"Китай збільшує ядерний потенціал в 3-4 рази" — політологиня-міжнародниця

"Китай збільшує ядерний потенціал в 3-4 рази" — політологиня-міжнародниця

6 серпня відзначається Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї. Його ще називають днем Хіросіми. Саме цього дня 1945 року на місто Хіросіма була скинута ядерна бомба. Через вибух миттєво загинуло одразу близько 80 тисяч людей. Понад 12 тисяч зникли безвісти. Які зараз обсяги ядерної зброї в сучасному світі? Чи найнебезпечніша це зброя та чи почнеться у світі неконтрольована гонка озброєнь? Про все це слухачам Українського радіо розповіла політологиня-міжнародниця, спеціалістка з міжнародних відносин та зовнішньої політики Віра Константинова.

0:00 0:00
10
1x

Які обсяги ядерної зброї у світі і в яких країнах її найбільше

"Станом на січень 2022 року в світі нараховується понад 10 тисяч ядерних боєголовок. Такі дані надає Шведський інститут миру. Вони розподілені між країнами, які визнані ядерними: Росія, США, Велика Британія, Франція і Китай. І тими, що стоять поза режимом нерозповсюдження ядерної зброї: Північна Корея, Індія, Пакистан, Ізраїль. Уряд останнього не говорить, скільки і чого у них є. Але у випадку загрози національним інтересам вони будуть готові відповісти належним чином. Іран юридично зараз є неядерною державою відповідно до договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Але має спроможності до виробництва ядерної бомби. Іранська ядерна проблематика на порядку денному стоїть із 2006 року". 

Які види ядерної зброї існують 

"Після впливу звичайного озброєння і його кількості в боях у світі, розмови про ядерну зброю як зброю на полі бою дуже негативно впливають на сам режим її нерозповсюдження. 

Ядерна зброя — це найнебезпечніша зброя масового ураження і вона впливає не тільки на те суспільство, проти якого була застосована. Вплив будь-якої ядерної зброї є катастрофічним. 

Тактична ядерна зброя використовується на відносно невеликих відстанях. Тактична за потужністю слабша, ніж стратегічна. Ефект дії залежить від розміру боєголовки, наскільки високо над землею вона вибухне, які локальні і природні умови навколо існують. 

В Хіросімі це був стратегічний ядерний заряд. І 140 тисяч населення одразу загинуло. Адже наслідки ядерного удару — це ж не тільки миттєві смерті: тисячі людей померло пізніше від травм і захворювань, які були спричинені радіацією. Після трагедії в Хіросімі ядерна зброя не застосовувалася на полі бою. Ми мали цивільні ядерні трагедії. У нас була Чорнобильська катастрофа". 

Чи варто боятися неконтрольованої гонки озброєння

"Вона відбувається хвилями. Завдяки зусиллям міжнародної спільноти і ООН як установи ми маємо все ж можливість не застосовувати ядерне озброєння. В 2021 пять ядерних країн-лідерів  дотримуються договору про нерозповсюдження ядерної зброї і не передають її третім країнам або неядерним державам. Була також заява від цих країн, що ядерну війну не виграє ніхто. Не буде ані переможця, ані переможеного. 

Росія — ядерна країна, і вона має один із найбільших арсеналів. Для нас, українців, будь-які заяви стосовно застосування ядерної зброї дуже чутливі. Після нападу ядерної РФ на неядерну і незалежну Україну говорити про результативний діалог між США і Росією дуже проблематично. РФ дуже специфічно розуміє і пояснює свої кроки і домовленості, тому розраховувати на позитивний ефект не варто.

Після того, як Росія здійснила напад на Україну і порушила світовий спокій, Велика Британія оголосила про рішення збільшити ліміти своїх загальних запасів боєголовок. Це є скасуванням політики поступового роззброєння. 

Щодо Ірану — то це є небезпечним прецедентом неядерної держави і нівелює всі політичні кроки світового співтовариства стосовно створення безядерних зон. Треба звертати увагу на позицію Китаю, як країни, яка теж має суттєвий ядерний арсенал. Він збільшує свій ядерний потенціал у 3-4 рази і зараз знаходиться посередині процесу розширення свого ядерного арсеналу. Супутникові знімки вказують на будівництво понад 300 нових ракетних шахт. Кілька додаткових ядерних боєголовок будуть передані китайським військам найближчим часом. Росія і США все одно володіють понад 90% всього ядерного озброєння у світі. Китай прагне до статусу глобального лідера. Ядерна зброя для них є іміджевим чинником  і показником суттєвої політичної ваги у світі. Китай робить акцент на цивільній ядерній генерації. Щодо Ірану, то ми маємо нову порогову державу яка, маючи технологію збагачення урану, може створити свою ядерну бомбу. Китай міг би впливати на такі країни і своїм авторитетом унеможливлювати розповсюдження ядерного озброєння. Питання стратегічної стабільності — це питання нерозповсюдження і роззброєння".  

Фото: інформагенство 1news

Останні новини
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Радіо Промінь відзначає 59 років в ефірі
Радіо Промінь відзначає 59 років в ефірі
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака