"Птахи їдять сало і сметану": чим годувати птахів взимку, щоб не нашкодити?

"Птахи їдять сало і сметану": чим годувати птахів взимку, щоб не нашкодити?

Похолодання стало випробуванням не лише для людей, але і для птахів також. Як правильно годувати взимку пернатих, чим їх можна пригощати, які птахи залишаються зимувати на наших водоймах і чи потрібно їм допомагати розповіла в ефірі Українського радіо орнітологиня, популяризаторка бердвотчінгу в Україні Ганна Кузьо.

Про лебедів

Про лебедів на водоймах пишуть кожної зими і навіть серед орнітологів є жарт, що зима настала, коли починають переживати про лебедів. Лебеді, як і качки та інші водоплавні птахи не є класичними мігрантами, як білі лелеки, які летять дуже далеко в тропіки чи на південь Африки. Лелеки та крижні якщо дозволяють умови залишаються на тій водоймі, де були. Лебеді, якщо замерзає ставок, летять до найближчої відкритої води: до великої річки чи водосховища. Для них немає проблеми, коли є морози, головне, щоб була відкрита вода. На відкритій воді лебедям є що поїсти, там є безхребетні часточки, маленька рибка. Вони занурюють шию і можуть дістати чимало поживного. Хвилюватися за них не потрібно, коли прийде час і замерзатиме вода, вони самі полетять.

Як не нашкодити птахам?

Качок і лебедів краще не годувати взимку взагалі, вони цього не потребують. Якщо є відкрита вода, це означає, що там є що їсти. Переважно люди годують птахів хлібом, а це не корисна і не поживна для них їжа, якщо вони у великій кількості будуть їсти хліб, це може навіть негативно відобразитися на їхньому здоров’ї, можуть бути різні захворювання кишківника і порушення обміну речовин. Якщо вже дуже хочеться зблизька побачити великих птахів, можна взяти з собою накришені овочі, зокрема моркву, капусту чи зерно, і з цим іти до лебедів і качок.

Чим годувати дрібних птахів?

Для годівлі дрібних птахів важливо дотримуватися трьох "не": не солоне, не зіпсоване і не смажене. Іноді у годівнички люди кладуть зіпсований хліб із цвіллю, для птахів це шкідливо. Можна давати птахам не солене і не копчене сире сало, шматочками його підвішувати. Це дуже калорійна їжа, у морози синички із вдячністю будуть його їсти. Ідеально сипати і годівнички сире різне насіння, наприклад, соняшникове, гарбузове. Можна давати різні горішки, волоські чи арахіс. Навіть вівсяні пластівці можна сипати. Варені каші не рекомендують давати, бо на морозі вони замерзають. Можна давати сметану і масло, така їжа для птахів популярна у Британії.

Про бердвотчінг

Бердвотчінг — це спостереження за птахами, дуже популярний вид активного відпочинку у Великій Британії та США, має багато прихильників у всьому світі. Це інтелектуальне хобі, можна з користю для мозку проводити час. До речі, для фізичного здоров’я теж корисне, бо для того щоб спостерігати за птахами потрібно багато ходити. Коли ви спостерігаєте за птахами, ви думаєте не про свої думки і проблеми, а про прекрасне. Зможете спостерігати за поведінкою певної пташки і розвиватися як особистість. 

Фото: publish.com.ua