У Москві поліція проводить перевірку всіх українців

У Москві поліція проводить перевірку всіх українців

МВС та ФСБ отримали рознарядку ретельно перевіряти всіх громадян України, які живуть у Москві.

Про це повідомляє російський правозахисний проєкт "ОВД-Инфо".

"У МВС та ФСБ надійшла рознарядка ретельно перевіряти всіх громадян України, які живуть у Москві. Про це свідчать оповідання двох незнайомих один з одним українців, із якими зв'язався ОВС-Інфо", — йдеться у повідомленні.

Як зазначають правозахисники, при цьому силовики не розуміють, що їм робити.

"Комусь пропонують отримати громадянство Росії за прискореною процедурою, а на когось фабрикують протоколи про дрібне хуліганство", — зауважують вони.

В одному з випадків об’єктом уваги поліції стала жінка, яка проживає у Москві та працює у сфері обслуговування. З нею зв’язалася дівчина, яка допомагала оформити їй реєстрацію, та повідомила, що її розшукує МВС. При цьому співробітник поліції заздалегідь попередив, що планує перевірити її телефон.

Під час розмови у поліції питали, чи має жінка заборонену літературу чи націоналістичну символіку, включивши до неї прапор України. Насамкінець силовики поцікавились, чи планує вона отримувати дозвіл на тимчасове перебування в РФ, посвідку на проживання чи громадянство.

"Сказали, що можливо приїдуть до мене додому, подивитися, як я живу. Я говорю: добре, продукти тоді привезіть мені як біженці. Сказали, дивитимуться, чи є заборонена література, якась символіка. Я говорю: у мене є книга "Як класти на тих, хто кладе на тебе", це заборонена література? Вони: ми не знаємо, що таке заборонена література", — розповіла жінка.

При цьому, як вона розповіла, у відділку були й інші українці. 

У другому випадку під перевірку поліції потрапив студент Московського фізико-технічного університету.

Йому зателефонувала служба безпеки Фізтеху, попросивши прийти на зустріч із співробітником ФСБ, який почав ставити провокаційні питання, зокрема, про участь у мітингах. При цьому у студента не стали перевіряти телефон та кімнату в гуртожитку, однак деяким його знайомим пощастило менше, після чого він вирішив залишити Росію. Проте на автовокзалі його та ще кількох українців не пустили на автобус до Латвії, а один із силовиків пояснив, що громадян України затримують тут протягом кількох днів, тому краще їхати з Підмосков’я.

Студента та ще кількох українців доправили до відділку, де з ними провів розмову співробітник ФСБ. Зокрема, він попросив показати галерею телефону, спитавши при цьому, чи не знайде там зображення свастики. Натомість силовику вдалося знайти відеозапис за участі команди російського опозиціонера Олексія Навального. Зрештою студенту довелося провести ніч у камері, а на ранок йому та ще п’ятьом українцям продемонстрували сфальсифіковані протоколи про дрібне хуліганство.

Затриманим присудили від п’яти до десяти діб арешту, при цьому одна із суддів вибачилась та пояснила, що їх змушують ухвалювати такі рішення. Після цього українець зміг покинути Росію.

Фото: GETTY IMAGES