Іноземні представництва повертаються до Києва. Про що це свідчить? ― пояснює експерт

Іноземні представництва повертаються до Києва. Про що це свідчить? ― пояснює експерт

Близько 40 іноземних представництв поновили роботу в Києві. Перелік поповнюється щодня. Чи варто такі повернення сприймати за чіткий сигнал, що в Києві безпечно? В ефірі Українського радіо про це розповів Ярослав Войтко, експерт-міжнародник, дипломат.

0:00 0:00
10
1x

Посольства відновлюють роботу в Україні ― чому це важливо

"Це ще один доказ, що наші партнери вірять у перемогу, в майбутнє та перспективи України. Переконаний, що всі інші іноземні представництва невдовзі повернуться до столиці. 38-ю країною була Румунія, на черзі Індія та інші важливі держави. І це доказ, що в Києві стає безпечніше. Не йдеться про те, що не буде сирен і що загроза цілком зникла. Але впевненість у тому, що Україна вистоїть і переможе, засвідчують посли, які повертаються до столиці і підтримують нас морально. Більше того, вони хочуть із перших вуст передавати до своїх держав об’єктивну інформацію".

Хто несе відповідальність за безпеку дипломатів

"Безпека дипломатів ― турбота як країни перебування, так і тих країн, які посилають своїх представників. Дипломати є високопоставленими особами, скажімо, Надзвичайний і Повноважний Посол вручає вірчі грамоти від імені керівника своєї держави. Ці люди мають бути в безпеці, ризикувати їхнім життям і здоров’ям не можна. У нашій ситуації ми можемо простежити такі моменти, коли на початку і в середині лютого дипломати наших європейських та американських партнерів, на жаль, змушені були від’їжджати з Києва. Є ситуації, коли дипломати перебувають у країнах з нестабільною політичною обстановкою, наприклад, як в Ізраїлі. Або наше представництво в Іраку, коли там була гаряча стадія у 2003 році та в подальші роки. Ніхто до того моменту, як відбулася повномасштабна ескалація подій у лютому, не передбачав цього у Києві. Але західні розвідки, звісно, знали. Тому забезпечити безпеку іноземних представництв, за Віденською конвенцією, має в першу чергу країна перебування. А з іншого боку, наприклад, Сполучені Штати охороняють своє посольство морськими піхотинцями, щоб не було ніяких несподіванок".

В якому форматі відбувається комунікація дипломатів різних країн, що перебувають в Україні

"Зустрічі дипломатів ― абсолютно нормальна практика. Можна згадати слова прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, який сказав кілька днів тому, що ніколи більше ніж зараз не був переконаний, що Україна переможе, буде вільною, суверенною, а Британія буде з Україною стільки часу, скільки знадобиться. Про це у своїх заявах говорив і президент США Джо Байден. Західні країни координують свої дії стосовно ситуації в Україні, виступають з єдиної позиції. Високі дипломати покликані передавати у столиці своїх країн об’єктивну інформацію, вони мають свої канали, зустрічаються з президентом та міністрами країни перебування. І між собою зустрічаються також. Є дипломатична практика, коли посол, щойно приїхавши, зустрічається з головою дипломатичного корпусу та з послами країн, які є союзниками цієї держави. Посли країн "Великої сімки", звісна річ, дуже щільно спілкуються між собою і виробляють єдину позицію, яку вони передають до столиць своїх держав".

Про призначення посла США в Україні

"Це призначення має нас надихати. Бріджит Брінк ― дипломатка з великим стажем і є дуже шанованим фахівцем, вона швидко ввійде в цю роботу. Сенат має затвердити її кандидатуру, далі пані посол прибуде в Україну і має пройти акредитацію в Міністерстві закордонних справ. Я переконаний, що її прийме і президент, і прем’єр-міністр, адже у нас зі Сполученими Штатами по всьому спектру дуже щільні відносини. США працюватиме з ЄС для того, щоб прискорити процедуру входження України до спільноти, серед іншого, це буде робота з військової допомоги з боку НАТО та європейських партнерів".

На фото: посол Великої Британії Мелінда Сіммонс, тимчасово повірена посольства США Крістіна Квін, посол Німеччини Анка Фельдгузен, заступник посла Франції Бруно Косанель. Джерело: armyinform.com.ua