У Криму варто очікувати протести: журналіст спрогнозував реакцію на викрадення кримських татар

У Криму варто очікувати протести: журналіст спрогнозував реакцію на викрадення кримських татар

Сьогодні вранці в окупованому Криму російські окупанти викрали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. Його відвезли до "Управління ФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополь". Міністерство закордонних справ України пов'язує цей факт викрадення як покарання за участь Меджлісу у установчому саміті Кримської платформи 23 серпня. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів кримськотатарський журналіст і активіст Муслім Умеров.

Кримськотатарський журналіст повідомив, що наразі відомо про місце перебування Нарімана Джеляла. 

"На даний момент досі немає ніякої інформації щодо того, де знаходиться Наріман Джелял та ще четверо викрадених кримських татар. Вчора був викрадений Ельдар Одаманов, а сьогодні вже була інформація про те, що були викрадені Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов та Шефкет Усеінов. Сьогодні під будівлю ФСБ вийшли родичі, друзі і ті, хто хотів підтримати викрадених кримських татар. 40 людей затримали і наразі вони перебувають у місцях правоохоронних органів Російської Федерації. Це не вперше, але з представницького органу кримських татар вже давно таких речей не було", ― сказав він.

Умеров наголосив, що викрадення можуть викликати хвилю протестів серед кримських татар.

"Я можу сказати, що це дуже резонансний випадок, тому це може викликати зворотню реакцію у кримських татар. Будемо слідкувати за тим, що відбувається, але прогнози такі, що можуть бути протести", ― зауважив журналіст.

Умеров прокоментував, чи у даній ситуації справді проглядається помста окупаційної влади за участь Меджлісу у Кримській платформі.

"Якщо це був би один випадок після Кримської платформи, то можна було б так сказати. Але я думаю, що це сукупність всього того, що проводять гібридно з представниками кримськотатарського народу та тих, хто підтримує відкрито Україну в Криму. Так, одним з випадків може бути те, що це пов'язано з Кримською платформою, але не тільки Наріман Джелял приїздив до Києва на Кримську платформу. Були ще десять представників Меджлісу, які перебувають в Криму і наразі не виїжджають з Криму, і представники Курултаю кримськотатарського народу, тому я думаю, що тільки з Кримською платформою пов'язувати це не варто. Особисто я пов'язую це також з прийдешніми виборами в російську Думу. Тому що такі лідери суспільної думки як Наріман Джелял підтримувала проукраїнські настрої в Криму, щоб ніхто не йшов на вибори", ― сказав він. 

На фото: Наріман Джелял, facebook.com/nariman.dzhelyal