"Агресивні антивакцинатори, які підривають вакцинальну компанію повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності" — експерт

"Агресивні антивакцинатори, які підривають вакцинальну компанію повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності" — експерт

Сьогодні у центрі Києва проходила акція противників вакцинації від коронавірусу. Мітингувальники виступали проти карантину та ковід-паспортів. Про те, що спонукає людей чинити опір вакцинації, в ефірі Українського радіо пояснює виконавчий директор Громадської спілки "Коаліція за вакцинацію", позаштатний експерт Центру громадського здоров’я МОЗ України Тимофій Бадіков.

0:00 0:00
10
1x

Що спонукає людей чинити опір вакцинації?

Перша причина фінансування з боку агресора Російської Федерації. Є прямі заяви лідерів антивакцинаторського руху на камеру, в яких вони повідомляють, що великі міста Росії фінансують такі заходи. Я вважаю, що цим питанням повинна займатися СБУ. Друга причина люди, які страждають від браку уваги до себе, з психологічними розладами агресивні антивакцинатори. Чомусь деякі ЗМІ та люди звертають на них увагу більше, ніж на інші речі. Я би рекомендував їм заходити з трансляціями до лікарень, показувати що відбуваються там, а також в моргах та на цвинтарях. 

Чи матимуть вплив на людей трансляції з моргів та ковідних відділень? 

Наразі такі радикальні методи висвітлення пандемії тільки й діють. Адже всі, хто хотів вакцинуватися давно це зробили. Вони відповідальні і повинні мати від держави певні привілеї, щоб інші бачили: бути соціально відповідальними правильно і це відчиняє багато дверей. А агресивні антивакцинатори, які підривають вакцинальну компанію повинні притягувати до кримінальної відповідальності. 

Чи є недоліки в інформаційній вакцинальній кампанії?

Ці мітинги ніяк не пов’язані з інформаційною кампанією. Просто ми даємо майданчик для людей з певними психологічними розладами. Сьогодні до стін Верховної Ради разом з мітингувальниками прийшов і народний депутат, якого напередодні затримали на кордоні з липовим сертифікатом. Я вважаю, що "загравати" з електоратом смертями хворих на ковід плювок в обличчя лікарів. Коли зараз у мене просять допомогу невакциновані я їм не допомагаю, нехай шукають порятунку самі. 

Варто багато працювати над критичним мисленням та над громадською свідомістю і усвідомленням, що суспільне здоров’я стосується не особисто тебе, а й родичів, близьких та, в цілому, всієї країни. Піддаватися маніпуляціям антивакцинаторів те ж саме, що піддаватися маніпуляціям терористів на окупованих територіях. Адже жертв від внтивакцинаторів вже набагато більше, ніж від рук терористів, бо померлі від ковіду в стаціонарах не вакциновані. 

Чи може держава безкоштовно перевіряти алергіків перед вакцинацією? 

Наявність алергії перший показ до вакцинації. Єдине протипоказання для вакцинації алергічний прояв на першу дозу щеплення. Ще одним протипоказом є перебування людини в активній фазі лікування, що пригнічує імунітет. Вагітні, люди з хронічними захворюваннями, хворі на діабет та люди з нестабільним тиском повинні вакцинуватися першочергово. 

Хто має відповідати на численні питання людей стосовно складу вакцин, наслідків та ефективності вакцинації?

У складі сосиски набагато більше шкідливих речовин, ніж у вакцині. В Україні важких несприятливих випадків після імунізації за весь час вакцинальної кампанії 14. Це свідчить про те, що користь вакцинації набагато перевищує за ризики. Я за радикальні методи: якщо людина відмовляється від вакцинації, то нехай відмовляється і від реанімації. А якщо ні нехай платить за реанімацію самостійно. Чому громадяни повинні витрачати державні кошти на закупку вакцин, давати можливість захиститися, а, в результаті, невикористану вакцину утилізують і, відповідно, та людина, яка хотіла отримати вакцину її не отримає. 

Що робити людині, яка купила сертифікат, а потім захотіла вакцинуватися?

Якраз нещодавно я піднімав це питання, адже ми за те, щоб люди були вакциновані і захищені. Ми склали чітке пояснення що робити в такому випадку і я дуже сподіваюся, що Міністерство охорони здоров’я це роз’яснення офіційно оприлюднить. Я вважаю, що ми повинні захистити людину, яка піддалася на маніпуляцію та аферу і придбала підроблений сертифікат, але визнала свою помилку.

Чи вистачить вакцин тим, хто хоче зараз вакцинуватися? 

Вакцина є і вона рівномірно розповсюджується усіма регіонами. Зараз є достатня кількість вакцин, щоб щепити до кінця цього року 40% дорослого населення. Ідіть і вакцинуйтеся! Лише прошу поважати медиків і не бунтувати в центрах вакцинації, через можливі певні часові затримки.

Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне

Останні новини
Рютте може бути главою НАТО не формально, а за духом — Левусь
Рютте може бути главою НАТО не формально, а за духом — Левусь
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"ЗМІ останньої надії". Юрій Табаченко про Українське Радіо в часи війни
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Ворожа зграя", або за що репресували працівників Українського Радіо в 30-ті роки
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
"Я була у Чернівцях і спілкувалася тільки українською" — пані посол Канади Наталка Цмоць
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Гакслі переміг Орвелла. Вадим Карп'як про вплив інтернету
Новини по темі
Мобільні оператори зможуть працювати автономно 10 годин не раніше середини наступного року — Бєлоусов
Білоруська опозиція зібрала докази співучасті Лукашенка у викраденні українських дітей — Тихановська
Мінімальна пенсія 2361 грн, зарплата 8000 грн. Економіст про виживання на мінімалці
В Україні досі є пострадянське ставлення до медичного канабісу — Шабас
Курська операція ЗСУ сковує 40 тисяч російських військових — Селезньов