Візит чотирьох. Президенти Польщі, Естонії, Литви і Латвії відвідали Україну ― коментує дипломат

Візит чотирьох. Президенти Польщі, Естонії, Литви і Латвії відвідали Україну ― коментує дипломат

Якщо оцінювати візит чотирьох президентів, що конкретно відбулося, з якими словами або діями прибули президенти? Ці питання в ефірі Українського радіо прокоментував Володимир Огризко, дипломат, колишній Міністр закордонних справ України.

0:00 0:00
10
1x

Що означає для України візит чотирьох президентів

"Тут треба говорити насамперед про політичну підтримку, певний символізм цього візиту. Тому що політичний аспект є надзвичайно важливим. Нам у Європейському Союзі та НАТО насправді потрібні такі партнери, які прекрасно розуміють, що таке Російська Федерація. Адже далеко не в усіх відбувається, навіть сьогодні, належна переоцінка подій та дійових осіб. Бачимо певні позитивні зрушення у свідомості, але не скрізь є таке розуміння, що зветься "перейти рубікон". До прикладу, досить обурлива, як на мене, заява президента Макрона про українців та росіян як братів. Йому треба бути або історичним невігласом, або просто гратися в непотрібну політику. Гадаю, йдеться все-таки про друге, але для чого такі жести робити в бік Росії, коли вона вчиняє жахливі злочини геноциду... І саме на цьому тлі візит чотирьох президентів країн, які чудово знають, що таке Росія, на власному досвіді ― це дуже потужна підтримка і сьогодні, і в майбутньому. Бо санкції мають бути продовжені, тиск на Росію має бути продовжений, і ці чотири країни є дуже важливими партнерами України".

Як відмова у візиті президентові Штайнмаєру може позначитися на стосунках України та Німеччини

"Я б тут відійшов від емоційного підходу, а дозволив би собі більш раціональний. Штайнмаєр є соціал-демократом. Хоча сьогодні він полишив свої партійні уподобання, але продовжує перебувати у полі соціал-демократії. Те, що він припинив членство в партії, зовсім не означає, що зменшився його вплив на Шольца, який також є соціал-демократом. Сьогоднішнім ходом ми цей канал впливу на канцлера Шольца елементарно зруйнували. Я думаю, це не є правильним дипломатичним ходом. Тим більше, що, попри всі свої попередні гріхи ― а вони очевидні ― Штайнмаєр все ж таки публічно заявив про те, що помилявся. Він фактично визнав, що його попередня політика була помилковою. Хіба цього було недостатньо, щоб зробити вигляд: ми пробачаємо ваші попередні гріхи, але розраховуємо на те, що ваші дії в майбутньому будуть не проросійські, а проєвропейські та проукраїнські".

"Ми маємо оперативно зрозуміти, що треба запросити обох ― і Штайнмаєра, і Шольца. І на цьому таку недипломатичну сторінку швидко перегорнути", ― підсумував Володимир Огризко.

Фото: img.pravda.com