А де ж маски? Екс-міністр охорони здоров’я про те, що українці звикли жити в умовах коронавірусу

А де ж маски? Екс-міністр охорони здоров’я про те, що українці звикли жити в умовах коронавірусу

Про те, чи пристосувалися українці жити в умовах пандемії, Українське радіо дізнавалося у Василя Князевича, Міністра охорони здоров’я України (з 18 грудня 2007 до 11 березня 2010 року).

0:00 0:00
10
1x

"Навчити українців жити за правилами — неможливо (авт. — сміється). Сьогодні населення вже звикло жити в умовах пандемії. Минуло два роки від початку епідемії, шок, який охопив українців раніше, вже успішно минувся. Раніше переважало нерозуміння проблеми, підходу, населення було охоплено панікою. І цій паніці піддалися усі без винятку, — як представники влади, так і пересічні громадяни. У нас не було ні ліків, ні засобів, фахівців, які були б навчені справлятися з коронавірусом. На щастя, це минулося.

У руках фахівців опинилися інструменти, з допомогою яких можна стало можливим запобігати коронавірусу. Значна частина населення усвідомила, хоч і не без примусу, що вакцинація —  це засіб, який допомагає врятуватися від COVID-19. 

Лікарі навчилися правильно надавати допомогу. Адже в цьому процесі теж потрібно постійно вдосконалюватися. Завданням медиків, реаніматологів, інфекціоністів, а також Міністерства охорони здоров’я є покращення якості надання медичної допомоги, а також забезпечення препаратами, необхідними для якісного лікування.

Також велику роль зіграла ефективна пропагандистська політика для забезпечення належного рівня вакцинації й дотримання встановлених карантинних вимог", — розповів Василь Князевич.

За словами екс-міністра охорони здоров’я, інформація про те, що таких суворих локдаунів, як раніше, більше не буде в Україні, частково розслабила українців. Але дуже важливо, щоби це не розслаблювало владу, тих, хто є відповідальними, зокрема і Прем’єр-міністра України. Пандемія хоч і затихла трохи, але остаточно не завершилася. Тому не слід забувати про проблеми, які уже в нас виникали, — коли раптом у лікарнях почало не вистачати кисневих апаратів. Тому на сторожі повинні бути всі, а влада передусім. 

Що ж стосується вакцинації, — розповідає Князевич, — то є частка тих, які не хочуть вакцинуватися категорично. Але є засоби, якими можна стимулювати до вакцинації такий % населення. Частково спрацювала 1000 гривень, яку держава нараховує вакцинованим двома вакцинами громадянам. Також дієвим є адміністративний вплив. Зокрема я знаю такі робочі колективи, які на новорічний корпоратив допускали лише вакцинованих співробітників. 

Звісно, є той невеликий відсоток, яким вакцинація є протипоказаною. Але їх небагато.

"Дуже важливо не зіпсувати прийдешні свята собі і ближнім. Наше усвідомлення важливості вакцинації та дотримання запобіжних заходів має бути на висоті. Сьогодні, крім того, щоби думати про правильне приготування олів’є та оселедця під шубою, також треба думати про свою безпеку та найближчих і рідних людей. Тоді свята будуть радісними", — наголосив Василь Князевич, екс-міністр охорони здоров’я.  

Фото: pixabay.com