"Це — комбо": в Броварах міська рада за пропозицією мера-ексрегіонала заборонила діяльність УПЦ МП на своїй території

"Це — комбо": в Броварах міська рада за пропозицією мера-ексрегіонала заборонила діяльність УПЦ МП на своїй території

Броварська міська рада вирішила заборонити діяльність Української православної церкви московського патріархату на території своєї громади. На відміну від подібного рішення в місті Конотопі та Городку, де заборона діяльності УПЦ МП приймалась розпорядженнями міських голів, в Київській області рішення прийняла саме міська рада. Детальніше про те, що чекає на Українську православну церкву московського патріархату в Броварах Українському радіо розповів депутат Броварської міської ради Андрій Саук.

0:00 0:00
10
1x

"5 травня нам повідомили, що 6-го травня буде позачергова сесія міської ради і мій колега підготував проєкт рішення про заборону роботи УПЦ МП на території міста Бровари та сіл, які входять в Броварську громаду. Але 6-го під час оголошення порядку денного несподівано з голосу міський голова запропонував таке ж саме питання поставити на порядок денний, але начебто з власної ініціативи. Коли ми сказали, що вчора вже подали аналогічне рішення, то він запропонував не подавати два і голосувати одне. Тому, на жаль, нам ще не вдалося побачити текст, адже голосування було з голосу, але суть була дуже схожа з тим, що пропонували ми — призупинити роботу церков московського патріархату на території Броварської міської громади на весь період воєнного стану", — розповів Андрій Саук. 

За словами депутата, пропозиція міського голови Броварів була неочікуваною, оскільки до останніх днів існування "Партії регіонів" очільник Броварів Ігор Сапожко був членом цієї партії і навіть під час Революції Гідності закликав Віктора Януковича застосувати силу до людей, які виходили на мітинги: "Тому в Броварах подвійне свято, адже колишній “регіонал” пропонує закрити московський патріархат. Це — комбо".

"Відповідно до рішення, яке ми прийняли, буде встановлено охорону об’єктів нерухомості церковних громад УПЦ МП та введено особливий режим їхньої роботи. Під забороною будуть проведення зборів, мітингів, ход та всіх інших масових заходів", — пояснив Саук. 

Таким чином, депутати Броварської міської ради вирішили заборонити будь-яку діяльність УПЦ МП на території своєї громади, поставивши охорону на весь період дії воєнного стану або поки ця церковна громада не перейде до українського патріархату.

"Міський голова Ігор Сапожко повідомив, що було проведено попереднє обговорення з настоятелями церковних громад, які входять до московського патріархату, в рамках якого їм запропонували перейти до українського. Начебто всі відмовились, хоча за моєю інформацією декілька церковних громад все ж таки планують перейти до українського патріархату, тому час покаже", — зазначив міських обранець.

Як пояснив Андрій Саук далі, рішення, яке запропонував міський голова, вступає в дію одразу, а у разі недотримання церковними громадами встановлених заборон, на території церков буде розміщено ТрО, аби унеможливити загострення ситуації.

Нагадаємо, місто Бровари стало третім в Україні, де заборонено діяльність УПЦ МП. 4 травня міський голова Конотопа Артем Семеніхін видав таке розпорядження на території його громади. Перед тим, 28 лютого міський голова міста Городок Львівської області Володимир Ременяк розпорядився заборонити діяльність УПЦ МП в своєму місті. Верховна Рада натомість поки що не розглядатиме законопроєкт про заборону діяльність Української православної церкви московського патріархату. Так вважає голова парламенту Руслан Стефанчук, який зазначив, що до кінця війни приймати жодного закону, який розколює українське суспільство Верховна Рада не буде.

Фото: НВ