"Держава хоче заробити грошей": експерт пояснив, чому в Україні з'явився державний енерготрейдер

"Держава хоче заробити грошей": експерт пояснив, чому в Україні з'явився державний енерготрейдер

В Україні з'явився державний енерготрейдер. АТ "Енергетична компанія України", 100% акцій якого належать державі, здійснило перші постачання на внутрішній ринок та розпочинає експорт електроенергії. Навіщо його було створювати і як це вплине на внутрішній ринок? Про це в ефірі Українського радіо розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x

Навіщо був створений державний енерготрейдер

Насправді нічого нового не відбувається. Раніше на Бурштинському півострові була компанія "Укрінтеренерго", яка мала монопольне право на експорт електроенергії в Європу. Потім вона була відсторонена від цього процесу. Тому ми бачимо зараз намагання створити нового суб'єкта. "Енергетична компанія України" раніше займалася зосередженням активів, тобто акції Обленерго, та генеруючих компаній належали цій компанії. Сьогодні вона змінила свій профіль.

Можна сказати, що поява такої компанії є логічною. Наразі Україна нарощує експорт в європейські країни, зокрема до Румунії, Польщі та Молдови. Основний обсяг електроенергії має постачатися до Польщі. Зараз лінія "Хмельницька АЕС — Жешув" приводиться в стан дієвості й відповідно буде збільшення потужності постачання електроенергії. Тож у 2023-му році, якщо не буде тектонічних зрушень і з фактором війни, і з фактором економічної ситуації, то наступного року ми можемо приблизно 5 млрд кВт-год електроенергії продавати. І держава хоче заробляти на цьому і не віддавати гроші нікому іншому.

Це логічно, тому що "Енергоатом" та "Енергетична компанія України" — державні компанії. Але ця логіка руйнується різними корупційними схемами. Якщо ми їх не побачимо, буде добре.

Фактично буде заробляти "Енергоатом", тому що він виробляє свою електроенергію і є основним постачальником для інших компаній. Водночас "Енергетична компанія України" буде акумулювати кошти, які можна буде скеровувати на різні потреби діяльності енергетичного сектору. Сьогодні "Укренерго" акумулює кошти. Вони мають право продажу електроенергії і заробляють на цьому гроші, але цільове використання цих коштів не дуже зрозуміле, хоча вони можуть скеровувати на ремонт ліній електропередач. На жаль, є думки, що така ситуація створена для того, щоб дати можливість тим компаніям, які вклали кошти в сонячні електростанції та гідроелектростанції, отримувати всі суми, які вони мають отримувати як "зелений тариф". Можливо, "Укренерго" буде виплачувати їм ці кошти.

Про закордонний експорт

Днями АТ "Енергетична компанія України" розпочне постачання електроенергії в Румунію. За перетин гроші отримає "Укренерго". "Енергетична компанія України" продаватиме електроенергію іншій приватній компанії за кордон, зокрема Румунії та Польщі, і буде акумулювати доходи від цього продажу.

Доки у нас існує "Енергоатом" як монополіст у виробництві електроенергії, говорити про вільний ринок ми не можемо. "Енергоатом" може вийти на ринок і продавати електроенергію по визначеній ціні, а всі інші компанії, хоч їх буде 10 чи 100, навряд зможуть запропонувати кращу ціну, тому що для цього немає таких передумов. Відповідно, логічною є поява такої компанії, яка буде забирати цю державну електроенергію "Енергоатому" і продавати її також як державна компанія далі за кордон і заробляти гроші.

Куди витрачатимуть прибуток від продажу електроенергії

Я думаю, що інформація про те, куди скеровуються кошти, буде у вільному доступі, оскільки це державні компанії. У нас достатньо реєстрів та публічності. Поки що все виглядає логічно та закономірно, особливо в умовах відсутності ринку електроенергії як такого, який формально існує, де-факто "Енергоатом" монополіст.

Ці гроші насамперед потрібні "Енергоатому". Потрібно розвивати свою атомну галузь, будувати та ремонтувати блоки АЕС, які функціонують. Тож "Енергетична компанія України" може заробляти гроші, адже наразі ціна на електроенергію в Європі в десятки разів більша, ніж та вартість електроенергії, яку виробляє "Енергоатом". Там ціна за мегават електроенергії сягає 400-500 євро електроенергії, а його собівартість 50 євро.

Водночас наївно вважати, що така висока ціна протримається довго і ми будемо вічно на цьому заробляти. Ціна знизиться, коли ситуація стабілізується. Тому цей момент треба використати. Якщо українські компанії будуть заробляти гроші, а потім скеровувати їх на розвиток власного енергосектору, зокрема атомної сфери, то це буде логічно. Поки що невідомо, куди саме ці гроші будуть скеровувати. Рішення має ухвалювати уряд. Думаю, від цього ми будемо відштовхуватись.

Фото: ua-energy.org