"Єдина миротворча місія, необхідна Україні після війни — на кордоні, у нас немає внутрішнього конфлікту", — військовий експерт

"Єдина миротворча місія, необхідна Україні після війни — на кордоні, у нас немає внутрішнього конфлікту", — військовий експерт

15 липня в Україні відзначається День українських миротворців. За всі роки Незалежності України вони взяли участь в 27 міжнародних місіях в усьому світі. Чи почнуть миротворчі війська України працювати в себе вдома після закінчення війни та якої місії потребує наша держава, Українське радіо дізнавалось у військового експерта Сергія Грабського.

0:00 0:00
10
1x

"У випадку України дуже важко сказати, яка миротворча місія потрібна Україні, швидше за все, що вона нам взагалі не потрібна. Єдина миротворча місія, яка може розглядатися, — це створення та утримання зони безпеки по кордонах України. Ширина такої смуги може сягати до 200 кілометрів, і саме там задля унеможливлення того, що сталося, починаючи з 20 лютого 2014 року, мають працювати військові. Після визволення всіх наших земель є необхідність поставити миротворчу місію поза межами України на її кордонах, яка б відслідковувала і зберігала спокій та порядок по всій цій смузі", — висловив думку Сергій Грабський.

За словами експерта, така місія буде надзвичайно складною та багатоплановою, але це єдиний формат місії, якого може потребувати Україна: "В нас немає внутрішнього конфлікту, нам не потрібні медіатори для встановлення спокою і порядку всередині держави. Все, чого потребує наша держава, — це гарантій та повернення до мирного життя". 

Коли закінчиться війна з Росією та можна буде створювати таку миротворчу місію, додав експерт, сказати складно. Проте чим далі, тим більше Росія стикається з кадровими труднощами в своєму війську, адже не може відкрито проводити загальну мобілізацію чоловіків: "В Росії зараз відбувається відкрита імпровізація, тому що мобілізація має інше визначення. Тут же ми маємо намагання в різні, досить нетрадиційні способи долучити до війська чи парамілітарних формувань додатковий людський персонал, який проживає не тільки на території РФ, а й на інших територіях. Зокрема йдеться про анексовані та окуповані території Придністров’я, Абхазії, Південної Осетії, країни Центральної Азії, Закавказзя та інші. Плюс наш ворог намагається створити добровольчі формування. Але це свідчить, що вони намагаються будь-якими способами уникнути питання мобілізації, розуміючи, наскільки непопулярним воно буде в Росії та наскільки руйнівними будуть наслідки оголошення такої мобілізації". 

"На сьогоднішній день противник ще має можливість в такий нетрадиційний спосіб залучити певні контингенти людей, але це свідчить про те, що росіяни не готувалися і не знали, що війна буде тривати так довго. Тому зараз вони й задіюють нетрадиційні методи продовження війни. Нам треба уважно слідкувати за цими трендами, відмічати тенденції, але при цьому зберігати спокій та вірити в ЗСУ", — підсумував Сергій Грабський.

Фото: УНІАН