Марина Лазебна про пенсійну реформу, допомогу бізнесу, субсидії, підвищення прожиткового мінімуму та звільнення міністрів

Марина Лазебна про пенсійну реформу, допомогу бізнесу, субсидії, підвищення прожиткового мінімуму та звільнення міністрів

Про те, що Міністерство соціальної політики робить, аби підтримати малозахищених громадян та чи спроможний уряд у повному обсязі виконати свої соціальні зобов’язання під час карантину, в ефірі Українського радіо розповідає Міністерка соціальної політики України Марина Лазебна.

0:00 0:00
10
1x

Що робить соціальна сфера аби зараз підтримати громадян?

Для нас найголовніше було підтримати доходи людей, адже у 2020 році довелося закривати на локдаун країну. Сьогодні ми знову переживаємо таку хвилю коронавірусу. Ми називаємо це "локдаун для невакцинованих", але бачимо, що бізнес все-одно потерпає. І сьогодні президент дав вказівки уряду розробити програми для підтримки малого та середнього бізнесу і ми це робитимемо. 

Чи планується фінансова допомога бізнесу?

Сьогодні уряд комунікує з бізнесом і запитує в чому потрібна допомога. Бізнес — вакцинований, адже при 100% щепленні працівників йому дозволено працювати. Сьогодні йдеться про надання безкоштовної або пільгової оренди місця для бізнесу або про програму пільгового кредитування тощо. Про обіцяні виплати 8 тисяч гривень поки мова не йде. Але якщо бізнес говоритиме, що їм важко зробити єдиний внесок, то ми будемо розглядати також відповідну програму, яка, до речі, також діяла у 2020 році. 

Про соціальні програми допомоги людям

Стосовно соціальних програм, то існує програма про 50% норми на субсидії для тих, хто її отримує. Усі субсидіанти з 15 "червоних" зон та Києва будуть отримувати додаткові кошти на субсидію, вона буде збільшена на окремі соціальні нормативи за різними видами соціальних послуг: електроенергія, центральне водовідведення, постачання води та приготування їжі.

Що ви робите для того, щоб запобігти заборгованості із соціальних виплат?

У нас немає і не буде жодної заборгованості по соціальним виплатам. Тому що завжди бюджет буде підтримувати ці виплати. Держбюджетом на субсидії передбачено 12 мільярдів гривень, щоб ми спокійно увійшли в опалювальний сезон, враховуючи непросту ситуацію на ринку газу. У нас немає лімітів на субсидіантів: якщо вам важко — звертайтеся до нас за допомогою. Насьогодні керована і контрольована ситуація з фінансуванням усіх програм. Підвищена сума в бюджеті дає змогу індексувати усі наші програми і навіть запроваджувати нові. У нас є цілий план по підвищенню пенсій на 2022 рік. 

Чи задоволені ви сумою, закладеною в держбюджеті на соціальні потреби України? 

Соціальний міністр не повністю задоволений соцбюджетом і його складовою. Безумовно, потрібно більше фінансування спрямовувати на пенсії для звичайних громадян та для військових пенсіонерів, ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. У березні ми проводитимемо індексацію, яка залежить від теперішньої інфляції. Тому що пенсії не повинні знецінюватися, потрібно підтримувати їхню купівельну спроможність. Ми розробили законопроєкт 4668 про індексацію пенсій для всіх пенсіонерів, який Верховна Рада прийняла у першому читанні. Всі депутати підтримують цей законопроєкт і якщо його приймуть у цьому році, то вже у березні проіндексують пенсії для всіх. 

Про зміну методології підвищення прожиткового мінімуму

Ми не змогли упорядкувати прожитковий мінімум в країні. Ще на початку цього року ми подали законопроєкти, які мають змінити методологію підвищення прожиткового мінімуму. Ці змінені параметри розрахунку мають суттєво вплинути на основні доходи людей: пенсію, допомогу малозабезпеченим, соціальну допомогу людям з інвалідністю. Це неможливо зробити одночасно за один рік, але до цього можна рухатися і за 3 роки досягти. Мінімальна пенсія має дорівнювати прожитковому мінімуму і це прописано в законі. А доплати, підвищення та надбавки до пенсій повинні розраховуватися від різних базових соціальних величин — це наша мета. Насьогодні прожитковий мінімум втратив своє призначення базового соціального стандарту. Важливо відв’язати штрафи, збори та платежі від нього. 

Наскільки реально зараз запровадити пенсійну реформу?

Необхідно впроваджувати другий рівень пенсійної реформи, про це говорять всі політики, але, чомусь, цього досі немає. Для цього  потрібна політична воля і розуміння як зробити цю систему більш захищеною, щоб люди їй довіряли. 77 країн світу мають такі системи. Накопичення людей більші, ніж ВВП тих країн. І вони працюють на економіку своїх країн, на робочі місця та кращий добробут. В Україні існує єдина солідарна пенсійна система, коли всі працюючі сплачують внески, які йдуть на виплату пенсіонерам. Але насьогодні мінімальний страховий внесок — 1200 гривень, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність — 1854 гривні. Тобто навіть те, що платить людина на пенсію, не досягає прожиткового мінімуму для непрацездатних. Тому потрібно збалансувати солідарний рівень, залежний від демографії. Також потрібно доповнити накопичувальний рівень, щоб молодь могла накопичувати пенсію на своїх рахунках. 

Чи має право на субсидію домогосподарство з боргами?

Можуть бути борги за комунальні послуги у 2-х випадках: коли людина йде до суду і оскаржує ці заборгованості або коли людина визнає заборгованість і заключає договір реструктуризації зі своїм постачальником послуг. Це все передбачено і людям потрібно знати про ці нюанси, щоб відстоювати свої права. 

Про кадрові перестановки в уряді

Мені не озвучували претензії, але це — нормально, коли ти робиш і не виправдовуєш певні очікування. І нормально, коли іншим людям дають можливість показати себе кращими на тих чи інших посадах. До ротації я відношуся спокійно. Приходить час, коли потрібно залишати посаду, але потрібно робити це з чистою совістю і думкою, що робила все на максимум. 

Фото: Світлана Мялик, Марина Лазебна, "Українське радіо"