Болгарію та Польщу відключають від російського газу. Чи готові європейські країни до шантажу і втрати газу?

Болгарію та Польщу відключають від російського газу. Чи готові європейські країни до шантажу і втрати газу?

Російський "Газпром" зупиняє постачання природного газу до Болгарії та Польщі з 27 квітня. Це перші сповіщення про зупинки постачання після того, як президент Росії Володимир Путін заявив у березні, що "недружні" іноземні країни, які купують російський газ, повинні будуть платити "Газпрому" в рублях, а не в доларах і євро. Експерт Офісу реформ Кабінету міністрів України Максим Гардус в ефірі Українського радіо прокоментував, чи готові європейські країни до шантажу і втрати газу з боку Росії вже зараз.

0:00 0:00
10
1x

Чому насамперед відключають Польщу та Болгарію 

Проведення розрахунків у рублях, яке запропонував Путін, має на меті декілька речей. По-перше, політична лояльність. По-друге, обхід санкцій. По-третє, страх заморожування рахунків в закордонних банках. Вчора саме Польща оголосила свій власний санкційний список, в який внесла "Газпром". Тож острах того, що кошти, сплачені за газ, не дійдуть до Росії через арешт цілком логічний. Щодо Болгарії, в Росії традиційна образа на болгар, бо Болгарія завжди відмовляється брати участь на боці Росії в її війнах.

Крім того, росіяни обрали ті країни, які дуже залежать від Росії в газовому плані. Проте, скоріше, залежали. Газовий шантаж був би ефективним у грудні. Зараз закінчився опалювальний сезон, тому уряд Болгарії і каже, що їм не страшний шантаж, їм не потрібно стільки газу, скільки потрібно взимку, рублями платити вони не будуть, а з липня до них вже прийдуть нові обсяги газу з Азербайджану. Навіть зважаючи на холодну весну, вони до цього контракту зможуть купити газ на вільному ринку.

Як реагуватиме Євросоюз 

Щодо допомоги Євросоюзу Польщі, то це набагато легше, бо в Польщі є інфраструктура для прийому зрідженого газу в Свіноуйсьце на узбережжі Балтійського моря. А зріджений газ дуже легко закупити деінде: або в Америці, або в Алжирі, або в Катарі. Крім того, поляки готувалися до цього сценарію вже давно, бо в грудні закінчується контракт з "Газпромом", і вони не планували його продовжити. Тож вони заздалегідь почали в межах європейських програм будувати газопровід "Baltic Pipe" з Норвегії. Це робиться у повній відповідності до законодавства Європейського Союзу, з матеріальною і нематеріальною допомогою. Тобто всередині Європи буде перекидання газу з одного напрямку на інший до Польщі. Тож влітку вони закуплять зріджений газ, а восени у них буде норвезький газ і вони повністю будуть готові до нового опалювального сезону. 

Про пошук альтернативних джерел газу 

Коли придумали ці газогони 50 років тому, вони здавалися зручною та надійною альтернативою непередбачуваній біржовій торгівлі зі скачками цін, з її невпевненістю. А труба — це навічно, і ми пов’язані. Але, використовуючи газ як шантаж, Росія зруйнувала той міф, який вона сама ретельно будувала стільки років. Тепер біржової торгівлі, спотових поставок та зрідженого газу стає все більше. Зрідженого газу стало настільки багато і інфраструктура для нього настільки розвинулася, що заміна трубопровідного газу в Європу з Росії  — це питання кількох років. І це вже очевидно всім.  

Про судові позови щодо дій Росії

Судові позови будуть стовідсотково. У цьому впевнені всі. Бо контракти укладені в доларах. Болгарія та Польща виконали умови контрактів і оплатили. І одним з кроків координації з боку ЄС, напевно, буде в тому, щоб усі подавали стандартизовані позови до суду, аби їх прискорено розглядали і нараховували штрафи "Газпрому". Тобто по судах перспектива дуже зрозуміла. Я думаю, що в Брюсселі розроблять стандартний бланк позову, швидко його виграють, швидко нарахують штраф "Газпрому" і відшкодують завдані Польщі та Болгарії збитки. Не думаю, що це буде тягнутись роками. Політична позиція щодо того, що шантажу Європи не повинно бути тепер очевидна. Жоден політик не скаже, що це просто бізнес.

Про країни, які вирішать платити в рублях

Поряд з газовою війною йде інформаційна. Зрозуміло, що багато країн Центральної Європи вагаються. У багатьох є проросійські сили навіть на поважних постах. Мова про Болгарію, Сербію, Чехію тощо. Крім того, Європейський Союз — це не держава, а міждержавне утворення, і випрацювати єдину зовнішню політику в такому чутливому питанні їм важко. Тому вони проводять консультації, як не дуже багатим та дуже вразливим країнам придумати механізми компенсації як грошової, так і в товарному вигляді газу для того, щоб їм легше було пережити цей період. Я думаю, що з часом вони створять такий механізм. 

Фото: Getty Images