Про "паспортизацію" українців та примусову мобілізацію чоловіків на тимчасово окупованих територіях ― коментує Сергій Гармаш

Про "паспортизацію" українців та примусову мобілізацію чоловіків на тимчасово окупованих територіях ― коментує Сергій Гармаш

Путін підписав указ про спрощену видачу російського громадянства всім українцям. У МЗС заявили, що ця "паспортизація" українських громадян є юридично нікчемною і не матиме правових наслідків для України. Проте на тимчасово окупованих територіях відбувається примусова мобілізація чоловіків ― і створюється враження, що українці (з окупованих територій) воюють проти "бандерівців" і "західних маріонеток". В ефірі Українського радіо цю непросту ситуацію прокоментував Сергій Гармаш, президент Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу.

0:00 0:00
10
1x

Що означає цей указ Путіна

"Ми пам’ятаємо, що цьому указу передував інший указ про спрощений порядок надання російського громадянства мешканцям так званих ДНР, ЛНР, Запорізької та Херсонської областей. Цим указом Путін окреслив ті межі, на яких він готовий зупинитись, тобто дати сигнал Заходу, що він зупинить війну, коли отримає ці області. Росіяни згодні були на перемовини з Україною, щоб вона визнала ситуацію де-факто ― окупацію цих чотирьох областей. Фактично було накреслено так званий наземний коридор до Криму, що є однією з головних цілей Путіна у війні. Після того, як Зеленський віддав наказ про звільнення Херсонщини і Запоріжжя, тобто півдня України, Путін зробив цей крок відчаю, аби показати, що тепер він не зупиниться ніде і буде намагатися захопити всю Україну. Я переконаний, що такі наміри він мав від самого початку, але надсилав сигнали Заходу, що він може зупинитися на цих чотирьох областях. Щоб Захід, бажаючи миру та розв’язання усіх проблем, припинив постачати зброю Україні".

Про мету полегшеної "паспортизації"

"Питання про захист російськомовних громадян в Україні ― це просто привід. Путін видає паспорти скоріше для того, аби показати мешканцям окупованих територій, що Росія тут надовго, і позбавити сумнівів реальних та потенційних колаборантів. А ще показати своєму народу, що він розширює територію РФ і відновлює велику Росію. Тому тут більше сигналів навіть не українцям, а Заходу і внутрішньому споживачеві. Важливий технічний момент: роздаючи паспорти, вони позначають територію, кажуть, що це наша територія і тут живуть російські громадяни. Одержати паспорт можна без додаткових проміжних процедур, до того ж скасовано "держпошліну" за отримання паспорта. Це робиться для того, щоб скоріше і видати якомога більше російських паспортів і позначити територію, за яку Росія буде боротися".

Як свого часу така "паспортизація" змінила життя на територіях так званих ЛНР і ДНР

"Змінила так, що зараз без російського паспорта в Донецьку й Луганську важко влаштуватись навіть на роботу. Громадяни не отримали нічого матеріального, якихось привілеїв, але до них ставляться як до людей, котрі заявили свою лояльність до Росії. Власники паспортів, яким ще й поставили за хабар ― це десь дві пенсії в ОРДЛО ― російську реєстрацію, звільняються від примусової мобілізації, бо вважаються громадянами Росії. Якщо паспорт без реєстрації, тоді мобілізація відбувається. Технологія така. Жінки, які мають змогу виїхати в Росію, роблять там реєстрацію для своїх чоловіків ― і тоді вони вважаються повноцінними громадянами Росії, тож на тимчасово окупованих територіях "влада" ЛНР-ДНР їх не мобілізує. Ці люди є "громадянами" Росії і водночас "громадянами" ЛНР-ДНР. Саме "місцеві влади" проводять мобілізацію і відправляють на фронт, але "росіян з пропискою" вони не чіпають".

Кого мобілізують на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей

"Спочатку мобілізація була більш організованою і торкалась передусім працівників бюджетної сфери, промислових підприємств. Приходило розпорядження на підприємство, що 50 відсотків чоловіків мають бути відправлені на фронт. Потім, коли люди зрозуміли, що це таке, почали ховатися, припинили ходити на роботу. І тоді почалася хаотична мобілізація ― людей просто хапали на вулицях по дорозі в магазин, ходили по квартирах, наприклад, створили витік газу і під приводом ремонту газогону вивозили мешканців, таким чином викурюючи "домашніх" чоловіків. Навіть такий термін з’явився ― "домашній" чоловік, який не виходить із квартири по кілька місяців. Мешканці реагують по-різному. Ті, кого це торкнулося, ставляться негативно, бо вони знають, що насправді відбувається. Там такий цікавий механізм: коли мобілізують людей, у них забирають телефони. Тож про тих, кого мобілізували в кінці лютого, досі нічого невідомо, бо немає зв’язку і жодної інформації. Це дуже стримує соціальний протест, який мав би наростати. Не можна забувати про дуже серйозну ідеологічну накачку ― там заповідник "руского міра", немає українських ЗМІ, і люди живуть у зовсім іншому світі, це відчувається у розмовах. Вони вважають, що Росія перемогла і немає альтернативи, тому що вона велика, ядерна і таке інше. Інакше думають ті, кого торкнулась мобілізація. Практичний приклад. Спочатку мобілізовували студентів, потім наприкінці травня вийшов "указ", який звільнив студентів від мобілізації. Це трохи заспокоїло батьків, припинило відтік молоді до Росії, і на протести в Луганську матері не виходили. Хоча в Донецьку такі протести були".

Фото: leopolis.news