А дві вже не діють? Лікар про те, кому потрібна третя доза вакцини від Covid-19

А дві вже не діють? Лікар про те, кому потрібна третя доза вакцини від Covid-19

Третя доза вакцини від COVID-19: бустерна чи додаткова? Для кого передбачено додаткове щеплення та коли українці зможуть його отримати, Українське радіо розпитало в Олександра Дуди, доктора медичних наук, завідувача кафедри інфекційних хвороб, практикуючого лікаря та професора Національного університету охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика.

0:00 0:00
10
1x

Згідно з наказом МОЗ № 2770 від 13 грудня 2021 року, отримати додаткову дозу вакцини проти COVID-19,  рекомендовано людям з ВІЛ-інфекцією, онкологією, після трансплантації органів, особам, які проходять імуносупресивну або імуномодулюючу терапію, та особам із низкою інших імунодефіцитних станів, незалежно від того, якою вакциною вони були щеплені раніше.

Згідно з протокольним рішенням Національної технічної групи експертів імунопрофілактики (НТГЕІ) введення додаткової дози вакцини рекомендується як додаткової до первинної вакцинації у ситуаціях:

1. Особам з первинними або набутими імунодефіцитними станами на момент вакцинації;

2. Особам, які перебувають на імуносупресивній або імуномодулюючій терапії під час вакцинації;

3. Особам з хронічним імуноопосередкованим запальним захворюванням, які отримували імуносупресивну терапію до щеплення;

4. Особам, які отримували високі дози стероїдів (що еквівалентно> 40 мг преднізолону на добу тривалістю понад тиждень) з будь-якої причини за місяць до вакцинації.

У чому полягає різниця між бустерною та додатковою дозою вакцини від COVID-19 та кому вона необхідна

Додаткова доза необхідна тим людям, у яких є проблеми з імунною системою. Зокрема ті, в кого є онко патології та трансплантовані органи. Натомість бустерну дозу є іменував би "підтримуючою" дозою, оскільки основним її призначенням є підтримка рівня антитіл до захисту від Covid-19 в організмі.  

Тож коли саме і чому постало питання щодо необхідності додаткової та бустерної доз вакцини від Covid-19?

Україна стежить за процедурою та досвідом вакцинації інших Європейських країн, зокрема і Великобританії. Першочергово британці вакцинували населення 90+ (років), потім — 80+, 70+ і по спадній. Далі — окремі групи фахівців із зон підвищеного ризику — лікарів, вчителів, поліціянтів, пожежників.

Коли ж провели дослідження поміж тих, хто захворів на Covid-19 та був госпіталізований, то 50% захворілих на коронавірус становили вакциновані люди з груп ризику 80+ та 70+, іншу половину становили невакциновані.   

Коли постало питання — чому так? Відповідь була очевидною — вакцинація була здійсненою понад рік до моменту захворювання. Тоді гостро виникла потреба введення третьої вакцинації для того, щоби втручатися в захисний рівень антитіл. 

Натомість в Україні, коли люди отримали другу дозу вакцини від Covid-19, спершу звучала інформація про те, що електронний сертифікат Covid-19 діятиме півроку з моменту вакцинації, а паперовий — рік. Цей сертифікат має віддзеркалювати показники людського організму, показувати як діє імунна система, а не лише бути електронним свідченням вакцинації. Пізніше термін дії електронного сертифіката було продовжено до одного року, відповідно, третя вакцинація мала бути зробленою через рік після другої. Коли ж відбулися спалахи штаму "Дельта", необхідність третьої вакцинації знову була зміщена — через 9 місяців після отримання Covid-сертифіката.

У зв’язку з цим поміж населення виник здоровий діалог — а коли ж українці отримають бустерну дозу? Я й сам отримував чимало дзвінків з такими питаннями.

Наша влада спершу обіцяла, що третя вакцинація в Україні відбуватиметься після того, як 50% населення України буде вакциновано двома дозами та отримає сертифікати. Зараз цей показник становить 40%.

Особисто від себе скажу, що всі, хто хотіли вакцинуватися — вакцинувалися. А тих, хто не має такого бажання, до вакцинації не стимулюватимуть ні обмеження щодо виходу на роботу, ні можливість відвідувати спортзали, кафе чи магазини. Єдиним способом заохочення до вакцинації є свідоме мислення та довіра до вакцини.

Після спалахів штаму "Дельта", нас чекала нова загроза — штам Covid-19 "Омікрон". 25 листопада відбулося засідання комітету ВООЗ, на якому було заявлено про появу нового штаму  Covid-19 з Південної Африки. Відбулося чимало мутацій Covid-19, лише Spike-білок, про який ми постійно говоримо має 32 мутації. Тож постає логічне питання: чи є дієвою вакцина проти такого мутованого вірусу? Виробник стверджує, що так, але відсоток ефективності буде значно меншим. Як через усі мутації у вірусі, що відбулися, так і через давній термін вакцинації. Тому зараз ми підходимо до бар’єра, коли гостро постає питання необхідності третьої дози вакцинації для підтримки імунної відповіді на можливість захворіти на Covid-19.

Як не захворіти на Covid-19 на свята?

Шляхи передачі Covid-19 не змінилися, а можливість інфікування не знизилася. 

Дослідження ефективності масок показало, що їхня ефективність становить 53% захисту від можливого інфікування Covid-19. Слід не забувати про контроль за чистотою рук, адже втирання вірусу через очі може призвести до інфікування також. Ми живемо під час пандемії, тому не потрібно збиратися великими колективами, щоби зменшити вірогідність інфікування. Святкувати краще в тісному сімейному колективі й не запрошувати багато гостей та сусідів. Ну і  потрібно правильно харчуватися та підтримувати свій імунітет, щоби меню було збалансовано за мікроелементами і вітамінами. Тоді організм зможе запобігати інфікуванню, завдяки достойній підтримці роботи імунної системи.

Фото: pixabay.com.ua