Слідом за "Москвою": військовий експерт пояснив, чи можуть ЗСУ знищити решту російських кораблів у Чорному морі

Слідом за "Москвою": військовий експерт пояснив, чи можуть ЗСУ знищити решту російських кораблів у Чорному морі

Зранку 15 травня російські окупанти вдарили по об'єкту військової інфраструктури на Львівщині, за 15 км від Польщі. Крилаті ракети запустили з акваторії Чорного моря, ймовірно, з підводних човнів. Дві з них було збито. Водночас оперативне командування "Південь" повідомляє, що Росія тримає у Чорному морі п’ять десантних та два кораблі з понад 30 крилатими ракетами типу "Калібр". Чи є в нас можливість знищити ці кораблі? Які регіони України мають найбільшу ймовірність прильоту ракет з моря? Наскільки серйозною є загроза ворожих морських мін, які періодично прибиває до одеського узбережжя? Про це в ефірі Українського радіо розповів військовий експерт, керівник Українського Центру безпеки та співпраці Сергій Кузан.

0:00 0:00
10
1x

Чи є в нас можливість знищити російські кораблі в Чорному морі 

У цьому питанні нам, як і в більшості військових питань, варто покладатися на наш Генштаб, на Збройні сили. Я можу точно запевнити, що щойно з'явиться хоча б найменша можливість ці об'єкти знищити, вони будуть знищені.

Затоплення крейсеру "Москва" — це була добре підготовлена операція, яка була успішно здійснена нашими Військово-морськими силами. А це була національна гордість Росії. Тобто для планування таких операцій потрібен час та розрахунок. Потрібно вибрати момент і мішень. Коли все це наші Військово-морські сили спланують, буде завданий удар. Ми свої високоточні ракети економимо, адже станом на зараз маємо менший ресурс, ніж Росія. Щойно випаде нагода і ситуація буде дозволяти, всі ці об’єкти будуть знищені.

З кораблями це простіше. З підводними човнами, які використовуються для запуску ракет, ситуація важча, тому що для їх потоплення в нас поки що недостатньо ресурсів. Але це питання, яке вирішуються, і воно точно є на контролі у командування.

Які регіони в країні під більшою загрозою прильоту ракет з Чорного моря 

Абсолютно вся територія України є під загрозою. Нам потрібно якомога швидше усвідомити цей факт. Не сподіватися, що, наприклад, Львів, Івано-Франківськ чи Тернопіль або Донецьк, Луганськ чи Харків будуть в меншій загрозі. Потрібно весь час бути готовими, що аж поки війна не закінчиться і поки ми переможемо Росію, до того часу кожне українське місто буде під загрозою. Вони б’ють не лише по військових об'єктах, а й по критичній інфраструктурі, по лікарнях та школах. Будь-який об'єкт цивільної інфраструктури може бути прицілом для ворога. Тому мешканцям абсолютно кожної області треба розуміти, що вся Україна в режимі війни, а тому треба реагувати на повідомлення військових адміністрацій, реагувати на сирени, своєчасно ховатись і не нехтувати заходами безпеки.  

Про міни поблизу Одеси 

Абсолютно точно зрозуміло, що росіяни влаштували свою диверсію. Були намагання з їхнього боку обдурити весь світ. Вони замінували прохід від Босфору до Одеси для того, щоб паралізувати рух будь-яких морських суден. І вся ця терористична діяльність, яку веде Росія в акваторії Чорного моря, вже становить загрозу цілому регіону. Тому що міни виявлені і бля узбережжя Румунії, і Туреччина також не знешкодила міну, а також Одеса. Тобто це вже не питання лише України. Це вже також і питання держав-членів НАТО. 

Проблема в тому, Росія звинувачує Україну. Нібито ми повикидали ці міни. Це абсолютно є дурницею. Бо потрібно здійснювати спеціальний рейс на спеціальному судні, бути незахищеним та під вогнем та ударом російського флоту і для чогось мінувати наш маршрут, який нам потрібно розблокувати та звільняти для того, щоб був якийсь торгівельний шлях до Одеси по морю. Росіяни на захоплених наших військових базах в Криму, розконсервували наші сховища, дістали міни і таким чином вони розкидали їх по цьому маршруту по Чорному морю. 

Фото: Getty Images