"Коронавірус стає менш агресивним, але більш заразним" – Оксана Виговська про нову хвилю COVID-19 та майбутнє хвороби

"Коронавірус стає менш агресивним, але більш заразним" –  Оксана Виговська про нову хвилю COVID-19 та майбутнє хвороби

Про особливості штаму "Омікрон", помолодшання коронавірусу та перші симптоми захворювання в ефірі радіо "Культура" розповіла лікарка, дитяча інфекціоністка, докторка медичних наук, професорка Оксана Виговська.

0:00 0:00
10
1x

Чим зумовлений новий сплеск захворюваності?

Нова хвиля й підвищення захворюваності характерні нині для більшості країн Європи, США. Штам "Омікрон" легше поширюється, є більш заразним, тому вища ймовірність захворіти. Нова хвиля збіглась із новорічними святкуваннями, коли люди частіше порушували соціальне дистанціювання. В Україні і в усьому світі крім "Омікрону" ще спостерігається штам "Дельта".

Чи можна визначити, який саме штам у хворої людини?

Треба розуміти, що експрес-тест на виявлення коронавірусної хвороби схожий за принципом дії на експрес-тест на вірус грипу. Він виявляє SARS-CoV-2, а не один із його варіантів. Щодо ПЛР, то винятково лише секвенування, це такий складний технологічно процес, може показати, яким штамом інфікована людина. В Україні секвенування, як і у більшості країн світу, роблять не масово, а вибірково, тому що це достатньо трудомісткий і дорогий аналіз. В усьому світі застосовують сліпий метод, коли лише окремі взірці досліджують. Потім дані відправляють в єдину загальну лабораторію для того, щоб створити банк серотипів штамів. Лише тоді можна зробити висновки щодо тієї чи іншої країни у відсотковому співвідношенні. Тож ПЛР у державних чи приватних лабораторіях переважно виявляє вірус SARS-CoV-2, а не окремий штам. Ми говоримо просто, що людина захворіла на COVID-19.

На які симптоми слід звернути увагу, щоб не пропустити початок захворювання та встигнути самоізолюватися?

Штам "Омікрон" викликає нежить, тривалу закладеність носа, із якою часто не можуть впоратися судинозвужувальні препарати. Частина хворих відчуває біль у горлі, але не такий виражений, як при штамі "Дельта". Людину також може морозити, особливо якщо при цьому нормальна або лише трохи підвищена температура – слід звернути увагу на симптом. Може бути чхання, біль у ногах, першіння в горлі, лихоманка. Інколи хворі скаржаться, наче їм щось заважає і хочеться зняти. Людина може відчувати смак та запах, але викривлені. Наприклад, комусь пахне освіжувачем повітря, комусь – сирістю. Негативний експрес-тест при наявності цих симптомів може означати лише недостатню кількість вірусів на слизових оболонках, тому треба зробити ще ПЛР, особливо тим, у кого був контакт із хворими на коронавірус.  

Якою є профілактика COVID-19, чи допоможе, наприклад, гомеопатія?

У нас організм виснажений зимою, пандемією, зайві ліки – це навантаження на нього. Гомеопатія, фітотерапія – на них організм все одно реагує, тому єдина профілактика коронавірусу – це здоровий спосіб життя і захист. Маски для дітей такі ж важливі, як і для дорослих, малюків варто навчити їх правильно носити.

Чи дійсно відбувається помолодшання вірусу, і частіше почали хворіти діти?

Дійсно, особливістю двох останніх штамів є зсув у бік молодих осіб, дітей. Треба сказати, що є певні закони епідеміології, еволюції розвитку, поширення того чи іншого збудника захворювання. Вірус SARS-CoV-2 теж живе за законами епідеміології, він розумний, хоче до нас пристосуватися, навчитися співіснувати з людьми. Щоб не загинути – йому треба змінитися, стати не таким агресивним, аби захворювання не перебігало вкрай тяжко, і всі від нього не загинули. Коронавірус пішов шляхом слабшання. Він з часом скидає свої агресивні властивості, стає більш заразним для того, щоб велика частина населення перехворіла й виробила імунітет. Звісно, вірус SARS-CoV-2 вже не зникне, але він викликатиме сезонні захворювання, як вірус грипу.

Першими у 2020 р. на COVID-19 захворіло соціально активне населення, потім люди похилого віку, вразливі категорії, групи ризику, тепер залишилася молодь та діти, які, наприклад, перехворіли на початку епідемії і невакциновані. В Україні дозволено робити щеплення з 12 років. Якщо раніше діти були суперпоширювачами і мали переважно безсимптомний перебіг захворювання, то тепер діти хворіють із симптомами, є тяжкі форми та навіть летальні випадки. З 12 років дозволено захистити себе щепленням вакцинами компаній Pfizer та Moderna. Дорослі можуть отримати бустерну дозу м-РНК-вакцинами, ефективними, до речі, проти нового штаму "Омікрон".

Фото: TASR/AP