"Коли оголосили про смерть королеви, над Лондоном з’явилась подвійна райдуга", — Поберезька про символізм відходу Єлизавети ІІ

"Коли оголосили про смерть королеви, над Лондоном з’явилась подвійна райдуга", — Поберезька про символізм відходу Єлизавети ІІ

Минулої доби весь світ облетіла звістка про смерть королеви Великої Британії Єлизавети ІІ, яка пішла з цього світу на 97-му році життя. Українське радіо вирішило з цього приводу поспілкуватися із ексжурналісткою BBC, медіатренеркою Лілією Поберезькою, яка 30 років тому почала працювати в туманному Альбіоні про те, як змінювалась королева за цей час та як британці ставилися до неї зараз.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Коли ми приїхали до Великої Британії 30 років тому, королеві було стільки років, скільки мені зараз. Тобто я могла спостерігати еволюцію королеви і ставлення до неї у Великій Британії. Монарх тут є символом держави, але тоді, коли королева з’являлася на публічних заходах, вона справляла враження людини, яка була не дуже щасливою. Вираз обличчя був дуже похмурий, ніби хтось тримає лимон в неї під носом. Королева справляла враження трохи холодної людини. Мабуть, це було зумовлено тим, що в її сім’ї тоді були негаразди. Тому життя монарха, звісно, є життям, повним привілеїв, багатства, але з іншого боку ти наче живеш в акваріумі і в тебе немає вибору. І це, звичайно, впливало на неї, але протягом цих тридцяти років королева змінилася: і в тому, як вона поводилася, і в тому як її сприймали в суспільстві. Коли загинула Діана і королева довго не приїжджала до Лондону для того, щоб вшанувати її, ставлення до монархії було дуже несприятливим, але потім це все змінилося. Королева в нашому дуже нестабільному світі уособлює для цієї країни константу, спадкоємність дуже багатьох століть британської історії, монархії. Які б не були прем’єр-міністри і що б про них не думали, але королева є королева. Це частина держави і її душа", — розповіла Лілія Поберезька.

Принагідно медіатренерка розповіла, що сина покійної Єлизавети, який став наступним королем Британії в туманному Альбіоні таки називають король Чарльз ІІІ: "Називати його Чарльзом чи Карлом — це вже справа українців, хоча в нього є кілька імен і, ставши королем, він міг обрати будь-яке з них. Адже, якщо пригадати, королю Карлу або Чарльзу І відрубали голову через його неповагу до парламенту. Тобто асоціації не дуже приємні, але він вирішив, що буде Чарльзом".

"А якщо говорити про ставлення до монарха в молодого покоління британців, то, можливо, в них вже немає пієтету, але є повага до традицій. Зараз навіть республіканці, яких не дуже багато і яким не подобається сама ідея монархії як інститута, кажуть, що королева Єлизавета була справжнім профі. Тобто вона дуже професійно виконувала свою роботу", — розповіла Поберезька.

Тому всі британці ставляться з розумінням до десятиденної жалоби, оголошеної в їхній країні: "Вчора над Лондоном та Букінгемським палацом, коли оголосили про смерть королеви, з’явилась подвійна райдуга. Це було дуже символічно і зворушливо. Тому вона зараз, мабуть, пестить своїх коргі десь там на небесах".

Фото: DW