Світ скасовує карантинні обмеження проти COVID-19. А що Україна? Коментує лікар-імунолог

Світ скасовує карантинні обмеження проти COVID-19. А що Україна? Коментує лікар-імунолог

Понад 2 роки світ живе в умовах пандемії COVID-19. Про те чи вдасться нам приборкати пандемію, чи коронавірус стане постійним супутником нашого життя, як довго зберігаються антитіла до COVID-19 після перенесеної хвороби та чи захищають від подальших заражень коронавірусом, Українське радіо розпитало в Бориса Донського, імунолога, кандидата біологічних наук.

0:00 0:00
10
1x

Про ефект бустерного щеплення від COVID-19

"Бустерна вакцинація дає незначне покращення перебігу інфекції. Тобто людям із груп ризику, які можуть важко переносити COVID-19, варто робити бустерне щеплення. Людям молодого віку, які зробили два щеплення від COVID-19, бустерна доза не є обов’язковою. Адже поміж цієї категорії летальність від коронавірусу є нульовою, а важкий перебіг захворювання спостерігається у незначної частини пацієнтів.

На жаль, півмільйона українців, які отримали бустерне щеплення від COVID-19, це молоді активні люди, для яких бустерна доза вакцини від коронавірусу є малораціональною. Якби вони привели на вакцинацію своїх бабусь і дідусів похилого віку, то це дало б ефект, а, отже, якась кількість життів була б врятованою", — розповів лікар-імунолог.

 

Наскільки вакцини Pfizer і Moderna є ефективними для бустерної дози проти COVID-19 для людей похилого віку

"Для людей похилого віку та з груп ризику бустерна вакцинація від коронавірусу є ефективною та виправданою. Навіть після двох щеплень від коронавірусу, поміж цих груп населення, все ще є певний відсоток людей, у яких перебіг COVID-19 відбувається з ускладненнями. І якщо завдяки бустерній дозі вакцини нам вдасться знизити цей відсоток важкого перебігу вдвічі чи в півтора раза, то зменшиться і кількість смертей від коронавірусу.

На жаль, після вакцинації бустерною дозою вакцини від коронавірусу, поміж людей, що не належать до групи ризику, такий позитивний ефект не спостерігається", — наголосив Борис Донський.

За словами кандидата біологічних наук, люди хворіють навіть після бустерного щеплення від коронавірусу, тому що Омікрон цілковито змінив дизайн Spike-білка. А саме Spike-білок був мішенню під час розробки вакцин. Після такого "ребрендингу", імунна система на першому етапі не одразу розпізнає його. Адже це нібито і коронавірус, але Spike-білок різниться значною мірою, через що рівень захворюваності є неймовірно високим. Поки імунна система розпізнає Омікрон впродовж перших декількох днів, цього часу вистачає, щоби він інфікував двічі та навіть тричі щеплених від коронавірусу. Звісно, перебіг Омікрону у вакцинованих захворілих є без ускладнень та в легкій формі.

Яким чином вакцина, яка була виробленою проти первісних штамів коронавірусу, може бути ефективною проти нового штаму Омікрон?

"На жаль, вакцини, які були вироблені для первісних штамів, не є високоефективними проти Омікрону. 

Що стосується запобігання інфікуванню Омікроном, то для цього призначення вакцини є низькоефективними. Щодо впливу на перебіг самого захворювання — ефект спостерігається, перебіг коронавірусу є легшим. Також летальність вдається попередити значною мірою.

Проте, поміж різних вікових груп, результати ефективності є різними. Поміж молодих та здорових людей особливий ефект не спостерігається, позаяк навіть без бустерної дози важкі випадки перебігу коронавірусу є вкрай рідкісними. Для людей похилого віку бустерна доза вакцинації часто є рятівною, яка попереджає важкий перебіг інфікування та оберігає від летальності", — зауважив імунолог Борис Донський.

За даними МОЗ 50% дорослого населення вакцинувалися проти COVID-19. Чи можливе формування колективного імунітету проти COVID-19 та від чого це залежить?

"Колективний імунітет проти COVID-19 уже є створеним в Україні. Тому летальність від коронавірусу значно зменшилася, а реанімації не є заповненими навіть при такій щоденній кількості заражених коронавірусом (за даними МОЗ 10.02.2022 року виявлено 41 694 нових випадків зараження COVID-19). Проте, слід враховувати, що кількість проведених ПЛР-тестів на виявлення захворювання є недостатньою, а, отже, реальні дані щодо кількості інфікованих, можуть значною мірою різнитися від офіційних даних МОЗ. Проте, навіть, якщо кількість інфікованих є вп’ятеро більшою, реанімації в українських лікарнях все одно не є заповненими важкими хворими. 

Вакцинація, на жаль, не унеможливлює того, що захворілий у легкій формі не інфікуватиме інших. А, отже, колективний імунітет сформувався, проте, він працює індивідуально. Той, хто зробив щеплення і перехворів — і є захищеним, проте переносником COVID-19 він усе ж може бути", — розповів Борис Донськой.

Чимало європейських країн пом’якшують карантинні міри, попри спалах Омікрону у світі (Данія, Швеція, Великобританія скасовує закон про COVID-ізоляцію). Чому ці країни пом’якшують карантинні міри?

"Пом’якшення карантинних мір у цих країнах відбувається з тієї причини, що вони не виправдали своєї результативності. Але також і тому, що реанімаційні відділення не є переповненими, а відсоток летальності не є високим. 

Ізоляція вже не дає такого позитивного ефекту, як раніше. А значний відсоток населення здебільшого має вироблений імунітет проти COVID-19: чи завдяки вакцинації, чи завдяки перенесеному захворюванню. Завдяки чому перебіг Омікрону не спостерігається з ускладненнями. 

Системи охорони здоров’я в цих країнах постраждали не тому, що кількість хворих була значною, а тому що на Омікрон, хоч і в легкій формі, проте, раптово захворіла значна частина лікарів. Офіційно, вони вимушені були піти на самоізоляцію впродовж двох тижнів.

З цієї ж причини Ізраїль скоротив період ізоляції до п’яти днів, оскільки не було сенсу ізолювати таку кількість медпрацівників на два тижні. Якщо через п’ять днів захворілі уже не є переносниками захворювання, а відповідно не інфікують інших.

Тому скорочення періоду самоізоляції та часткове скасування карантинних мір є пов’язаною саме з легким (прийнятним) перебігом нового штаму COVID-19 — Омікрону", — розповів Борис Донськой.

Уряд Ізраїлю на тлі зниження захворюваності на коронавірус проголосував за скасування більшості карантинних вимог. Про ситуацію зі скасуванням карантинних обмежень в Ізраїлі

"Впродовж останнього року спостерігається позитивна ситуація із захворюваністю на COVID-19. Майже всі карантинні обмеження є скасованими в Ізраїлі. Здебільшого вони діють теоретично, а не практично. Значне послаблення карантинних вимог було запроваджено ще з лютого 2020 року. 

Нові Закони, прийняті в Ізраїлі щодо пандемії COVID-19, не виконувалися та не контролювалися повною мірою.

Попри високу кількість інфікованих COVID-19 (влітку це був штам Delta, а зараз Omicron), важкий перебіг захворювання спостерігається у незначного відсотка інфікованих. Летальність є вкрай рідкісною, а навантаження на систему охорони здоров’я в Ізраїлі незначним. Країна працює у штатному режимі.

Якщо у 2020 році Ізраїль дотримувався посилених карантинних обмежень, оскільки ще не було вакцинації від коронавірусу, то з винайденням вакцини, ситуація кардинально змінилася. 

Загальна кількість вакцинованих та перехворілих на COVID-19 в Ізраїлі становить понад 80% населення. Діти до 12 років в Ізраїлі є вакциновані двома дозами вакцини, а підлітки, після 12 років навіть трьома дозами. 

Люди, які зараз перебувають у лікарнях із важким перебігом коронавірусу та ті, що помирають внаслідок захворювання — в основному не вакциновані від COVID-19", — розповів Борис Бриль, лікар-анестезіолог медцентру "Рамат Авів".

За словами Бориса Бриля, станом на сьогодні вакцинація від COVID-19 є обов’язковою. Зі збільшенням кількості вакцинованих від коронавірусу, необхідно поступово знімати карантинні обмеження. Але також нам необхідно вести глобальну боротьбу та бути напоготові, щоби протистояти іншим можливим викликам. 

Світ зіткнувся з коронавірусом. Сьогодні в нас є це захворювання, і як буде надалі: COVID-19 перейде у легшу форму, чи перебіг захворювання буде ускладнений, покаже час. 

Якщо проаналізувати історію людства, то будь-які вірусні пандемії не тривали довше, ніж три роки. Проте, передбачити майбутнє все ж неможливо.

Фото: Українське радіо