Грантова підтримка для бізнесу. Як підприємцю отримати гроші від держави? Пояснює Рада підприємців

Грантова підтримка для бізнесу. Як підприємцю отримати гроші від держави? Пояснює Рада підприємців

З 24 лютого близько 5 мільйонів українців втратили роботу. Відповідно до даних Міжнародної організації праці при ООН, частина з цих людей виїхала, як біженці, в сусідні країни, а близько 3,5 мільйонів залишилися в Україні. За прогнозом Світового банку через війну в Україні наша держава може втратити до 45% ВВП. Нещодавно перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в ефірі Українського радіо сказала, що держава мусить підтримувати бізнес. Як би не було складно, вона повинна знаходити гроші, аби бізнес функціонував і розвивався. Отже про гранти для малого і середнього бізнесу, про підтримку державою потенційних бізнесменів. Які гранти вже сьогодні є? Як вони працюють? Що робити, аби отримати цю допомогу? Кому можуть відмовити і чому? Про все це розповів слухачам Українського радіо керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Андрій Забловський.

0:00 0:00
10
1x

Стан справ бізнесу в Україні

"Нещодавно НБУ проводив опитування з індексу ділової активності щодо майбутніх очікувань. Прогнози досить невтішні з точки зору падіння ВВП: бізнес очікує подальшої девальвації гривні, подальшої інфляції, скорочення робочих місць. Звісно, що невизначеність погано впливає на бізнес.

З 24 лютого, коли бізнес перебував в стані шоку і не було чіткого розуміння що і як робити, ми сильно "просідали". Після початку деокупації територій економіка почала покращуватися, активно почав створюватися новий і відновлюватися старий бізнес, особливо у серпні місяці. Український бізнес продовжує відновлювати виробництво, почалося пожвавлення, яке триває і сьогодні. Бізнес, хоча і болісно, але потроху адаптовується до нових умов і викликів. Ми стаємо стійкими. 

Український бізнес реалізувався не завдяки, а всупереч обставинам, які створювалися від початку незалежності України. А війна, як негативний ідеальний шторм, став тим фактором, до якого ніхто не готувався. І попри це нам є що сказати світові. Приклади нашого виживання і адаптації будуть вивчатися в кращих підручниках з бізнесу не тільки в Україні, а й у світі". 

Державна грантова програма "єРобота"

""єРобота" була створена для підтримки тих, хто хоче  започаткувати бізнес: створити теплиці, організувати садівництво або переробне виробництво. Це безповоротна фінансова грантова допомога. Але за певного виконання вимог.

Вся інформація щодо допомоги є на Дія.Бізнес порталі. Подача заяви займає 20 хвилин. Є можливість оформитися і офлайн через відділення Ощадбанку. Якщо ви не виконуєте своїх зобов'язань по запуску бізнесу, то держава має право повернути ці кошти назад."

5 вересня стартувала наступна хвиля урядової грантової програми "Власна Справа"

"Стартував вже 5 етап, який триватиме до 18 вересня. Етапність подовження всіх процедур залежить від ресурсів. Немає зараз можливості в умовах війни допомагати всім. Насамперед треба пропілотувати ці проєкти, побачити вузькі і проблемні місця різних програм і закумулювати необхідний ресурс. Тут важливо, щоб бізнес запускався, гроші працювали та створювалися нові робочі місця. Опрацювання поданої заявки разом із бізнес-планом триває до 15 робочих днів. Дуже добре повинна бути структурована ідея, яка буде допомагати і самим підприємцям і бізнесменам. Це дає можливість зрозуміти, чи зможе впоратися людина з бажанням створити бізнес, як саме вона бачить цей процес і як саме хоче реалізовувати цю ідею. Є багато пояснень в інтернеті, як заповнювати правильно цей бізнес-план. Тут діє спрощений порядок заповнення. 

Розмір на створення або розвиток власного бізнесу сягає 250 тисяч грн

До 8 мільйонів надається грантової допомоги на переробне підприємництво. Завершено було прийом саме цих заявок до 26 серпня. Мають право скористатися цим грантом діючі підприємці, ФОПи, які не переривають свою діяльність на тимчасово окупованій території, не перебувають під санкціями, мають діючий бізнес. Має бути створено не менше 25 робочих місць. Треба прикріпити бізнес-план у спеціальній формі, який можна знайти в мережі. 

Грант до 10 мільйонів можна отримати на висаджування саду. Надається особам, які мають в своєму розпорядженні землі або право на її  користування на 7 років. Розмір допомоги становить до 400 тисяч грн за гектар. Має бути поданий проєкт плану посадки дерев, пояснювальна записка, генеральний план, кошторисна документація. Міністерство аграрної політики вирішує, кому саме надавати ці гранти. Учасники повинні працювати саме в цьому напрямку не менше 5 років. 

Крім того, є допомога до 7 мільйонів гривень за 2 гектари теплиць. Для отримання повинен бути наданий проєкт будівництва модульної теплиці з кошторисною документацією. І це лише для діючих ФОПів і юридичних осіб, хто вже займався таким видом бізнесу. Земля повинна бути у вашій власності або у праві на користування нею не менше 7 років. Маєте створити від 40 робочих місць. Теплиця повинна бути збудованою впродовж 1 року площею від 1.6 га до 2.4 га". 

Успішними стали трохи більше 1000 заявок із майже 9000

"Будь-яка нова програма зіштовхується з низькою інформованістю що і як робити. Проблеми виникають у правильній подачі бізнес-плану. Це все вимагає більш ґрунтовного підходу до заповнення документації на різних рівнях і різних етапах. Часто люди починають відмовлятися на початковому етапі, коли не можуть приєднати свою заявку в Дію. Вони хочуть миттєво отримати відповідь. А часто треба трохи напружитися і почекати, щоб далі рухатися. Треба себе часто стимулювати до отримання нових знань, які допомагають вирішити нові завдання. Часто особа могла не впоратися технічно, або треба через певний час щось виправити або дозаповнити, заявка могла бути верифікованою, але не схваленою". 

Чи є ліміт в заявках

"Особа може паралельно подаватися на різні грантові напрямки. Але в рамках одного проєкту підприємець не може кілька разів зареєструватися, натомість може подаватися повторно наступним етапом. Використовуйте різні можливості: класичні державні програми, грантові чи кредитні, міжнародні, донорські. І тоді досягнете успіху". 

Фото: Суспільне Луцьк