"Вся правда про COVID": як авторки проєкту розвінчують міфи про вакцинацію від коронавірусу та вчать слухачів аналізувати інформацію

"Вся правда про COVID": як авторки проєкту розвінчують міфи про вакцинацію від коронавірусу та вчать слухачів аналізувати інформацію

Як виявляти фейки про ковід та боротися з упередженнями до щеплення в ефірі радіо "Культура" розповіли ведучі проєкту "Вся правда про COVID": медична журналістка й адвокатка здоров’я Дарка Озерна та засновниця ініціативи з інформаційної гігієни "Як не стати овочем" Оксана Мороз.

0:00 0:00
10
1x

Чому навколо теми COVID-19 так багато фейків?

Оксана Мороз: Інформації про COVID-19 стає з часом все більше, як і дезінформації. Мова йде не лише про поширення фейків, які нас дезорієнтують, змушують вагатися, чи йти вакцинуватися, чи ні. Мова йде також про поширення неправдивих повідомлень щодо перебігу хвороби, лікування. Тобто буквально кожен етап потребує додаткового інформування. 

Ми живемо в постійній російській загрозі, і потрібно розуміти, звідки береться та чи інша інформація. Люди часто отримують неправдиві дані з різноманітних сайтів-сміттярок чи від псевдоекспертів. Важливо пояснювати, що за цим стоїть Росія, чому саме вона і які цілі вона переслідує. Її ключова мета – дестабілізувати ситуацію, дезорієнтувати нас, змусити панікувати, не вакцинуватися. 

Цікаво, що більшість вигадок, які є найбільш популярними сьогодні, з’явилися ще багато років тому. Наприклад, фейк про чіпування та Білла Гейтса поширювався ще 2011 року. І така ж ситуація з кожним популярним фейком. Росія багато років підтримувала розвиток антивакцинаторських настроїв і сприяє організації антиковідного руху сьогодні.

Дарка Озерна: У нас інформаційне поле сильно забруднене антивакцинаторськими наративами, які до нас надходять із Росії. Також  є сильний розкол в медичній спільноті, тож скепсис щодо вакцин може підігріватися лікарями та іншими медичними працівниками.

Українське суспільство давно підігрівалося антивакцинаторськими тезами. Щеплення робили переважно дітям, а про вакцинацію дорослих взагалі не говорили. У нас малий відсоток людей вакцинувалися від грипу щороку, а про те, що потрібно оновлювати кожні 10 років щеплення від дифтерії та правцю, знали одиниці. Навіть сімейні лікарі не завжди сприяли цьому. Уляна Супрун вперше підняла тему щеплення дорослих, ми почали закуповувати й розподіляти вакцини для них. Це зараз можна вакцинуватися в сімейного лікаря, а от 6-7 років тому це було неможливо. Я намагалася, але в той час моя сімейна лікарка в поліклініці навіть не уявляла, як реалізувати таке бажання, відправила мене до інфекціоніста.

Крім цього в деяких громадян є недовіра до будь-яких авторитетів. Їх певний час могли сприймати як джерело негараздів, тому в головах не вкладається думка, що сьогодні про нас піклуються. Частина людей мають скепсис до вакцин або не довіряють медицині. 

Як навчити людей аналізувати та виявляти неправдиву інформацію?

Оксана Мороз: Є білий список медіа, це 10 найбільш об’єктивних джерел інформації (у тому числі - Суспільне), які обробляють первинні дослідження, заяви тощо, і в зрозумілому для кожної людини форматі розміщують дані в себе. Людина має призвичаїти себе звертатися до видань із цього списку, щоб розуміти, що є об’єктивною реальністю. 

А інформацію з відео на тіктоку, ютубі чи повідомлення у вайбері треба зіставляти з об’єктивною інформацією, перевіряти її.

Людина не має бути фактчекером. Вона не має самостійно перевіряти фейки про штучність походження коронавірусу чи про 5G. Якщо в людини виникають запитання, вона має з об’єктивних медіа отримати вичерпні відповіді - зробити в їх рядку пошуку запит і переглянути низку статей із поясненнями. Зараз вже кожне з 10 об’єктивних медіа має відповіді на ці запитання. 

Тобто, людині, якщо вона бачить суперечливу інформацію, потрібно перевірити її в певних об’єктивних джерелах.

Дарка Озерна: Якщо ви лікаря за кордоном запитаєте думку про вакцинацію, і він відповість, що це непотрібно та  шкідливо, то ймовірно, що його позбавлять ліцензії. В Україні такого немає, саме тому в нас деякі лікарі дозволяють собі казати, що з вакцинацією все не так однозначно. 

Коли ми говоримо про щеплення від COVID-19, ефективність та безпеку вакцин, у нас є великий масив даних. Вакцини проходять незалежні клінічні дослідження, які оцінюють не зацікавлені в цьому люди. Їхня безпека, посада та гроші залежать від їхньої неупередженості. 

Фахівці, які розробляють настанови з лікування ковіду, мають бути максимально об’єктивними й неупередженими, оскільки ризикують своєю репутацією, роботою та навіть свободою. Тому в цьому інформаційному полі набагато більше запобіжників, які не дозволяють конфлікту інтересів впливати на відповіді. Коли ми говоримо про доказову медицину, це не означає, що вона є догматичною, як релігія. У науковому підході завжди є певний перегляд, коли з’являються нові дані.

Про проєкт "Вся правда про COVID"

Оксана Мороз: Наше основне завдання – дати людині об’єктивну інформацію та відповісти на найбільш популярні запитання. 

У програмі ми вивчаємо, на основі яких подій з’явилися ті чи інші фейки, хто був їхнім ініціатором, як змінився неправдивий меседж, яку роль він відіграє зараз. Ми будемо розбирати всі популярні фейки й пояснювати – де правда, де брехня, як їх розрізняти. 

Варто навчити слухачів безпечно споживати інформацію, пояснити їм прості правила, як вберегти себе від інформаційних вірусів. Ми не будемо розвінчувати кожне відео з тіктока, це не потрібно, тому що всі вони мають одне підґрунтя, незмінне протягом пандемії. 

Якщо зрозуміти основні принципи, то жодне відео чи повідомлення не зможе збити з пантелику. Важливо зібрати всю інформацію та дати детальні пояснення зрозумілою мовою.

Дарка Озерна: Нам треба боротися зі зневірою та скепсисом щодо вакцинації на двох фронтах – інформаційному та медичному.  У програмі звучать голоси експертів, які працюють з ковідом в різних сферах – це адвокати здоров’я, терапевти, гастроентерологи, акушер-гінекологи, люди, які відповідають за закупівлю ліків. 

Ми збираємо цей пазл, аби слухачі могли отримати цілісну картину – що звідки походить, що є наслідком чого, і чому так важливо вакцинуватися. Ми створюємо правдивий, підтверджений з різних джерел, наратив про COVID-19 та вакцинацію на основі тієї інформації, яка наразі відома.

Останні новини
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Новини по темі
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник і кота Бучика
Статистика свідчить про мовну стійкість громадян України ― Кремінь
Знищення лісосмуг призведе до пилових бур в Україні — еколог
Руслан Гаврилюк про історію українських ГЕС: навіщо будували і що отримали для довкілля?
"Найповніше зібрання творів": Тетяна Волошина про виставку "Алла Горська. Боривітер"