"Росія налаштована на ескалацію": чи є шанси у дипломатії? Аналізують політологи

"Росія налаштована на ескалацію": чи є шанси у дипломатії? Аналізують політологи

Президент США Джо Байден вчора ввечері заявив, що президент Росії Володимир Путін вже ухвалив рішення про напад на Україну. Американський лідер вважає, що Росія може вторгнутися в Україну найближчими днями. Байден додав, що до початку нападу ще є шанси на дипломатію і зазначив що немає доказів того, що Україна готує напад. Президент США також наголосив, що Росія поширює фейки, наприклад, про розстріл дитячого садка у Станиці Луганській. Політолог, керівник центру суспільних досліджень "Український Меридіан" Дмитро Левусь та директор центру міжнародних досліджень Одеського національного університету Володимир Дубовик в ефірі Українського радіо спрогнозували, як може розвиватися ситуація довкола України.

Про що сигналізують виступи Джо Байдена

Для України це слід розглядати в загальному контексті. Як на мене, й інформаційне тло, і загальне сприйняття України є дуже позитивним для нас. Ми можемо говорити про чисельних іноземних журналістів, про зміну риторики, в тому числі там, де вона була не проукраїнська, наприклад, канцлер Німеччини Олаф Шольц та міністерка закордонних справ Анналена Бербок говорили про необхідність переглянути умови "Північного потоку-2" і взагалі його роботи. Отже, така увага — це однозначно позитив, незважаючи на те, чи повністю співпадають висновки України та Сполучених Штатів. Бо насправді глобально у нас все співпадає. Сполучені Штати, як і Україна, вважають, що Російська Федерація є агресор, готова застосувати щодо неї санкції та підтримує нас. Вся та зброя, яка до нас надійшла протягом останніх місяців, дещо змінила умови, в яких може наступати Російської Федерації, і бліцкригу (блискавичної війни — ред.) в них точно не буде", — зазначив політолог Дмитро Левусь.


На фото: Джо Байден, GETTY IMAGES

Про тактику викриття планів Росії 

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН перерахував можливі провокації з боку Росії, які вона може використати як привід для початку військового нападу. 

"Росія планує штучно створити привід для вторгнення. Це може бути акт насильства, скоєний Росією на території України або якась обурливі надумані звинувачення проти українського уряду.

Ми точно не знаємо форму цієї провокації. Це може бути штучно зорганізований теракт із застосуванням вибухівки десь у Росії, або вони можуть буцімто знайти масове захоронення людських решток, або зрежисований напад безпілотника на мирних мешканців або навіть справжній напад із застосуванням хімічної зброї.

Росія, ймовірно, буде називати ці провокації "етнічною чисткою" або "геноцидом", — заявив Блінкен.

Держсекретар також наголосив, що Росія може розпочати широкомасштабний наступ у найближчі кілька днів. За його словами, Київ є однією з головних цілей російського військового керівництва. Американський дипломат зазначає, що російський план передбачає почати наступ із масованих ракетних ударів та кібератак, які повинні порушити комунікацію між українськими урядом та армією. Після такого початку, російська техніка та військовослужбовці здійснять швидкий наступ суходолом.

"Тут можна вірити не тільки Вашингтону, а й розвідкам інших країн. Такі ж попередження ми чуємо від Великобританії, від НАТО та від окремих країн НАТО. Є ціла армія людей, які спостерігають за пересуванням російських військ та їх готовністю через знімки з супутників. Є повний консенсус щодо того, що російські Збройні сили на наших кордонах готові до ескалації, до вторгнення. Я думаю, що тактика американська працювала, але вона може не працювати завжди і не є запорукою того, що вона нас завжди буде оберігати. Якщо зараз Байден каже, що в найближчі дні буде агресія, то, можливо, цього разу вона, дійсно, відбудеться. Головне наше завдання, зокрема за допомоги наших союзників, які діляться з нами розвідувальною інформацією, зрозуміти, що ми маємо під агресією, де вона буде, наскільки масштабною, щоб нашим Збройним силам було краще підготуватися до неї", — прокоментував Володимир Дубовик.  


На фото: Ентоні Блінкен, GETTY IMAGES

Чи є шанси вирішити конфлікт дипломатичним шляхом 

Держсекретар США Ентоні Блінкен прийняв вже запрошення зустрітися з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим на наступному тижні за умови, що Росія не вторгнеться до України. Йдеться про 24 лютого. Водночас президент Франції Еммануель Макрон має поговорити телефоном з президентом України Володимиром Зеленським, а завтра має відбутися розмова з Володимиром Путіним. Більше того, є вже анонсовані візити міністра закордонних справ України, зокрема наступного тижня Дмитро Кулеба відвідає Вашингтон.

Президент Байден сказав, що до того моменту, поки Росія не почне агресію, не почне подальше вторгнення, залишається надія на дипломатію. Але у Байдена немає особливих сподівань на те, що дипломатія може спрацювати. Він сказав, що якщо Росія вторгнеться, то зрозуміло, що не буде зустрічі Блінкена з Лавровим. Тому дипломатія може працювати, але, на жаль, за останні дні ми отримали відповідь на те запитання, що нас дуже цікавило багато тижнів і навіть місяців, а саме — що Росія задумала за гру, коли в середині грудня вони оприлюднили свої вимоги щодо своєї безпеки: чи то, дійсно,  є якийсь перелік, від якого можна йти і вести перемовини, чи то це просто список, який було зроблено для того, щоб його на Заході відкинули, і тоді Росія сказала, що "нас не почули і тоді ми переходимо до військових дій". Три тижні вони писали цю відповідь на останній лист з Америки, і незважаючи на те, що на початку цього тижня Лавров доповідав Путіну, що дипломатія може спрацювати і є над чим працювати з західними партнерами, тим не менш офіційна відповідь така, що "нас не почули, ми хотіли, щоб наші вимоги були прийняті, але вони були відкинуті, і тому ми будемо розглядати альтернативні варіанти". Тому таке враження, що так воно, можливо, планувалося і від самого початку", — сказав Дубовик. 

Які заходи військово-технічного характеру може реалізувати Росія

Міністерство закордонних справ Росії 17 лютого передало послу США в Москві Джонy Cаллівану російську відповідь на пропозиції Сполучених Штатів щодо безпеки, які стали відповіддю на російські вимоги.

В ній йдеться, що "американська сторона не дала конструктивної відповіді на елементи підготовленого російською стороною проєкту договору зі США про гарантії безпеки". 

Росія вимагала відмови від розширення НАТО та "повернення військових потенціалів, зокрема ударних, та інфраструктури НАТО до стану на 1997 рік".

У документі також йдеться, що "Росія буде змушена реагувати, у тому числі шляхом реалізації заходів військово-технічного характеру".

"Зараз всі гадають, що це за термін такий  "заходи військово-технічного характеру". Це, звісно, може включати і агресію проти України, хоча в цих самих московських відповідях вони написали, що їхні військово-технічні заходи не включають в себе агресію проти України, але можуть включати. Я думаю, що це може бути опанування Білорусі і переміщення російських ракет, зокрема ядерної зброї. Щодо Криму, то ми вже давно мали таку підозру, що, може, вони там вже є. Тобто це щось таке, щоб налякати американців. Можливо, будуть такі демонстративні кроки, як розміщення російської стратегічної зброї на Кубі чи у Венесуелі, щоб показати американцям, що вони підтримують Україну поруч з Росією, а росіяни будуть теж  підтримувати військовим чином когось, хто поруч з американською територією. Але наразі ми не маємо точної відповіді, що передбачено під військово-технічними заходами", — проаналізував Дубовик. 

Чи відстежує Росія заяви західних партнерів та НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції заявив, що Росія не проводить відведення своїх військ від кордонів України попри свої заяви. 

На фото: Єнс Столтенберг, AFP VIA GETTY IMAGES

На думку Дмитра Левуся, "Росія дуже уважно відстежує такі заяви, і в цьому можна не сумніватися".

"Інша річ, як це сприймається. Як ми бачимо за останніми заявами російських чиновників, у них картину світу є доволі своєрідна. Будь-які дії НАТО та будь-які реакції вони сприймають однозначно в контексті того, що це агресія по відношенню до Російської Федерації. У той же самий час будь-які пропозиції до діалогу сприймаються як слабкість. Тому такі заяви впливають в контексті поведінки суто тактичної.

Наприклад, тиждень тому було сподівання на те, що почалося певне відповзання Російської Федерації від українських кордонів, але просто суто тактично було вкинута інформація про те, що закінчилося навчання в Білорусі і військові повертаються. Раптом Лукашенко теж почав говорити про те, що він не збирається воювати з Україною. Так само намалювався діалог між українським міністром оборони і білоруським, і наш спостерігач поїхав на російсько-білоруські навчання, які ніби закінчилися, а їхні спостерігачі — на наше навчання "Заметіль-2022". Тобто була ніби така імітація. Хоча Сполучені Штати Америки, НАТО і наша розвідка відразу сказали, що не відбувається ніякої деескалації. І буквально за два дні вже стало зрозуміло, що Росія приготувала нові відповіді Сполученим Штатам щодо НАТО. Тому такі відповіді росіяни розглядають для того, як би їх застосувати для того, аби зробити якісь тактичні кроки. Генеральна лінія, як ми бачимо, одна, і вона на ескалацію, на жаль", — сказав Левусь.

Фото: Reuters