"Помістити російське політично-військове керівництво поруч зі злочинцями Другої світової війни" ― Кориневич про створення Спеціального трибуналу

"Помістити російське політично-військове керівництво поруч зі злочинцями Другої світової війни" ― Кориневич про створення Спеціального трибуналу

Київ створює Спеціальний трибунал, який розглядатиме злочин агресії Росії проти нашої країни. Хто працюватиме над створенням трибуналу, де він має відбуватися і коли на ньому судитимуть злочинців ― в ефірі Українського радіо розповів Антон Кориневич, посол з особливих доручень МЗС України, агент України в суді ООН.

0:00 0:00
10
1x

Які переваги створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ

"Головна перевага і причина необхідності створення цього Спеціального трибуналу ― те, що сьогодні у світі немає міжнародного суду або трибуналу, який міг би судити вище політичне та військове керівництво Російської Федерації за вчинення злочину агресії проти України. Відповідно, створенням цього трибуналу ми закриємо велику прогалину, і це буде по суті другий випадок в історії після Нюрнберзького і Токійського військових трибуналів, коли представників керівництва держави судили безпосередньо за злочин агресії. Мені видається, це правильно з точки зору історії ― помістити російське політично-військове керівництво поруч зі злочинцями часів Другої світової війни. Щодо підтримки з боку інших держав, це чутливе питання комунікації з нашими міжнародними партнерами. Поки що ми не хотіли б про це говорити конкретно, але робота над створенням Спеціального трибуналу ведеться щоденно".

Про ухвалення Римського статуту

"Це нічого не означає з практичної та юридичної точки зору, оскільки Міжнародний кримінальний суд зараз проводить розслідування ситуації в Україні на основі того, що Україна подала дві заяви про визнання юрисдикції МКС у 2014-15 роках. І відповідно, громадяни РФ можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності у Міжнародному кримінальному суді за воєнні злочини, злочини проти людяності чи злочин геноциду, вчинені на території України. Міжнародний кримінальний суд вже в Україні та розслідує ситуацію. Україна сама визнала його юрисдикцію, до нас постійно приїжджають співробітники МКС, був кілька разів прокурор Карім Хан, до Кримінального кодексу України внесено зміни щодо співпраці з МКС. Тобто насправді всі зобов’язання вже на МКС і на Україні. Питання тільки в тому, що ратифікація дала б нам певні пріоритети і можливості. До прикладу, ставити питання на порядок денний засідання асамблеї держав-учасниць МКС, брати участь у виборах прокурора МКС та суддів, мати можливість номінувати своїх громадян на суддів. На мою думку, ратифікація ― це абсолютно логічний крок".

Які шляхи далі після визнання іншими країнами факту, що РФ чинить геноцид

"Безперечно, ці політико-правові визнання геноциду українського народу, які містяться у відповідних резолюціях парламентів ― а їх вже значна кількість ― вони дуже важливі, оскільки ми отримуємо політичну позицію парламентів іноземних держав, і це лунає на весь світ. Озвучена позиція впливатиме на всі подальші процеси, в тому числі у юридичній площині. Мені видається, працювати щодо геноциду варто по треку індивідуальної кримінальної відповідальності, бо це злочин. Тож ми говоримо про Міжнародний кримінальний суд, який займається притягненням до відповідальності фізичних осіб, або ж національні суди в Україні та інших державах. Дуже правильно висловлювався свого часу Нюрнберзький військовий трибунал: міжнародні злочини вчиняють не абстрактні утворення держави, а конкретні люди. Отже, саме конкретні люди мають відповідати на вчинені злочини".

Фото: Суспільне