"Китай вважає, що США воюють із Росією руками України. Що Україна – це американський агент", – експерт-міжнародник

"Китай вважає, що США воюють із Росією руками України. Що Україна – це американський агент", – експерт-міжнародник

Володимир Зеленський дав перше інтерв’ю азійським ЗМІ від початку повномасштабного російського вторгнення. Він шукає можливість прямих перемовин з КНР і хотів би обговорити позицію Китаю щодо російського вторгнення зі Сі Цзіньпіном. Рік тому Президент України мав нагоду поговорити із лідером Китаю. Китай зараз посідає дуже виважену позицію в російсько-українському конфлікті. Тому ми не можемо однозначно сказати, що Пекін підтримує Україну. Він засуджує санкції проти Росії. Але наголошує, що хоче сприяти завершенню війни, сприяти якнайшвидшим перемовинам і вирішенню конфлікту мирним шляхом. Китай має поважний вплив на Росію. Чи вдасться поговорити з лідером Китаю? Як розвиватимуться відносини між Китаєм та Україною? Про це слухачам Українського радіо розповів експерт Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфремов.

0:00 0:00
10
1x

Чи відбудеться спілкування між лідерами Китаю і України

"Були повідомлення про бажання нашого керівництва поговорити із лідером Китаю ще навесні. Але із китайської сторони такої зацікавленості не було помічено. І навряд чи щось зміниться в найближчому майбутньому. Ми вже фіксували діалог на рівні Міністрів закордонних справ. І це максимально можливий рівень зараз. Китаю важливо зберегти добрі відносини з Росією. Китайський лідер навряд чи поговорить із Зеленським попри те, що наш президент має шалений успіх у всьому світі і користується впливовістю. 

Для Китаю принципово важливо демонструвати незалежність своєї позиції щодо будь-яких міжнародних питань. В тому числі і щодо війни в Україні. Китай вважає, що це США воюють із Росією руками України, що Україна це американський агент або їхній гравець. Україна, хоча це прямо не згадується у їхніх висловлюваннях, не є настільки незалежною країною, вона виконує волю інших країн, і підтвердженням цьому є постачання зброї. Китай закликає припинити постачання зброї, хоча знову ж таки прямо не каже про це. Що, мовляв, не треба підливати масла у вогонь: якби зброя не постачалася, то сторони швидше б сіли за стіл перемовин. Багато країн Азії так само висловлюють щось подібне. Прямо підтримати Україну Китай не готовий. Тут відіграє важливу роль його конкуренція зі США. Він знаходиться під впливом тренду боротьби за своє світове лідерство, яке у 19 столітті було перехоплене західними країнами та втрачене. І зараз Китай вважає, що вже набрав потенціалу та сили, щоб повернути таке лідерство. Його суперником наразі залишається Америка". 

Як  вплине візит Ненсі Пелосі до Тайваню на Україну

"Нас цей візит торкнеться негативно. НАТО, очолюване США — це пережиток холодної війни. Блокова політика — це застаріла практика 20 століття. Від неї потрібно відмовлятися. Світ має бути багатополярним. Китайське світобачення збігається із російським. У них є спільне тло для протидії Заходу. Їхні лідери знаходяться в постійному контакті, світогляди у них близькі, дипломатично вони підтримують одне одного, хоча Китай формально посідає нейтралітет. Якщо вчитатися в заяви речників міністерства закордонних справ Китаю, то виходить, що їхня позиція на дипломатичному рівні все ж таки більше проросійська. Режим санкцій вони не підтримують і висловлюються проти них. Тим не менше китайські компанії дотримуються санкційного режиму. Бо перебувають у глобальному середовищі, структури якого діють у США, які можуть мати фінансовий вплив на добробут цих компаній. Ті компанії, які діють на глобальних і західних ринках оминають зараз РФ і згортають співпрацю із нею. Є невеликі компанії, які будуть продовжувати співпрацю. Вони будуть відокремленими від західної міжнародної фінансової системи. Тому відслідкувати і покарати такий бізнес буде неможливим, бо він буде двостороннім. Ціннісні уявлення китайців не такі, як у нас. Там домінує прагматизм. Тому можливість заробити на росіянах китайці ніколи не пропустять". 

Які побудовані відносини між Україною та Китаєм

"До війни у нас були різні фази, різні етапи взаємин. Були злети і падіння. Але і одна, й інша сторони йшли на розвиток співпраці, не зачіпаючи якісь політичні інтереси, а базуючись виключно на економіці. Після війни на цю співпрацю також ляже тінь, бо виникне питання, а чому Китай посідав ось таку позицію по відношенню до України, коли тут гинули люди. Для нас це буде незрозумілим і навряд чи буде сприйнятим. Це підштовхне до перегляду наших відносин. Китай живе у власній логіці, у нього своя цивілізація і своє бачення світу. Подобається це нам чи ні, але ми повинні Китай сприймати таким, яким він є".

Фото: Financial Times