Лікар-анестезіолог про пік захворюваності на COVID-19: "Помирають пацієнти у віці від 20 до 40 років"

Лікар-анестезіолог про пік захворюваності на COVID-19: "Помирають пацієнти у віці від 20 до 40 років"

Ситуація із коронавірусом в Україні залишається складною. Але в Національній академії наук України припускають, що впродовж останніх двох тижнів нам вдалося пройти пік захворюваності на COVID-19, про що свідчить динаміка кількості позитивних результатів ПЛР-тестів, яка знизилася на 15%. Натомість за прогнозом НАН України, пікову смертність, летальність від наслідків коронавірусу і завантаженість лікарень ще не пройдено. Про ситуацію із коронавірусом в Україні Українське радіо поспілкувалося з Сергієм Дубровим, лікарем-анестезіологом, членом експертної групи оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України.

0:00 0:00
10
1x

Завдяки чому вдалося пройти пік захворюваності на COVID-19

"Комплекс усіх вжитих карантинних мір і вакцинація зокрема дозволили уникнути подальшого зростання захворюваності. Досвід попередніх двох хвиль показує, що коли країна виходить на пік захворюваності на COVID-19, то на піку ми тримаємося до двох тижнів.

Максимальну кількість позитивних результатів ПЛР-тестів ми спостерігали впродовж позаминулого тижня. Минулого тижня ця кількість знизилася", — розповів лікар-анестезіолог Сергій Дубров.

 

Коли ми пройдемо пік летальності від COVID-19 

За словами експерта, в Україні, на жаль, до початку третьої хвилі було вакциновано значно меншу кількість населення, ніж у країнах з високим економічним розвитком — Великобританія, Ізраїль, країни Євросоюзу. А саме вакцинація в Великобританії, Ізраїлі, США та країнах Євросоюзу, на його думку, дозволила суттєво знизити летальність під час цієї хвилі. Тому що після вакцинації навіть інфіковані COVID-19 не хворіють важко, здебільшого не потребують респіраторної підтримки й лікування у відділеннях інтенсивної терапії.

"В Україні у різних регіонах відділення інтенсивної терапії зараз заповнені від 50% і до 95%, де на лікуванні перебувають важкі хворі. І, на жаль, з-поміж тих хворих, які тривалий час перебувають на лікуванні у відділеннях інтенсивної терапії, значна частина помре. Тому високий показник летальності від COVID-19 ми спостерігатимемо ще впродовж декількох тижнів", — стверджує Сергій Дубров, член експертної групи оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України.

Про проблему вакцинації поміж хворих у відділеннях інтенсивної терапії

"Я консультую у багатьох лікарнях в Україні й завжди запитую у пацієнтів відділень інтенсивної терапії, які не перебувають на ШВЛ і можуть говорити — "Чи вакциновані вони?". І відповідь завжди — "Ні". На запитання "Чому ви не вакциновані?", здебільшого всі відповідають: "був дурний", "не розумів", "я планував", "це найбільша помилка мого життя". Тобто ті люди, які перебувають зараз у дуже важкому або критичному стані шкодують, що вони не вакциновані.  

Зараз зросла кількість захворілих на COVID-19 поміж молодого населення України. Деякі наші фахівці говорили про те, що молоді не хворіють важко і їм можна не вакцинуватися, але я з цим зовсім не погоджуюся. Коли я бачу пацієнтів у віці від 20 до 40 років, які перебувають на ШВЛ і помирають, а вони не вакциновані, то це дійсно страшно. 

Якщо під час попередньої хвилі молодим померлим вважалася людина у віці 45-55 років, то зараз важкий перебіг захворюваності на COVID-19 ми спостерігаємо у вагітних та осіб молодого віку", — розповів експерт Сергій Дубров.

 

Чим відрізняється перебіг захворюваності на COVID-19 зараз від попередньої хвилі

"Під час цієї хвилі захворюваності на COVID-19 вірус є більш агресивним і більш заразним. Значно зросла кількість тих, які потребують лікування у відділеннях інтенсивної терапії.

Також зараз вірус став менш прогнозованим. Збільшилася кількість пацієнтів, у яких спершу є позитивна динаміка і нібито вони вже йдуть на поправку й одужують, після чого відбувається різке погіршення стану хворого на фоні покращення лабораторних і клінічних показників", — зауважив лікар-анестезіолог Сергій Дубров.

Фото: ua.depositphotos.com

 

Останні новини
Рютте може бути главою НАТО не формально, а за духом — Левусь
Рютте може бути главою НАТО не формально, а за духом — Левусь
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Новини по темі
Мобільні оператори зможуть працювати автономно 10 годин не раніше середини наступного року — Бєлоусов
Білоруська опозиція зібрала докази співучасті Лукашенка у викраденні українських дітей — Тихановська
Мінімальна пенсія 2361 грн, зарплата 8000 грн. Економіст про виживання на мінімалці
В Україні досі є пострадянське ставлення до медичного канабісу — Шабас
Курська операція ЗСУ сковує 40 тисяч російських військових — Селезньов