Примусова мобілізація як воєнний злочин ― коментує адвокаційна менеджерка

Примусова мобілізація як воєнний злочин ― коментує адвокаційна менеджерка

Російські війська намагаються вже вкотре провести "мобілізацію" на окупованих українських територіях. Чому це воєнний злочин та які стратегії порятунку можуть бути в такій ситуації ― розповіла в ефірі Українського радіо Альона Луньова, адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA.

0:00 0:00
10
1x

Чому примусова мобілізація є воєнним злочином

"Не лише примусова мобілізація, а й примусовий призов на строкову службу на окупованих територіях вважається воєнним злочином. Бо це залучення до збройних дій державою, яка не є державою громадянства тих осіб, що перебувають на окупованих територіях. Увесь час від 2014 року Росія вчиняла цей злочин стосовно кримчан, щороку призиваючи строковиків. Загалом з того часу до лав збройних сил РФ було примусово залучено більше 35 тисяч кримчан. Зараз ми бачимо наочно, як відбувається примусова мобілізація на тимчасово окупованих територіях. Насправді ця мобілізація на Донеччині та Луганщині розпочалася ще до повномасштабного вторгнення 24 лютого. Тому ми вже бачимо певні тренди. З’явилась інформація, що російська армія організовує через окупаційні адміністрації призов у Херсонській, Харківській та Запорізькій областях, і це є підтвердженням загальної політики РФ".

Якою є відповідальність для росіян, що проводять примусову мобілізацію

"Відповідальністю за воєнні злочини займається міжнародний кримінальний суд. Але нещодавно у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт, що передбачає певний перелік воєнних злочинів та включення його до національного законодавства. І там прописано доволі суворі строки ― 10 років і більше позбавлення волі. Це особливо тяжкий злочин для окупаційних адміністрацій, що здійснюють мобілізацію. Люди, яких призивають, не є співучасниками чи злочинцями, вони є жертвами воєнного злочину".

Про особливості для "мобілізованих" осіб

"На окупованих територіях складно говорити, які рішення є добровільними чи примусовими, коли до тебе в хату приходять люди зі зброєю. Наразі національне законодавство не чітко розрізняє людей, які були призвані добровільно чи включені до складу російського війська. Загальна теза від держави сьогодні така: якщо вас насильницьким чином мобілізували до лав збройних сил на окупованих територіях, не вчиняйте протиправних дій, не виконуйте злочинних наказів, не стріляйте по цивільних ― складайте зброю і ви не будете нести кримінальної відповідальності за участь у незаконних збройних формуваннях або вчиненні агресивної війни. Якщо людина була примусово призвана до лав ДНР чи ЛНР, а потім на окупованих територіях вчиняла злочини, стріляла в цивільних, вбивала, мародерила, ґвалтувала ― вона мусить відповідати, але не за факт призову та участі у незаконних збройних формуваннях, а за свої дії. Тобто ― може бути ситуація, що людина є жертвою воєнного злочину примусової мобілізації та злочинцем водночас. Як це буде розділяти практика, зараз поки що важко сказати".

Фото: slovoidilo.ua