НБУ хоче відмовитися від фіксованого курсу гривні. Як це вплине на вартість валюти та рівень інфляції? Пояснює експерт

НБУ хоче відмовитися від фіксованого курсу гривні. Як це вплине на вартість валюти та рівень інфляції? Пояснює експерт

Національний банк України планує пом’якшити деякі валютні обмеження, введені з першого дня війни. Крім того, НБУ може відмовитися від фіксованого курсу гривні, який зараз закріплений на рівні 29,25 гривень за долар. Про це повідомив голова Національного банку України Кирило Шевченко. За його словами, такий крок принесе більше стабільності на валютному ринку. Як такі зміни можуть позначитися на курсі валют та рівні інфляції Українському радіо пояснив головний редактор журналу "Деньги" Олександр Крамаренко.

0:00 0:00
10
1x

"Слова Кирила Шевченка — це скоріше заява про наміри, а не конкретний план. В Національного банку буде можливість потрохи пом’якшувати обмеження та навіть перейти до відмови від фіксованого курсу з плином часу, коли ми будемо отримувати більше фінансової допомоги від наших західних партнерів. З яким темпом це буде відбуватися поки що не ясно, проте є доволі позитивні очікування. По-друге, формат змін може бути різний. Можуть оголосити курсовий "коридор", тобто будуть потрохи відпускати курс, але із жорсткими обмеженнями. Можуть повільно відпускати обмеження і, таким чином, відпускати на невизначену величину курс. Проте у будь-якому випадку я переконаний, що це буде проходити доволі плавно", — розповів Олександр Крамаренко.

Він нагадав, що з 15 квітня НБУ надав банкам та небанківським фінансовим установам право продавати готівкову валюту на всій території України за офіційним курсом плюс десять відсотків. 

"Мені здається, що такий крок Національного банку вплинув на ринок дуже позитивно, хоча зазначу, що в банківських обмінних пунктах наявність валюти є епізодичною. Зрозуміло, що коли йдеться про наявність валюти за цікавим для покупця курсом, то в таких місцях вона закінчується значно швидше. В обмінниках, які є небанківськими, ситуація більш спокійна в сенсі наявності, але курс коливається в більш широких межах. За місяць після введення полегшення від НБУ я бачив курс від 33 до 35 гривень за долар", — зазначив експерт.

Проте, за його словами, з огляду на те, що працюють небанківські обмінні пункти і там валюта є, то в Україні практично відсутній "чорний" ринок: "Є певний "сірий" ринок і мені подобається, що влада не надто тисне на ці небанківські обмінні пункти. Адже це можливість для тих, кому це вкрай потрібно, купити валюту".

"Але коли обмеження будуть зніматися, вони будуть впливати на курс таким чином: на небанківських обмінниках, "чорному", безготівковому ринку курс гривні буде укріплюватися, а на офіційному ринку гривня, звісно, послабшає. А зараз, якби зняли обмеження, курс був би в межах 33 гривень на безготівковому ринку, а на готівковому — купівля валюти здійснювалась б на рівні 32 гривень, а продаж — на рівні 33,5 гривні", — висловив свою думку Олександр Крамаренко.

Насамкінець він зазначив, що зараз НБУ займає доволі жорстку та консервативну позицію, а заяви щодо лібералізації — це лише опис намірів: "Це дуже правильно, проте зняття тимчасових обмежень — це дуже потрібний крок, тому що ці обмеження можна порівняти з використанням турнікету людиною, яка важко травмована. Годину-дві цей турнікет можна тримати, щоб зупинити кров, але потім мають бути вжиті лікувальні заходи, інакше людина просто втратить кінцівку. Так само і з валютним ринком. Тому я сподіваюсь, що потроху, але із зрозумілими темпами будуть зніматися обмеження та йтиме лібералізація й ми зможемо познімати всі обмеження за місяць-півтора. За поточних умов, які ми маємо щодо зовнішньої допомоги, курс стабілізується навколо 32-33 гривень за долар, не більше".

"Якщо ж говорити про інфляцію, то ціни вже зараз враховують приблизний курс в 32-33 гривні. Тому казати про те, що зняття обмежень призведе до злету ціну, не можна", — підсумував Олександр Крамаренко.

Фото: pixabay