Як депутати забороненої ОПЗЖ вплинуть на роботу місцевих рад ― коментує координаторка "Чесно"

Як депутати забороненої ОПЗЖ вплинуть на роботу місцевих рад ― коментує координаторка "Чесно"

Суд заборонив діяльність партії "Опозиційна платформа ― За життя" на території України. Все майно політсили буде передано у власність держави. Про які суми може йти мова? Чи не встигла політсила перевзутися і вивести все своє майно? Як бути з місцевими депутатами, які йшли від ОПЗЖ ― чи не заблокує це роботу місцевих рад? Які варіанти вирішення проблеми, якщо вибори неможливі? На ці запитання в ефірі Українського радіо відповідала Віта Думанська, координаторка руху "Чесно".

0:00 0:00
10
1x

Чи не запізно ухвалили рішення

"Ці партії існували і мали відверто проросійську риторику. А ми ― демократична країна з плюралізмом думок, тож дозволяли роботу і телеканалів, що транслювали російську пропаганду, й існування таких політичних сил. Після масштабного вторгнення РНБО уклала список із 12 партій, які варто заборонити. А парламент додав перелік причин для заборони. Відповідно, Мін’юст спільно з СБУ зібрали і передали до суду матеріали. Зараз вже два тижні тривають суди, і вже 11 партій заборонено. Залишилося два засідання ―наприкінці цього тижня і 5 липня. І будемо мати першу стадію закритою. Далі у заборонених партій є 20 днів, щоб звернутися до суду і подати апеляцію. Гадаю, небагато партій подадуть, оскільки вони не були представлені в суді, не захищалися, не готувалися. Але кілька партій можуть подати, наприклад, Партія Вітренко, Партія Шарія та ОПЗЖ. Вони мають ресурси, щоб найняти адвокатів. Але ці партії ― вже політичні мерці. Думаю, що в українців політичної пам’яті вже достатньо, щоб не голосувати за них більше ніколи. Але часом, на жаль, виборці забувають… Яскравим прикладом стало голосування після початку війни 2014 року, коли значна кількість відвертих сепаратистів були обрані головами громад. І ці громади легко пішли на співпрацю з окупантом".

Про які суми можемо говорити у контексті заборони ОПЗЖ

"Майно людей і майно партій ― це різні речі. Партії в Україні зазвичай майна не мають. Детально не можу сказати, бо у нас фінансова звітність партій вже два роки фактично закрита, вони не подають звіти. Пригадую, у соціалістів було кілька старих квартир, якість промислові приміщення. А новостворені партії працювали здебільшого в орендованих офісах, їздили на орендованих машинах, отже, від них нічого не отримаєш. Єдиний момент ― ОПЗЖ це парламентська партія, тож вона отримувала держфінансування. Його було чимало, це 250 мільйонів цього року. Вона теж не прозвітувала, бо звітність закрито. Але від моменту, коли РНБО розпочала історію щодо заборони, і до висунення обвинувачення минуло два місяці, тож за цей час можна було витратити усі ці гроші з рахунків партії. Основні статті ― виплата зарплат, оренда якихось приміщень, оплата за консалтинг. Плюс у них була стандартна статутна діяльність, на яку вони витрачали певні суми. Якщо раптом будуть залишки, то їх стягнуть до державного бюджету".

Чи заборона ОПЗЖ не заблокує роботу місцевих рад

"Якщо взяти усіх депутатів від заборонених партій, то це буде близько 4 тисяч депутатів у місцевих радах. Найбільше депутатів від ОПЗЖ ― 3400. Ми подивилися по радах ― у разі відкликання представників заборонених партій втратити правомочність може 91 рада. Це всього 11 відсотків рад з кількістю виборців понад 10 тисяч, такі ради є у 9 областях. Найбільше ― Донецька, Одеська, Луганська та Харківська області. Тут є свої моменти. Частина депутатів уже позбулися свого партійного квитка, створили інші депутатські групи, тобто відхрестилися від ОПЗЖ, як могли. Частина ― ні. Але на прифронтових територіях засідання відбуваються дуже рідко, а ключові рішення зараз приймає ВЦА. Тож це не критична проблема на найближчу перспективу. Гірше ― коли ми їх відкличемо і треба буде думати, як провести провести вибори у цих радах".

Чи є вже механізм усунення депутатів ОПЗЖ від роботи у Верховній Раді

"На жаль, немає. Вони вийшли, створили собі дві депутатські групи і далі працюють. Сьогодні ми вже бачили, як вони яскраво перевзулися, всі виступали за євроінтеграцію, підтримку тих ініціатив, проти яких ОПЗЖ завжди голосувала. Отже, депутати продовжують працювати, досі мають доступ до державної таємниці, адже входять у відповідні комітети. І мандату ми їх позбавити не можемо. У нас же є конституційні права та обов’язки. Але ми розуміємо, що поки цих зрадників не посадять до в’язниці, не притягнуть до відповідальності, вони далі продовжуватимуть працювати. Чекаємо наступного кроку".

Фото: Укрінформ