"Путіна цікавить не Донбас, його цікавить Україна", — експерт про визнання ОРДЛО незалежними республіками

"Путіна цікавить не Донбас, його цікавить Україна", — експерт про визнання ОРДЛО незалежними республіками

Росія визнала ОРДЛО незалежними республіками. Перед цим президент Росії Путін показово заслухав членів Радбезу Федерації, які одноголосно висловилися за визнання незалежними республіками окупованих територій Луганської та Донецької областей. Про те, якою буде реакція України та світу, Українське радіо дізнавалося, у Валерія Кравченка, співробітника Національного інституту стратегічних досліджень.

0:00 0:00
10
1x

Що такий крок Росії означає для України

Усі ми сьогодні є свідками поганого зрежисованого спектаклю, навіть дата підібрана символічна. Оскільки сьогодні 22.02.2022 року. Агресія на Грузію зі сторони Росії припала на 08.08.2008 року. Символізм є навіть у датах.

І роль для України в цьому спектаклі відведена навіть не в першому ряду, ми на сцені. Це проти нас спрямована агресія та на нас здійснено напад.

Чому саме зараз? Тому що настав такий момент, було вікно можливостей. Зараз розігрується не просто російсько-українська карта, а геополітична карта проти тих, хто представляє цей баланс сили, який існує в світі, демократично-ліберального світопорядку.

Зараз потрібно розуміти, що цей спектакль було розіграно не для того, аби Україну зробити копією Придністров’я, Абхазії чи Осетії. Те, що відбувається зараз на Донбасі є тригером до чогось більшого. Як доказ цього, можна навести те, скільки часу вчора в промові Путіна зайняло визнання так званих "ДНР та ЛНР" незалежними республіками. Одну або півтори хвилини. Скільки часу він говорив про Донбас та про славетну історію Донбасу? Не згадав взагалі. Проте, скільки часу він говорив про те, що Україна є фейковою державою, хто її створив і які наративи історичні він намагався нам показати? Його цікавить не Донбас, його цікавить Україна.

Я переконаний, що військові угрупування, які стоять навколо України, що вчорашні наративи, озвучені Сурковим, це є тригером до чогось абсолютно більшого. Тому в цю хвилину нам потрібно бути всім єдиними.

Росія завжди користувалася внутрішньою слабкістю держав. Тому сьогодні є історичним моментом. І нам потрібно об’єднуватися, без внутрішніх чвар. У нас уже був такий історичний момент у 2014 році, коли від нас відкусили шматок України — Крим.

Чи було метою Путіна заморозити ситуацію на Донбасі визнанням ОРДЛО незалежними республіками

Я вважаю, що визнання ОРДЛО незалежними республіками є лише початком до чогось більшого. Донбас зараз є лише декораціями, вони навіть вивезли звідти людей. Це також є елементом спектаклю. Через цих людей, так званих біженців окупованих районів, у шести прикордонних російських регіонах ввели надзвичайний стан. Хоча насправді РФ слід було вводити там надзвичайний стан через величезне скупчення військ. Тобто вони ведуть таку гру. 

А те, що там велика кількість зброї розташована і вчора був підписаний цей наказ, в якому республіками визнані території в межах ОРДЛО, а інші території Донецької та Луганської областей вони вважають окупованими Україною. Тобто вони вже зазіхають на наші території і готові влаштувати криваве продовження. Тож не слід сподіватися, що на цьому все завершиться. 

У Путіна є історичний гештальт і він хоче закрити його відновленням СРСР. 

Чого Україна може очікувати сьогодні?

Нам слід очікувати офіційного визнання Держдумою і Радою безпеки Федерації підписання угод про військове співробітництво та дружбу з так званими "республіками ДНР та ЛНР" Росією. Я вважаю, що десантні кораблі та збройні підрозділи, які стоять на кордоні, вони в очікуванні. Вони в очікуванні нових провокацій.

Цього аргументу, умовно кажучи визнання, дозволу діяти на цих територіях їм буде недостатньо для обґрунтування, тож я вважаю, що вони готують нові кібератаки, ймовірно навіть готують теракти. І на своїх територіях також, щоби звинуватити в цьому Україну.   

Фото: Укрінформ