Британський уряд не проти референдуму про незалежність Шотландії: чи проголосують за це шотландці?

Британський уряд не проти референдуму про незалежність Шотландії: чи проголосують за це шотландці?

Як повідомив міністр у справах Шотландії в уряді Бориса Джонсона Шотландії Алістер Джек, Уряд Великої Британії погодився на другий референдум щодо незалежності Шотландії, хоча ще нещодавно був запеклими противником ідеї референдуму. Нове голосування може відбутися, якщо за це стабільно виступатимуть 60% шотландців. Експерт Ради зовнішньої політики "Українська Призма" Олександр Краєв в ефірі Українського радіо прокоментував, чому британський прем’єр змінив думку щодо незалежності Шотландії і вже не відкидає цієї ідеї.

Що вплинуло на зміну позиції британського уряду

Ще декілька місяців тому Джонсон та інші міністри заявляли, що референдум 2014 року був єдиним референдумом цього покоління і наступні 20 років нема чого чекати. Але за останні декілька місяців ще відбулися вибори в  Шотландії, де "Шотландська національна Партія і партія "Зелених", які є поборники нового референдуму, взяли більшість. Хоча між ними були доволі великі розходження і в питаннях інфраструктурних законопроектів, і в питанні соціальних виплат, вони змогли сформувати коаліцію декілька тижнів тому і нещодавно змогли сформувати уряд саме зі своїх представників. Тобто Лондон не очікував, що політична криза в Шотландії завершиться настільки переконливо і швидко для націоналістів. І тому щоб уникнути нової внутрішньополітичної кризи, Лондон вирішив дати собі самому хоч якийсь перепочинок і поставити видимі рамки для проведення цього референдуму. 

Чи реально Единбургу мобілізувати 60% шотландців, які б висловлювалися за незалежність 

З цим є великі питання. Лондон недарма зараз оголосив цю рамку, тому що починається черговий етап ревакцинації населення. Для певної частини населення будуть введені так звані бустери-вакцини, і це Лондон буде робити своєю центральної служби охорони здоров'я, а не шотландською, хоча саме шотландська служба охорони здоров'я проводила перші два раунди вакцинації на своїй території. Тобто зараз Лондон і сам буде намагатися збивати шотландцям ці відсотки завдяки тому, чому шотландці виграли вибори, тобто охороні здоров'я, соціальним проектам і соціально-економічному зростанню, яке Джонсон також бажає забезпечити Британії в наступні декілька місяців.

Виходить, що шотландцям наступні роки півтора буде дійсно дуже важко не лише мобілізувати електорат, а й взагалі підтримувати цю тему на плаву. Перша міністерка Нікола Стерджен хотіла провести референдум до 2023-го року. Тобто Джонсон робить все можливе, щоб Стерджен не змогла стримати свою обіцянку, а після того ніхто й особливо не буде її слухати, як він вважає.


Фото: Reuters 

Чому Шотландія в односторонньому порядку не може проголосити незалежність

Шотландія, як і інші частини самого Сполученого Королівства, не вважаючи колонії домініонів, це дуже болісна тема для Лондона і для британського суспільства. Дуже довгий час британська національна ідея трималася на єдності самої Великої Британії, тобто британських островів, і на тому що єдність Північної Ірландії, Уельсу, Шотландії та Англії є непорушною і навіть, незважаючи на всі проблеми, незгоди і відколи колоній, ця Британія буде триматися. Але після 80-х років, коли були величезні проблеми в Північної Ірландії, з'явилося побоювання, що сама єдність британського суспільства знаходиться під загрозою. І фактично тепер шотландці знову роздають цю саму тему, тому жодним чином у них немає шансів в односторонньому порядку здійснити подібний крок. Крім того, вони законодавчо не зможуть це провести, адже дозвіл на подібний відкол або референдум може дати лише Вестмінський парламент у Лондоні.

Фото: Getty Images 

Чи може потрапити уряд Джонсона у пастку, коли дозволить шотландцям референдум, а вони проголосують і вийдуть з Об’єднаного Королівства 

Це дійсно свого роду політичний гамбіт зі сторони Джонсона. Наразі референдум підтримують 47% шотландців. Уявіть ситуацію, якщо Джонсон скаже шотландцям, що вони мають провести референдум до 2023-го року або інакше їм не дозволять. І шотландці дійсно не встигають набрати 60%, референдум провалюється і доводить, що Шотландія не хоче незалежності. З іншого боку, таким гамбітом Джонсон дійсно може поставити себе в жорсткий опір шотландським націоналістам, і тут зіграє вже просто впертість і наполегливість ― національні риси шотландського характеру. Тобто це дуже важка політична гра, це ходіння по тонкому льоду, але Джонсон якраз і відомий тим, що в таких ситуаціях почуває себе доволі комфортно і виводить себе на політичний Олімп, як це під у ситуації з брекзитом. Тому Джонсон робить те, що можна було від нього очікувати. А шотландцям треба розібратися, на яку стратегію їм давити і чого очікувати. 

Економічно-фінансові механізми ― це те, що стримує велику частину поміркованих виборців, які хотіли голосували за шотландських націоналістів, але в кінці-кінців відірвалася і склали 15%, що проголосували за консерваторів. Тобто навіть серед шотландських консерваторів є прихильники незалежності, але які економічно не впевнені в тому, що Шотландія зможе сама існувати, незважаючи на контроль над більшою частиною британської нафти і на тісні зв'язки з Євросоюзом. В цій грі Європейський Союз може виступати чорним лебедем і розхитати ситуацію. Наразі ми знаємо, що проходять таємні переговори шотландських націоналістів щодо обіцянки від Брюсселю про прийом Шотландії в максимально короткі строки і за спрощеною процедурою у разі її незалежності.

Фото: Getty Images 

Останні новини
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук