В історії людства не було такого, щоб держава, яка є стороною Конвенції МАГАТЕ, захоплювала АЕС іншої держави — Плачков

В історії людства не було такого, щоб держава, яка є стороною Конвенції МАГАТЕ, захоплювала АЕС іншої держави — Плачков

Верховна Рада закликала ООН і країни Європи визнати дії РФ на Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі актом ядерного тероризму та запровадити санкції проти всієї атомної галузі Росії, зокрема щодо "Росатому". Більше про це рішення та ситуацію на Запорізькій АЕС в ефірі Українського радіо розповів ексголова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков.

0:00 0:00
10
1x

Про ситуацію на Запорізькій АЕС

Співробітники атомної електростанції підтверджують, що є обстріли і на майданчику атомної електростанції, і на розподільчий пристрій. Це достатньо великі ризики, щоб не залишити атомну електростанцію без зовнішнього живлення. А працювати на одній високовольтній лінії також є дуже ризикованим. Я вважаю, що санкції повинні були накласти після того, як була окупована Чорнобильська атомна електростанція.

Росіяни використовують ЗАЕС як прикриття та щит для того, щоб обстрілювати Нікополь, Маріуполь і міста, які знаходяться поблизу. По-друге, вони розташували там своїх військових і технікою й зробили з атомної електростанції небезпечний об’єкт і військову базу для розташування своїх сил. Водночас Україна розуміє, що треба робити, аби ЗАЕС спочатку перемкнули на Крим, а потім до єдиної енергосистеми Російської Федерації з Білоруссю.

Про ядерний тероризм

В Конвенції є поняття про ядерний тероризм, але його ще ніколи не застосовували, тому що в історії людства не було такого, щоб одна держава, яка є стороною зокрема Женевської конвенції та "Конвенції про ядерну безпеку" МАГАТЕ захоплювала майданчик атомних електростанцій іншої держави, яка також є стороною міжнародного права. Тому є теоретичне визначення ядерного тероризму, але воно жодного разу в міжнародній практиці не було застосовано.

Про місію МАГАТЕ до ЗАЕС

Єдиний технічний орган при ООН, який має можливість та інструменти впливу — це Міжнародне агентство з атомної енергії, але вже лунають заяви від росіян, що ця місія повинна їхати тільки через російську сторону, а не через офіційну сторону України. Тому, на мій погляд, по-перше, треба відсторонити в МАГАТЕ росіян від участі в цій інспекції. По-друге, відсторонити їх від формування рішення до того звіту, який може бути сформований під час візиту на Запорізьку атомну електростанцію. І вже 42 країни, які мають ядерну зброю і велику ядерну енергетику, зробили свою заяву про те, що вони вже не "висловлюють стурбованість" подіями, а вимагають від міжнародних інституції дієвих кроків.

Про запровадження санкцій щодо "Росатому"

На росіян треба тиснути й накладати санкції на "Росатом". Тому що у нього є достатньо багато міжнародних проєктів, і він є активним міжнародним учасником в ядерній енергетиці. Тому я вважаю, що в багатьох держав є важелі, аби вплинути на Російську Федерацію щодо безпристрасної місії МАГАТЕ на майданчик Запорізької АЕС.

У росіян дуже багато проєктів не лише щодо будівництва АЕС, а й збагачення палива. Тому що збагачення — це подвійна технологія, і не так багато країн її мають. А Росія має технологію збагачення урану для того, щоб сформувати паливні збірки і робити паливо для атомних електростанцій. Ядерний комплекс у росіян дуже великий. Тому цією державною корпорацією треба займатися і не залишати осторонь санкцій.

Фото: Укрінформ