"Вчити мови та шукати дистанційну роботу за кордоном": експерти про те, що буде з ринком праці та як захистити свої трудові права

"Вчити мови та шукати дистанційну роботу за кордоном": експерти про те, що буде з ринком праці та як захистити свої трудові права

Внаслідок війни 41 % громадян України припинили працювати, а серед тих, хто продовжує працювати, - 24 % працюють частково або віддалено. Такі дані 29 квітня оприлюднила соціологічна група “Рейтинг”. Разом з тим, від багатьох українців, які продовжують працювати, виїхавши за кордон, вимагають повернення під загрозою звільнення або вимагають піти у відпустку за власний рахунок. Чи мають працедавці право вимагати повернення працівників в країну, де ще не припинилася війна, змушувати піти у відпустку та які тенденції в трудових відносинах чекають Україну в майбутньому? Про все це Українське радіо поспілкувалось із директором Інституту соціально-економічної трансформації Іллею Несходовським та адвокаткою, головою комітету з трудового права Вікторією Поліщук.

0:00 0:00
10
1x

Чи має право працедавець вимагати піти у відпустку за власний рахунок тих, хто перебуває за кордоном?

Деякі жінки, які виїжджають за кордон, якщо вони дійсно можуть працювати, можуть отримати можливість дистанційної форми зайнятості. Проте проблема в тому, що не всі цю форму зайнятості хочуть надавати. Разом з тим, до відпустки не можуть примушувати, тому що відпустка за власний рахунок — це завжди згода і працівника,  і роботодавця. Працівниця має право не погодитися на ці умови взагалі. Тим паче, що зараз закон про організацію трудових відносин в умовах воєнного часу зазначив, що на період всього воєнного стану вся відпустка може бути за власний рахунок, тому це не вигідно кожній працівниці, яка перебуває за кордоном і не має змоги забезпечувати себе фінансово. 

Чи має право роботодавець вимагати повернутися в Україну?

Будь-які вимоги зараз не є легітимними з точки зору безпеки для кожного працівника. Зараз воєнний стан і загроза для життя і здоров'я як працівниці, так і її родини, зокрема, дітей є поважною причиною на думку Держпраці для прогулу. За це навіть не можуть звільнити, якщо працівниця виїхала за кордон.

Разом з тим, зараз є особливість для державних службовців або для працівників державних підприємств. Працівники державної сфери зайнятості зобов'язані повернутися в Україну. Якщо ж вони не повертаються, то це є поважною причиною для звільнення. 

Куди звертатися, аби захистити свої трудові права?

Аби себе захистити, можна звернутися до Державної служби з питань праці, яка в умовах воєнного стану приймає будь-які звернення працівників, які стосуються порушення їхніх прав. По-друге, варто фіксувати всі звернення роботодавців та відповідати на них. Якщо вас змушують повернутися, то обґрунтуйте тим, що наразі ви перебуваєте під тимчасовим захистом, оскільки воєнний стан не припинено, тому до числа, поки не завершився воєнний стан, людина перебуває за кордоном або в безпечному регіоні в Україні. 

Що робити з проблемою безробіття в Україні?

Проблема безробіття зараз є достатньо значною, адже багато підприємств припинили свою діяльність. Крім того, офіційна статистика не дає нам об'єктивної картини, адже по документах люди можуть обліковуватися за робочим місцем, але не мати заробітку через відпустку за власний рахунок. Також на статистику, за якою офіційне безробіття навіть зменшилося, впливає  й те, що відповідні заяви по безробіттю від людей не приймали.  

Зараз багато підприємств не працюють фізично через відсутність поставки сировини та те, що частина людей мобілізована, а частина — виїхала. Крім того, в багатьох містах зруйнована інфраструктура, знищені склади чи приміщення, в якому знаходилося підприємство, відсутнє обладнання. Все це в цілому створює багато проблем з тим, щоб допустити людей назад до робочого місця, щоб вони мали можливість працювати.

Теж стосується й сільського господарства: 20 % посівних площ знаходиться під окупацією, як результат — там ризиковано виїжджати на поля та починати посівну, адже можливі обстріли.

Враховуючи все це, безробітних в Україні будуть мільйони — до 20 % працездатного населення можуть не мати роботи для того, щоб заробляти гроші.

Разом з тим, плюсом є те, що 5,5 млн осіб виїхало за кордон, вони зараз отримують допомогу від європейських країн, а також шукають роботу в країні перебування. Це вже знижує навантаження на бюджет, адже в країні для них роботи немає. 

Для тих, хто залишився, було би добре, щоб підприємства запустилися. Для цього уряд має створювати умови для того, аби вони запрацювали. Наприклад, якщо є заборони на імпорт сировини,  з якою працює підприємство, їх варто зняти. Також має бути глобальна програма, пов'язана з тим, що ми маємо орієнтувати людей на перекваліфікацію, адже не зможемо їх всіх соціально витягнути. Треба запустити державні курси або фінансування курсів вивчення іноземних мов, переорієнтацію на ті види роботи, які можна робити дистанційно зокрема для закордону. Раджу вивчати курси програмування, дизайну, інших професій для того, щоб мати можливість продавати свої послуги на міжнародних ринках та майданчиках, які зараз мають дуже лояльні умови для українців.

Також треба створювати нові робочі місця через державну програму. В нас дуже багато всього треба буде відновлювати, а отже — нам будуть потрібні будівельники. Таким чином, створюючи держзамовлення, ми можемо забезпечити робочими місцями цих людей. 

Фото: Економічна правда