. І ці країни ставляться з підозрою до союзників Росії. Якщо Німеччина додумається відновлювати "Північні потоки", вони змушені будуть іти домовлятися вже з Києвом"

Яка залежність ЄС від російського газу на сьогодні 

"Європейці говорять тільки про 10%. Це були їхні офіційні заяви. Європейці зробили кроки, щоб не повторити історію минулого року, коли Росія спеціально не закачувала газ в європейські сховища. Європейці вже націоналізували сховище і компанії, які торгували російським газом. І примусили їх закачувати газ. Станом на кінець вересня вони мають 88% заповненості своїх газосховищ. 

Німеччина зараз активно розбудовує альтернативну інфраструктуру: з 1 січня запускають два термінали у себе на узбережжі для того, щоб приймати газ або з Катару, або з США. Починають будувати європейську об'єднану систему. Не було у них інтерконекторів: неможливо було перекинути або замістити газ, який надходить до Іспанії, щоб він міг з'явитися у Німеччині. Німеччина завжди обгрунтовувала тим, що їм це не вигідно. Бо у них є дешевий газ із Росії. Тепер все змінилося. 

У день вибуху було відкрито ще один газогін з Норвегії до Польщі, обходячи Німеччину і Росію. Тепер Польща стає газовим хабом Європи. Ким хотіла стати до цього Німеччина за рахунок дешевого російського газу. 

В "Північному потоці" залишилася ще одна нитка. Зараз росіяни будуть кричати, що давайте відновлювати ці "Північні потоки" всі, а для цього давайте знімайте санкції, бо ми не можемо їх відновити. Але після того, як вони "бикували" з турбінами Сіменс, які всупереч загальній політиці Канади були завезені до Німеччини для того, щоб їх поставити в Росію, а Росія їх не прийняла. 

В Європі не той клімат, щоб вона замерзла. У них рідко буває, щоб температура падала глибоко в мінус. Європа може відчути лише дефіцит електроенергії. Але вони до цього теж готувалися. Вони забороняють вже зараз переспоживання електроенергії. Будуть зупинені деякі підприємства. Грошей у Європі вистачить, щоб пройти цей опалювальний сезон не без проблем, але і без катастроф. Це остання зима, якою Росія може кого-небудь шантажувати.

У Росії немає можливості замістити преміальний ринок Європи ринком Китаю та Індії. Вони вже випалюють свій газ щомісяця. У них темпи падіння видобутку газу і нафти на кінець цього року становитиме 30-35%. Рахунок йде на сотні мільярдів доларів. Вони видобували на рік десь 500 мільярдів газу і 200 для експорту. 

Якщо ви консервуєте нафтові свердловини, а вони є старого зразка, більшість їх потім неможливо буде відновити за відсутності західних технологій. 

У нас є і нафтопровід "Дружба", і аміакопровід. Нафта йде транзитом на Угорщину і Словаччину. Якщо укладено контракт, ми будемо його виконувати. Стосовно аміакопроводу. Аміак є складовою міндобрив. Там були домовленості з Туреччиною, це було пов'язано з обміном військовополоненими. Він буде працювати. Експорт буде налагоджено. Це є частиною загальної угоди. Світ може потерпати від нестачі добрива. Це удар по багатьом країнам." 

Фото: slovoidilo.ua