Як підготуватися до усиновлення дитини: поради та розвінчування міфів від експертів

Як підготуватися до усиновлення дитини: поради та розвінчування міфів від експертів

Чи є виправданими стереотипи щодо усиновлення дітей? Чому деякі родини відмовляються від усиновлених дітей? Що варто знати про усиновлення та як до цього підготуватися? Про це в ефірі Українського радіо розповіли голова благодійного фонду "Зміни одне життя ― Україна", радник міністра соціальної політики у 2019-2020 рр. Леонід Лебедєв та адвокат, керівник практики вирішення цивільних спорів Юрій Бабенко.

Стереотипи щодо усиновлення дітей

"У людей, які бажають усиновити, зазвичай багато побоювань та стереотипів, більшість з яких є міфами і невиправдані. Дуже популярним є побоювання, що діти, яких береш на усиновлення з інтернатної системи, вони всі погані, їхні біологічні батьки були асоціальні і, звісно, дитина буде така сама, і гени передаються. Проте, будь-яка людина складається з темпераменту і характеру. 85% характеру закладається в процесі виховання і лише 15% темпераменту передається з кров’ю від біологічних батьків. Ці 15% матимуть вплив на дитину, але не вирішальний. Більшість залежить від того, що батьки закладуть у дитину. Тому такі побоювання невиправдані на 100%.

Крім того, люди переживають, що дитина виросте і піде. У мене шість усиновлених дітей різного віку. Були дітки, які пам'ятали біологічних батьків і спосіб життя, який був попередньо. Зараз вони не просто називають нас мамою чи татом, а копіюють наші слова, вчинки і навіть сусіди кажуть, що фізично вони всі схожі на нас. Діти хочуть бути схожими і тягнуться до батьків, які люблять їх, і це неправда, що вони виростуть і повернуться  до біологічних батьків. Якщо зв’язок з вами тісний і відносини гарні, то вони завжди буду вашими", ― зазначив Леонід Лебедєв.  

Чому відбувається розусиновлення 

"Щороку 2,5% від щорічної цифри усиновлених дітей люди повертають. Вони йдуть в суд і розусиновлюють. У більшості випадків це відбувається тоді, коли дитина входить якраз у підлітковий вік, коли батьки не розуміють, що відбувається. Але не тільки прийомна дитина входить у підлітковий вік, а й біологічна. І вони можуть витворяти те, що не розуміють. Проте, батьки кажуть, що це проявляється гени, дитина стає доросла, треба її повернути, тому що вони з нею не справляються. А якщо б вони розуміли, що підлітковий вік діє максимум 2-3 роки, а потім дитина дорослішає, у неї змінюються внутрішні психологічні процеси, у неї спадає гормональний фон, і вона починає робити  аналіз. 

Я раджу всім усиновлювачам і прийомним батькам, якщо ви маєте проблему з вихованням дитини, ніколи не закривайтесь. Шукайте завжди якусь допомогу чи пораду навіть у таких самих батьків. Якщо ви берете дитину під опіку чи у прийомну сім'ю, то обов'язково є соціальна допомога у вигляді підтримки психолога чи соціального працівника, і ви можете звернутися до своєї районної соціальної служби і попросити допомогти. Така послуга надається безкоштовно. Якщо ви усиновлююте через рішення суду, то, на жаль, держава каже, що згідно з законом така дитина прирівнюється до біологічно народженої, і тоді ви психолога оплачуєте самостійно", ― прокоментував голова благодійного фонду Леонід Лебедєв.

Які документи потрібно для того, щоб усиновити дитину

"Це достатньо складний процес. Для того, щоб усиновити дитину, то особа, яка хоче бути усиновлювачем або подружжя мають подати заяву в орган опіки, в службу у справах дітей за місцем свого проживання. Законом передбачений досить великий перелік документів, який вони мають подати, зокрема довідку про заробітну плату, висновок про стан здоров'я тої особи, яка хоче бути усиновлювачем, довідку про наявність/відсутність судимості, документ, що підтверджує право власності або право користування житловим приміщенням. Крім того, вони мають пройти курси для батьків ― курс підготовки з питань виховання дітей, позбавлених батьківського піклування. Кожен цей документ має свій строк дії, і він не може бути більше, ніж рік. Всі документи подаються в органи опіки. Якщо всі документи подано правильно, то органи опіки ставлять на облік усиновлювачів і тоді вже запрошують на співбесіду, проводять її з усиновлювачами, пропонують їм конкретних дітей, направляють в конкретні дитячі будинки, проводять знайомство з дітьми", ― зауважив адвокат Юрій Бабенко.

Про усиновлення дітей старшого віку і чи мають біологічні батьки право на дитину після усиновлення 

"Є проблема, що чим довше дитина знаходиться в дитячому будинку, тим меншою є ймовірність, що її усиновлять. Тому що менше хочуть усиновлювати дітей, які досягли певного віку і є трохи старшими. 

Коли дитина усиновлюється і в неї є батьки, то ці батьки обов'язково дають згоду на усиновлення. Вони відмовляються від усіх своїх справ стосовно дитини. Вони не можуть потім передумати і пред'являти права на дитину. Коли вони втрачають всі права, вони не можуть бути відновлені. Але дитина якщо захоче, то вона спілкуватися з біологічними батьками, але з юридичної точки зору вони вже не будуть її батьками і вони не мають ніяких вправ стосовно дитини.

Чи є наразі в Україні таємниця усиновлення 

"Таємниця усиновлення є в Україні. Як мені здається, вона не потрібна. У більшості європейських країн її немає. Потрібно дитині від самого початку пояснювати і говорити правду. Проте, важливо, щоб суспільство мало тих людей, які беруть на усиновлення дітей. Як на мене, це має бути відкритий процес", ― пояснив адвокат.

За яких причин потенційним батькам можуть відмовити в усиновленні

"Наприклад, коли переважне право на усиновлення мають інші особи, які користались цим правом, зокрема коли дитину хочуть всиновити подружжя і самотня жінка. Перевага надається подружжю. Крім того, коли відсутні доходи в усиновлювача і нерухомість, де можуть проживати діти. Одна людина без партнера може всиновити дитину, якщо вона є українцем. Щодо іноземців, то вони можуть усиновлювати, тільки якщо перебувають у шлюбі. Зараз закон також передбачає, що одностатеві пари не можуть бути усиновлювачами", ― розповів Бабенко.

Фото: pexels.com

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук