"Ми отримаємо десятки мільярдів доларів" — Невмержицький про перспективи дії "митного безвізу"

"Ми отримаємо десятки мільярдів доларів" — Невмержицький про перспективи дії "митного безвізу"

Денис Шмигаль заявив, що Україна отримає "митний безвіз" з ЄС вже до кінця року. 25 серпня Об’єднаний комітет Конвенцій про спільний транзит та спрощення формальностей ухвалив офіційне рішення запросити Україну приєднатися до них із 1 жовтня. Україна стане 36 державою-учасницею цієї конвенції. Що означає для України "митний безвіз"? Як ним зможуть скористатися підприємці? Як це вплине на нашу економіку? Про це розповів слухачам Українського радіо фінансовий експерт Євген Невмержицький.

0:00 0:00
10
1x

Що означає "митний безвіз" для України

"Для України це дуже важливе рішення, надважлива пільга і потужні можливості. Україна має скористатися цими можливостями у повному обсязі. Це не лише економія і заощадження для українського бізнесу. Наш експорт ще досі перебуває на дуже низькому рівні, незважаючи на те, що з року в рік він лише зростає. Український експорт продукції до ЄС становить 40%. І це всього декілька відсотків від нашого ВВП. Уряд має підтримувати український бізнес, щоб наші товари були конкурентноздатними. І максимально спрощувати всередині країни експорт українських товарів з доданою вартістю. 

Україна є найбільшим експортером зернових. А це є сировина і, відповідно, товар із низькою доданою вартістю. Із зернових можна виробляти продукцію і експортувати в ЄС вже готові вироби. І тут Україна, щоб скористатися цими можливостями "митного безвізу" в повному обсязі, мала б підтримувати український бізнес. І мала б запроваджувати пільги для українських виробників, що виробляють продукцію на експорт. А з іншого боку, встановлювати пільги для іноземного бізнесу, для західного бізнесу у переробці української продукції. Щоб підприємства могли експортувати українську продукцію без мита. Це створювало б додаткові робочі місця, наповнювало бюджет України і вплинуло б на стабілізацію гривні.   

Щоб економіка була ефективною, уряд зобов'язаний був і без цих пільг робити більше сприятливі умови щодо ведення бізнесу. Під час війни це критично важливе завдання для обороноздатності країни. Тому не варто чекати на якість потужні зміни. Війну виграють не тільки солдати, а й економіка. 

Чому ми збільшуємо податки і створюємо жорсткий бюджет? Якщо ми мали б розробляти ефективний бюджет для того, щоб все суспільство було налаштоване на досягнення перемоги, на наповнення бюджету грошима, щоб вони могли йти на обороноздатність. 

Ми в рази можемо збільшити експорт продукції. Треба створити лише умови. Натомість ми маємо облікову ставку у 25%, що діє, як зашморг для нашої економіки. Ця ставка в сто разів є більшою, ніж в ЄС, тому вона і працює проти економіки. 

Мають бути створені державні програми для сприяння розвитку бізнесу. Це пільгове кредитування, зменшення податків або скасування податків, припустимо, на прибуток, скасування митних зборів з України на ввезення технологій  і обладнання. Це підтримка бізнесу шляхом цільових програм у бюджеті. Якщо ми це зараз зробимо, то в рази збільшимо надходження валютних коштів в економіку України. І тоді Нацбанк буде мати можливість стабільно підтримувати курс гривні". 

Як буде розвиватися український бізнес після отримання митного безвізу

"Перший варіант розвитку. Все залишиться так, як є. Держава не буде підтримувати широкомасштабним шляхом українский бізнес, і експортувати продукцію будуть ті, хто спромігся цього досягти на даний період часу. Україна отримує додаткові кошти, як заощадження, які будуть нараховуватися сотнями мільйонів доларів. Це буде корисно для економіки України, але суспільство цього не побачить. Зараз експортом може займатися лише великий бізнес і ті, хто твердо стоїть на ногах. А таких є мало. 

Другий варіант розвитку. Якщо держава застосовує ті заходи впливу для покращення інвестиційного клімату і сприяння розвитку бізнесу, ми отримаємо десятки мільярдів доларів. Ми можемо отримати додатковий прибуток в українську економіку. Це буде додаткова сплата податків українськими підприємствами, це буде створення робочих місць, це наповнення бюджету, стабілізація гривні".

Фото: уніан

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
За 4 години до війни Україна від'єдналася від російської енергосистеми — Харченко
Питання вирішиться протягом кількох тижнів — голова комітету Сейму Польщі Коваль про блокування кордону
"Перший транш, думаю, отримаємо в березні" – Климпуш-Цинцадзе про фіндопомогу від ЄС
Чого хоче Угорщина? Експерт підбиває підсумки шестигодинних переговорів в Ужгороді
Відповіддю Заходу на поставки північнокорейських ракет Росії мають бути ракети для України — експерт