Законодавчі ініціативи Зеленського: коли громадян РФ позбавлятимуть громадянства України?

Законодавчі ініціативи Зеленського: коли  громадян РФ позбавлятимуть громадянства України?

Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про множинне громадянство, а також ще 5 законопроектів, що стосуються теми громадянства. Йдеться про зміну щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України, змін до Митного, Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, зміни до закону "Про судоустрій та статус суддів", а також про проект закону "Про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства". Про те, що передбачають запропоновані нововведення, хто саме і в який спосіб зможе отримати українське громадянство, Українське радіо дізнавалося в Сергія Назаренка, експерта з політико-правових питань Аналітичної групи "Левіафан".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Про те, що таке "єдине громадянство" (термін, зафіксований у Конституції України від 1996 року): заборона на подвійне громадянство чи на наявність громадянства окремих адміністративно-територіальних одиниць (наприклад, АР Крим) 

"Я є адептом теорії, яка є закріпленою в чинному законі "Про громадянство України". Де чітко прописано, що "наявність іншого громадянства є підставою для втрати українського громадянства". Але термін "єдине громадянство" також передбачає заборону на наявність громадянства конкретних адміністративно-територіальних одиниць. Тобто я підтримую двозначність цього терміну.

Зміни, які пропонує сьогодні Президент, враховують заборону на наявність громадянства конкретних адміністративно-територіальних одиниць також", — зауважив Сергій Назаренко. 

За словами експерта, журналісти, слідом за Президентом, озвучували, що "назріло питання щодо введення подвійного та множинного громадянства", проте, ці питання не порушуються у внесених на розгляд Верховною Радою 5 президентських законопроектах.

Президентська ініціатива щодо запровадження множинного громадянства полягає у тому, щоби українці за кордоном мали змогу не відчувати себе "діаспорою", не людьми "українського походження", а людьми "з українським громадянством". Особа може мати кілька громадянств, проте, якщо держава не регулює подвійне чи множинне громадянство, тобто випадок, коли особа водночас є громадянином більш ніж двох держав, то держава може вважати цю особу виключно своїм громадянином. 

Варто зазначити, що в Україні множинне громадянство не є забороненим, попри поширену думку про протилежне. Проте, воно не є передбаченим законом. У такий спосіб "українець" (громадянин України), який одночасно є громадянином іншої держави, вступаючи у будь-які правові відносини з державою Україна, вважається винятково громадянином України, а його інше громадянство мовби перестає існувати. Водночас отримання українцем іншого громадянства може стати підставою для припинення українського громадянства, — прим.ред.

Про способи регулювання множинного та подвійного громадянства, анонсованого в президентських законопроектах

"Питання про можливість наявності в українців громадянства іншої країни, порушеним було вже давно. Зважаючи на сучасний швидкий розвиток світу та темпи інтеграційних процесів, ініціатива щодо введення можливості для громадян України наявності громадянств інших країн, а також громадянам інших країн мати громадянство України, може бути цілковито правильною. Цю проблему слід просто унормувати. 

Розпочатий Володимиром Зеленським дискурс у цьому напрямку є актуальним для сьогодення процесом. 

Проте, внесені ним на розгляд Верховної Ради законопроекти, не стосуються цього питання. Натомість вони вносять нову редакцію закону "Про громадянство України", а також містять низку уточнень до інших нормативно-правових актів, зокрема до Митного, Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, зміни до закону "Про судоустрій та статус суддів", а також проекту закону "Про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства", — наголошує Сергій Назаренко, експерт з політико-правових питань Аналітичної групи "Левіафан".

За словами політолога, законодавчі ініціативи Зеленського все ж радикально не змінюють ситуації з набуттям громадянства в Україні й громадянами України, а лише уточнюють уже наявні закони та нормативно-правові акти. 

Зокрема ці уточнення стосуються підстав до припинення українського громадянства та введення інституту декларування відсутності громадянства іншої держави. Тобто, коли людина бажає отримати українське громадянство, вона зобов’язана декларувати відсутність громадянства чи підданства іншої держави, або ж, якщо таке є наявним, то вона підтверджує свій обов’язок вийти з нього. 

Насамперед ці законодавчі нововведення стосуватимуться держслужбовців та працівників на виборних посадах, які перш ніж пропонувати свою особу на зайняття посади, вимушені будуть подати декларацію про відсутність громадянства чи підданства іншої, крім України, країни.

За несвоєчасне подання декларації, особа нестиме адміністративну відповідальність, а за неправдиві відомості щодо наявності громадянства іншої країни — навіть і кримінальну.

Про "перелік країн міграційного ризику" та передбачені підстави для втрати українського громадянства

"В одному із внесених на розгляд Президентом законопроектів є згаданий термін про "перелік країн міграційного ризику", якого не існувало досі в українській нормативно-правовій базі. А в іншому законі регулюються ситуація з власниками громадянства країни-агресора.

Згідно з нововведеннями, наявність громадянства країни-агресора, є підставою для втрати українського громадянства. А також служба в збройних силах тієї країни, яка визнана Верховною Радою України — країною-агресором. 

Другою підставою є подання свідомо неправдивих відомостей. А третьою підставою для втрати громадянства України є використання паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу закордонної країни, проти інтересів України, що створює загрозу національній безпеці України", — наголосив Сергій Назаренко, експерт з політико-правових питань Аналітичної групи "Левіафан".

Фото: ua.depositphotos.com