Ціни на газ для населення не зростатимуть до квітня — Ніцович

Ціни на газ для населення не зростатимуть до квітня — Ніцович

Внутрішній ринок газу в Україні заморожений, адже діє мораторій на підвищення цін для населення. Тому до квітня наступного року збережеться нинішня вартість газу, прогнозує в ефірі Українського Радіо директор із досліджень аналітичного центру "DiXi Group" Роман Ніцович. Він зазначив, що для понад 95% побутових споживачів постачальником є "Нафтогаз". Його тариф 7,96 грн із ПДВ. Надалі уряд у межах зобов'язань, взятих перед ЄС, планує розробити так звану "дорожню карту" лібералізації цін, аби ціни на блакитне паливо та електроенергію відповідали ринковому рівню. На сьогодні в Україні вже накопичено до зими понад 10 мільярдів кубометрів газу при запланованих 13-ти мільярдах.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото із сайту Pixabay

У підземних сховищах накопичено понад 10 мільярдів кубів газу

На кінець серпня 2024 року скільки у нас газу є в підземних сховищах?

Наразі вже накопичено понад 10 мільярдів кубометрів газу. Завдання уряду — близько 13 мільярдів. Сюди входить весь обсяг газу, навіть той, який зберігають інші компанії, крім "Нафтогазу", а також іноземні трейдери. Також є буферний газ, який має залишатися у сховищах для того, щоб вони працювали. Тобто, однозначно, не всі з цих 13 мільярдів кубометрів, які плануються накопичити до зими, будуть використані. Але в цілому це дозволить вийти із зими, із сезону відбору газу, з мінімальним обсягом. Тобто, якщо, наприклад, на цю весну ми вийшли із зими з обсягом 8 мільярдів кубометрів, то, якщо ми не наростимо закачку, наступної весни у нас буде менше залишків у сховищах на закінчення опалювального сезону.

13 мільярдів кубометрів – це взагалі весь газ, який фізично буде у нас під землею на початку сезонного опалювання?

Саме так. Як очікується.

Попри продовження транзиту до Європи росіяни все одно б'ють по газовій системі України

А яка частина цього газу є запасами, які зберігають у нас трейдери?

Цього року інтерес іноземних трейдерів дещо нижчий у зв'язку з тим, що росіяни активізували свої удари. Були повідомлення, що під час масової ракетної атаки 26 серпня однієї з цілей була газова інфраструктура. Принаймні російські офіційні джерела говорять про ураження газорозподільних станцій і сховищ газу. Але ГТС працює стабільно, газопостачання є.

Я правильно розумію, що саме газосховище дістати будь-якою з чинних систем озброєнь малореально, тобто метою в основному можуть бути газорозподільні системи?

Сховище розташоване на глибині кілька кілометрів під землею. Тому його неможливо дістати. Але є наземна інфраструктура, яка його обслуговує, зокрема газокомпресорні станції. І це сигнал для того, щоб захищати не лише енергосистему в частині виробітку й передачі електроенергії, але і газову систему, звертатись до партнерів, попереджати. Також це сигнал, що навіть попри те, що у нас продовжується транзит, вони все одно б'ють по газовій системі. Тож існування чи неіснування транзиту – це не є для них аргументом.

Є країни Європи, для яких транзитний газ – це головне джерело постачання енергоносіїв для них, і вони від нього критично залежні. Вони не хотіли б прикрити його своїми засобами протиповітряної оборони, наприклад?

На жаль, після понад двох з половиною років активної фази війни не всі країни ЄС здійснили переорієнтування з російського газу на газ іншого походження. Угорщина, Словаччина частково Австрія все ще залежать від поставок російського газу і розраховують на продовження транзиту. Але офіційні особи чітко сказали, що продовження транзиту не буде. Можливе контрактування нашої ГТС, наших потужностей з європейськими компаніями. Ми бачили, що відбувалися переговори голови правління "Нафтогазу" Олексія Чернишова з прем'єром Словаччини. Можливо, якісь домовленості там були досягнуті, але побачимо, як це реалізується.

"Нафтогаз" почне закупівлю імпортного газу для формування подушки безпеки

Якою є частка газу власного видобутку в 13 мільярдах кубометрів, які необхідно накопичити?

Частка власного видобутку висока. Минулий опалювальний період був пройдений без імпорту. Разом з тим, імпорт відбувався у першому кварталі минулого року. Зараз можливе відновлення імпорту для формування страхового запасу. "Нафтогаз" отримав доступ до кредитних коштів Європейського банку реконструкції і розвитку й почне закупівлю імпортного газу саме для формування подушки безпеки. Тому що росіяни намагалися вибити наші видобувні активи, зокрема на Харківщині, і, можливо, продовжать це робити. Тобто варто мати запас. Єдине питання, чому не було зроблено цього раніше, наприклад, в літні місяці, коли ціни на газ були більш привабливими, ніж зараз. Це, до речі, навіть технічно не буде імпорт, бо не будуть сплачуватися митні платежі. Газ буде розмитнюватися, коли з митного складу його будуть переводити в режим для використання на внутрішньому ринку.


Роман Ніцович. Фото: krytyka.com

Внутрішній ринок газу в Україні заморожений

З чого формується тариф на постачання газу всередині країни?

Він регульований. Існує законодавчий мораторій на перегляд цін на газ для населення в бік підвищення. Зараз ринок заморожений на момент від 24 лютого ринок заморожений. Постачальники можуть пропонувати ціни нижче, ніж були станом на 2022 року, але не вище. І зараз фактично монопольний постачальник газу для населення "Нафтогаз". Його тариф 7,96 грн із ПДВ. Інші компанії пропонують газ від 7,70 до 15,5 грн. Таким є перелік комерційних пропозицій. Але для понад 95% побутових споживачів постачальником є "Нафтогаз".

Чи юридично існує можливість змінювати постачальника?

Юридично вона існує, але ринок заморожений і більшість споживачів немотивовані змінювати постачальника, адже ціна заморожена, людям комфортно і вони не мають цього стимулу. У період війни доходи не так суттєво зростають у людей, а тому є необхідність їх підтримати. Але маємо також розуміти, що, окрім цієї стабільності, принаймні до кінця квітня наступного року, є ще інші наслідки для ринку, зокрема продовження накопичення боргів, відсутність стимулів покращувати сервіс для споживачів і відсутність стимулів до того, щоб змінювати постачальника.

До квітня ціни на газ не зростатимуть

Чи буде підніматися ціна на газ?

До квітня наступного року точно ні. Уряд в межах зобов'язань, взятих перед Європейським Союзом, планує розробити так звану "дорожню карту" лібералізації цін — приведення цін на газ та електроенергію до ринкового рівня, який би покривав всі витрати виробників, постачальників і операторів мереж. Тому рано чи пізно цей рух буде відбуватися. Головне питання, в якій послідовності: чи це буде в кілька етапів і поступово, чи це буде пришвидшено. Але дійсно у нас в тому сегменті ринку, де ціна на газ є конкурентною, вона майже вдвічі перевищує регульовану ціну. Це невелика частина ринку. Зараз у нас регульовані ціни на газ діють для населення, для підприємств теплової енергетики й для виробників електроенергії. Тобто лише невелика частина ринку: промислові споживачі, комерційний сектор, малий і середній бізнес — платять за газ як ресурс ринкову ціну.

У перспективі Україна може вийти на повне самозабезпечення газом

Чи може Україна навіть в умовах війни наростити власний видобуток газу?

Це зараз відбувається, ми бачимо активну програму буріння як на старих, так і на нових родовищах з боку групи "Нафтогаз". І "Укргазвидобування", і "Укрнафта" досить активно інвестують в буріння, яке дає свої результати. Єдине, з урахуванням того провалу, який в нас відбувся в 2022 році, в цьому році, можливо, оптимістичний сценарій – це повернутися до показників 2021 року або стабілізувати скорочення видобутку, тому що воно відбувається за рахунок того, що частина приватних компаній не інвестувала, були певні судові заборони й родовища не працювали у зв'язку з судовими рішеннями та рішеннями про накладення санкцій на власників. Тому повторити попередній рік — це вже було б непогано.

Чи можемо ми в осяжній перспективі вийти на повне самозабезпечення газом?

Абсолютно так. Як за рахунок інвестицій у видобуток, так і за рахунок інвестицій у більш ощадливе споживання цього ресурсу. Модернізація теплових систем, утеплення будівель — це все дає плоди у вигляді скорочення споживання енергоресурсів.