Науковці стали свідками виникнення нового виду тварин

Науковці стали свідками виникнення нового виду тварин

Наука вперше спостерігала виникнення нового виду тварин в природі.

Про це повідомляє platfor.ma

На одному з Галапагоських островів з’явився новий вид в’юрків. Це перший випадок, коли біологи спостерігали виникнення цілком нової тварини в диких умовах.

Біологи Прінстонського університету помітили, що на острові Дафне з’явились раніше не описані наукою в'юрки. Відкритий вид назвали Великий птахом.

У XIX столітті натураліст Чарльз Дарвін прийшов до висновку, що всі в’юрки Галапагосів походять від єдиного пращура. Досі існувало всього 15 видів цих птахів. Однак останнім часом вчені спостерігали, як між в’юрками сталася міжвидова гібридизація – схрещування двох різних видів з появою потомства.

На острів потрапив самець виду Geospiza conirostris, характерного для інших островів – він досить сильно відрізняється від місцевих птахів. На Дафне він парувався з двома самками виду Geospiza fortis. З'явилися пташенята, які виявилися здатними до розмноження, що для гібридів є нетиповим.

Від своїх попередніх видів птахи відрізняються співом, а також мають дзьоб іншої форми й розміру, та паруються лише з представниками свого нового виду. Крім того, гібриди більше за інші «класичні» види, що дало птахам можливість освоїти інші типи харчування, знизивши конкуренцію з іншими видами.

При цьому у нових в’юрків вже були серйозні проблеми. У 2002 році через посуху загинули майже всі ці птахи, крім двох особин різної статі. Вони змогли дати життя 26 нащадкам, з яких залишилися тільки дев'ять. Споріднені тварини злучалися між собою, і в 2012 році їх кількість склала 23 особи. Але зараз біологи впевнено констатують, що Великий птах став окремим і повноцінним видом.