Розмитнення авто в умовах воєнного стану

Розмитнення авто в умовах воєнного стану

5 квітня Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким на час воєнного стану всі імпортні товари звільняються від податку на додану вартість. Нагадаємо, що в перші тижні війни автомобілі з-за кордону ввозили лише для потреб армії, евакуації громадян і доправлення гуманітарних вантажів. Нині податки та збори на автомобілі скасовано для всіх громадян. В ефірі Українського радіо докладніше про це розповів адвокат Тарас Гук.

0:00 0:00
10
1x

Про зміни в законі

"Закон змінює абсолютно все. Будь-які збори і податки, що були раніше встановлені, скасовано: 20% ПДВ, 10% акциз і 10% мито. Ці три складові становили сумарно до 40%, що їх мусили додатково сплачувати особи при ввезенні автомобілів та процедурі розмитнення. Важливо пам’ятати, що закон ухвалено лише на час воєнного стану. Є багато людей, задіяних у теробороні та на фронті, вони фізично не можуть цим законом скористатися. Тому було б логічно запровадити певний перехідний період після завершення воєнного стану, щоб люди, які планують придбати авто, зараз не відволікалися і були зосереджені на обороні країни".

Про які види транспорту йдеться в законі

"Легкові автомобілі мають бути не нижче стандарту Євро 2, вантажні ― Євро 5, також можна ввозити мотоцикли, причепи, автобуси, тобто фактично всі наземні транспортні засоби. На водний і повітряний транспорт закон не поширюється. З документів буде потрібен договір купівлі-продажу, технічний паспорт на автомобіль, а спрощений порядок передбачає розмитнення саме в момент ввезення, тобто безпосередньо у пункті пропуску. Це є унікальним, адже раніше треба було ввозити засіб, потім заїжджати на митницю і здійснювати процедуру розмитнення шляхом подання декларації. Зараз чітко прописаного порядку ми поки що не маємо, але є заява митниці, що це буде дуже спрощений порядок на зразок того, який діє сьогодні для волонтерської допомоги із ввезення автомобілів та подальшої реєстрації у військових частинах. Тобто, перетнувши кордон, ви будете мати митну декларацію, з якою маєте зареєструвати транспортний засіб. І лише тут треба буде сплатити внесок до Пенсійного фонду 3‒5% від вартості, зазначеної у митній декларації".

Адвокат зазначив, що 90 відсотків цільової аудиторії нового закону не може ним скористатися, адже чоловікам від 18 до 60 років заборонено виїжджати з країни. Отже, можна зробити нотаріальне доручення на особу, яка буде ввозити автомобіль у ваших інтересах. "Це або жінка, або чоловік старший 60 років, або особа зі спеціальним дозволом для перетину кордону, або громадянин іншої країни. Варіанти є, але процедура оформлення доручення має бути проведена до моменту придбання автомобіля".

Про стан професійного авторинку загалом

"Нове правило стосується не лише вживаних автомобілів, а й нових. Тобто дилери також зможуть завозити нові автомобілі, якщо виберуть спеціальний режим оподаткування під час воєнного стану без сплати митних платежів. Авторинок загалом не є винятком з-поміж інших ринків, які зупинились з початком активних бойових дій. Заяви професійних автодилерів засвідчують, що загальний оборот за березень впав на 90+ відсотків. Тож нові законодавчі кроки спрямовані на те, щоб економіка якось пожвавлювалася і люди могли витратити певні кошти, які ще є в запасі".

З яких країн сьогодні ввозять автотранспортні засоби

"Автомобілі із США, Кореї, Грузії, які ввозили водними шляхами, приміром, через порт Одеси, зараз ввозити неможливо ― Чорне море заблоковане. А наземним шляхом ― це по суті країни Європейського Союзу".

Насамкінець Тарас Гук наголосив важливий момент: "У разі, коли людина завезла автомобіль до війни і не встигла розмитнити, закон буде діяти, якщо автомобіль виїде і знову заїде на територію України. Але при виїзді їх швидше за все штрафуватимуть за порушення термінів розмитнення".

Фото: pravda.com.ua