Зимове дозвілля: поради лижникам та сноубордистам-початківцям

Зимове дозвілля: поради лижникам та сноубордистам-початківцям

Щоб зимове дозвілля лишало по собі лише приємні спогади, варто знати деякі речі та дотримуватися певних правил. Віце-президент Асоціації професійних гірськолижних інструкторів України Василь Леськів та волонтер гірського рятувального центру з понад тридцятирічним стажем Василь Завалко в ефірі Українського радіо порадили, підібрати інвентар, як опанувати ази катання на лижах та які основні правила безпеки варто знати кожному, хто планує кататися на гірськолижному курорті.

0:00 0:00
10
1x

З якого віку можна почати кататись на лижах 

Я рекомендую починати з 4-5 років, але треба дивитися по фізичному розвитку дитини. Загалом, якщо людина займається з інструктором, виконує всі вправи від легенького до складнішого, буде кататися незалежно від віку.  

Що краще вибрати: лижі чи сноуборд 

Я рекомендую лижі. Тому швидше та легше навчитися кататися саме на лижах. І вже коли ви вже знаєте основні моменти, що стосується катання, ви це просто потім переносите на сноуборд. Фактично різниці немає, але у процесі навчання є таке поняття, як баланс тіла. І м’язова пам’ять швидше схоплює баланс, коли ми вчимося саме на лижах. На сноуборді це відбувається трошки довше. Крім того, дітям також варто починали саме з лиж. І я не рекомендую дітей 3-4 років ставити на борд, тому що відбувається велике навантаження на спину.

Спорядження: купити і мати власне чи взяти в оренду? 

На початку я раджу взяти в оренду, аби ви психологічно та фізично зрозуміли, як це. Коли взяли в прокат вперше та вдруге, ви вже психологічно розумієте, що вам підходить. І тоді коли ви покаталися втретє та вчетверте, ви може піти до магазину і купити те, що вам необхідно. Найголовніше, щоб черевики були комфортні і вашого розміру. Вони мають гарно облягати вашу ступню. У процесі підготовки інструктор розкаже вам, якою має бути жорсткість, ширина то довжина колодки, висота тощо. І коли ви купуватимете власне спорядження, ви вже будете обізнані. А якщо ви жодного разу не стояли на лижах і прийде у магазин, то буде трошки не так.

Як вибрати лижі 

Лижі підбираються під зріст. Головне, щоб лижі були під підборіддя. Це оптимальний варіант. Є лижі початківців для середнього рівня катання і для професіоналів. Умовно, вартість лиж для професіоналів 1000 доларів і вище, а для початківців 1000 грн і вище. На першому занятті для вас головне — отримати кайф від того, що ви катаєтесь на лижах, а також навчитись гальмувати і контролювати швидкість. А на яких лижах ви це робите — це не дуже важливо. 

Яким має бути одяг 

Це не джинси, не шуба і не шапка-вушанка. Насамперед мають бути вільні штани, бажано, щоб вони були водонепроникні, курточка, і не обов'язково це має бути лижна куртка, високі теплі шкарпетки та рукавички. Також я рекомендую балаклаву як підшоломник, коли мінусова температура, і обов’язково шолом для безпеки. Це основне, що потрібно. Коли снігопад та вітер, то можна одягнути окуляри-маску. Хоча я рідко користуюсь ними, коли спускаюсь з гір. Але при цьому я користуюсь сонячними окулярами. 

Щодо того, чи варто одягати термобілизну, то треба дивитись по погоді. Якщо на вулиці мінус, то рекомендую одягати термобілизну. Якщо нуль чи плюсова температура, то не варто, адже вам буде дуже некомфортно та жарко. Враховуйте, що якщо ми піднімаємось на гору, то там температура нижча, ніж на низині, зокрема біля готелів. Наприклад, внизу може нульовий показник, а трохи вище вже -2. Крім того, погода в горах змінюється дуже швидко. Тому одягайтеся з таким розрахунком.


Фото: pexels.com

На що звернути увагу при виборі інструктора

Під час першого спуску з гори, звісно, має бути інструктор. Я часто бачу, як тато чи мама вчать свою дитину, мучаться, а потім все одно приводять до інструктора. Коли ви приходите до інструктора, запитайте у нього, де він вчився, чи закінчив він професійні курси, в якій асоціації інструкторів, і чи має відповідний сертифікат.

Скільки занять потрібно, щоб освоїти ази 

Щонайменше потрібно 1-3 заняття. Все залежить від людини. Їдуть всі, а хтось швидше, а хтось пізніше. Професійний інструктор спочатку вчить не біля гори, а на рівнині. Потім, якщо він бачить, що є страх висоти, поступово піднімає цю висоту, і людина психологічно вже стає готова. 

Про техніку безпеки в горах 

Я б рекомендував ознайомитися ще до того, як ми піднімаємося вже на підйомнику. Загалом, коли людина приїжджає на гірськолижний курорт, то насамперед я б рекомендував ознайомитись з місцевими правилами поведінки на конкретному гірськолижному курорті. Вони можуть відрізнятися, і на кожному є своя специфіка. Щодо загальних правил безпеки або правил поведінки на гірськолижних схилах, то Міжнародна асоціація лижного спорту протягом багатьох десятиліть виробила правила, які рекомендуються для відпочиваючих, які перебувають на гірськолижних схилах. 

Насамперед це повага до оточуючих, повага до процесу катання. Всі дії лижника повинні не заважати іншим, вони мають бути безпечними та продуманими щодо себе та щодо всіх інших. Друге правило — швидкість катання повинна бути контрольована від початку і до кінця перебування лижника на схилі. Це найголовніше правила, порушення якого призводить до найбільшої кількості травм на схилах. Таке правило, як вибір напрямку руху говорить про те, що, перебуваючи на схилі, слід завжди слідкувати за тим що, відбувається на схилі, які перешкоди тебе очікують і як ти можеш їх подолати. З цього випливає правило обгону, де дозволяється обганяти з будь-якої сторони лижників, але при цьому необхідно враховувати траєкторію лижника, якого ви бачите попереду себе, оскільки той хто їде позаду, завжди відповідальний за дотримання безпеки. Обганяти можна в будь-якому напрямку, але завжди потрібно враховувати можливість недопущення зіткнення і залишити місце для маневру тому, хто рухається попереду. Також не має бути жодних різних поворотів поперек гори. 

Фото: pexels.com

Як діяти, якщо людина отримала травму під час спуску 

Людина, яка впала з тих чи інших причин на схилі, насамперед повинна самостійно покинути схил і звільнити шлях для інших. Якщо людина впала і травмована і травма недостатньо серйозна, то у такій ситуації людина повинна підняти руку або палицю, або привернути до себе увагу, і задній лижник, який першим таку людину побачить і до неї підійде, повинен надати їй допомогу у тому, щоб покинути небезпечне місце, зійти з траси на узбіччя. Якщо травма серйозна і людина не може самостійно рухатися, то перший, хто побачив таку ситуацію, має під’їхати і зобов’язаний по мірі можливості надати допомогу. Насамперед необхідно виставити знаки безпеки, зробивши трукутник або хрестик з лиж, далі необхідно привернути увагу інших. Хтось щось може поїхати викликати рятувальників або повідомити персонал або рятувальників по телефону. До того часу, поки прибудуть рятувальники, той, хто безпосередньо знаходиться біля потерпілого, зобов'язаний надати йому першу медичну допомогу. Крім того, він ще є свідком для страхової.

Фото: Українське радіо 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США