Чому світ допустив масштабну війну в Європі, яка може перерости у світову ― пояснює історик

Чому світ допустив масштабну війну в Європі, яка може перерости у світову ― пояснює історик

У спецефірі Українського радіо до Дня пам’яті та примирення, визначеного Резолюцією Генеральної асамблеї ООН з метою вшанування пам'яті жертв Другої світової війни, питання, чому світ допустив масштабну війну в Європі, відкоментував експерт Українського інституту майбутнього, кандидат історичних наук Сергій Громенко.

0:00 0:00
10
1x

Чому в 2022 році ні ООН, ні ОБСЄ не змогли запобігти війні у центрі цивілізованої Європи

"Є властивість більшості людей. Усі знають, що потрібно стежити за своїм здоров’ям, займатися фізкультурою, регулярно чистити зуби. Але чи більшість людей дотримуються цих настанов? Чи вчасно обстежуються? Більшість думає, що поки грім не гряне, то воно не так страшно. У міжнародних відносинах, на жаль, така ж ситуація. Ми схильні вважати, що все буде добре, ігноруємо тривожні дзвіночки і замість ухвалювати якісь превентивні рішення ― реагуємо на загрози з великим запізненням. Тому немає нічого дивного, що і сто років тому, і зараз більшість країн воліють не помічати війну до того моменту, коли вона починає стукати до них просто у двері".

Чому російська армія не підтвердила своє друге місце у світі

"Після 1945 року Росія ніколи не вела війну із супротивником, який був рівносильним. Щоразу це була війна з наперед визначеним переможцем, війна з меншою державою або всередині держави. Навіть ті війни, які Радянський Союз програвав, наприклад, в Афганістані, він програвав не так з воєнної точки зору, як з економічної. І ці постійні перемоги над слабкими супротивниками призвели до формування культу "ми всіх переможемо". Після 1945-го не відбулося жодних відчутних зрушень у воєнній теорії, бо завжди перемагали менших супротивників, завалюючи їх тілами і снарядами. У 2022 році з’ясувалося, що Україна не така вже й маленька і слабка, як вони собі уявляли. І в результаті усі перемоги, які Україна зараз здобуває над Росією, об’єктивно визначені тим, що Росія зустрілася з рівним суперником, принаймні такого драматичного розриву, як з Грузією у 2008 році, немає і близько".

Як нинішня війна змінить Європу та світ загалом

"Європа давно не воювала. Еліти і народи Європи не дуже охоче ставляться до ідеї війни. Тому більшість військових успіхів Заходу ― це успіхи США і Великої Британії. Чи будуть вивчені уроки та зроблені відповідні висновки у континентальній Європі ― це мусимо побачити. Поки що навіть не всі країни остаточно визначились, за кого вони в цій війні. А не просто за абстрактний мир".

Про паралелі з російсько-японською війною 1904-1905 років

"Будь-яка аналогія кульгає, а історична ― на обидві ноги. Якщо згадувати ту війну, то мала місце недооцінка супротивника, який виявився значно краще підготовленим, недооцінка західних союзників, які допомагали Японії й не допомагали Росії, неготовність російського бюджету до воєнних витрат і нарешті переоцінка російської суспільної думки. Зазвичай перші три місяці у Росії національне піднесення, а потім, якщо війну не виграно, то може початися і революція... Цих уроків Росія насправді не збагнула і в 2022 році. Російсько-японська війна, як війна ганебна, в російській національній свідомості витерта, отже, не можна очікувати правильних висновків. Росіяни набагато більше орієнтуються на перемогу в 1945 році, з якої роблять все одно неправильні висновки щодо війни з Україною".