Покарання для країни-терористки. Як швидко можна притягнути РФ до відповідальності ― Віталій Бала

Покарання для країни-терористки. Як швидко можна притягнути РФ до відповідальності ― Віталій Бала

21 серпня ― Міжнародний день пам'яті та поминання жертв тероризму, започаткований резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 2017 року. Сьогодні Україна зазнає жахливого терору з боку РФ ― гине мирне населення, руйнується інфраструктура. Визнання Росії країною-спонсором тероризму зараз обговорюють у владних колах багатьох країн. Як швидко можна притягнути РФ до відповідальності та яке покарання вона може понести ― в ефірі Українського радіо пояснив Віталій Бала, директор Агентства моделювання ситуацій.

0:00 0:00
10
1x

Чи є перешкоди для визнання РФ країною-спонсором тероризму

"Думаю, що до моменту 24 лютого, коли РФ розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну, про тероризм йшлося в контексті одноразових акцій терористичних організацій, які брали на себе відповідальність. До речі, Росія не бере на себе відповідальність за свої дії. Але кількість жертв не можна порівнювати. Те, що роблять рашисти на території України, і те, що відбувалося протягом десятиліть у ХХ-ХХІ століттях, — це неспівставні речі. Зараз фактично зовсім новий рівень, важкий для сприйняття бюрократами-чиновниками, щоб визнати Росію не просто спонсором тероризму, а країною-терористом. РФ спонсорувала тероризм з 2014 року, коли відбувалися події щодо Криму і Донбасу. А зараз нам треба говорити саме про країну-терористку, для нас це дуже важливе і важке завдання. 

Нам треба рухатись у напрямку міжнародних організацій, щоб вони почали це визнавати, починаючи з Європарламенту. Як би ми не ставилися, приміром, до ООН, котра показала свою неспроможність адекватно відповідати на те, що робить Росія, ― фактично знищує систему міжнародної безпеки, яка склалась після Другої світової війни. Це важке завдання нам треба виконувати ― рухатися в різних напрямках, починаючи від міжнародних інституцій і завершуючи конкретними найбільш дружніми країнами. Це наші сусіди, країни Балтії, Канада, яка має величезну українську діаспору. Щоб на рівні своїх парламентів вони починали це рішення ухвалювати, і відбувався певний тиск на світову спільноту".

Чи справді США побоюються визнати Росію спонсором тероризму через загрозу для угоди про розблокування чорноморських портів

"Думаю, це один з аргументів, чому вони не ухвалюють відповідне рішення, але не основний. Питання щодо визнання РФ спонсором тероризму було порушене ще до того, як уклали зернову угоду. Проблема тут в іншому. 

У разі визнання Росії державою-спонсоркою тероризму вступають в дію зовсім інші санкції ― реально відбувається повна ізоляція РФ на всіх напрямках. Вочевидь адміністрація Байдена поки що цього не хоче, на відміну від Конгресу. І Конгрес, і Ненсі Пелосі заявляли місяць тому: якщо Держдепартамент не ухвалить відповідне рішення, то це зробить Конгрес. До того ж якщо країни, що перебувають у дружніх стосунках із США, та ж Канада, ухвалюватимуть на своєму національному рівні таке рішення, то це спонукатиме і Сполучені Штати до відповідного кроку. Тому не лише нам треба зосередитися на переговорному процесі й доводити американській стороні, що це необхідно, а й інші країни мають долучатися. Так чи інакше, рух у цьому напрямку є".

На думку Віталія Бали, сьогодні відбувається переформатування не лише світової політики, а й загалом світової системи безпеки. І в цій системі безпеки різні напіврішення з боку США, їхнє намагання нібито не допустити, щоб Російська Федерація розвалилася і припинила існування у тих кордонах, в яких вона існує зараз, є великою помилкою. Так відбувалося за часів президента Рейгана щодо Радянського Союзу. Насправді санкції та визнання РФ спонсоркою тероризму було б серйозним чинником, аби всередині Росії почалися рухи, які призвели б до того, що РФ у сучасних кордонах і державній формі припинила б існування.

"Якщо якусь країну визнають спонсоркою тероризму або терористкою, то це тавро назавжди. Сподіваюся, ми станемо свідками цієї події щодо РФ", ― з обережним оптимізмом підсумував Віталій Бала.

Фото: armyinform.com.ua